poniedziałek, 17 listopada 2008
PRALINKI ORZECHOWE 01

tydzien orzechowy 

01 bo pierwsze pralinki, ale i dlatego, że mam nadzieję na 02,03 a nawet pralinki 04. :D 

pralinki orzechowe1

SKŁADNIKI:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50ml niesłodzonego skondensowanego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75g herbatników petit beurre
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 łyżka wódki (może być więcej)
pralinki orzechowe 2

Czekoladę ostrożnie topimy w kąpieli wodnej dodajemy skondensowanego mleka i chwilę mieszamy na małym ogniu. Dodajemy cukier puder i łączymy go z czekoladą. Zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie i drobno pokruszone herbatniki. Na końcu dolewamy łyżkę wódki (można oczywiście więcej :D). Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Z twardej masy wytaczamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach.

pralinki orzechowe 3
czwartek, 13 listopada 2008
LUKROWANE MIGDAŁY

tydzien orzechowy

Oto propozycja na coś orzechowego i na coś do pochrupania. Dzięki tym migdałom zrobiło się w domu bardzo świątecznie. Na krótko niestety, bo tak jak szybko sie je przyrządza tak szybko znikają ze stołu.

lukrowane migdały 1

SKŁADNIKI:

  • 1 filiżanka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 filiżanki niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 i 1/2 filiżanki migdałów (lub jakichkolwiek orzechów lub pestek)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
lukrowane migdaly 2

W rondelku na małym ogniu podgrzewamy razem mleko, cynamon i cukier. Stale mieszając gotujemy gęsty syrop. Cukier w mleku będzie się karmelizował na ściankach, dlatego należy stale mieszać. Aby sprawdzić czy syrop jest wystarczająco gęsty, należy kilka kropel syropu spuścić do zimnej wody. Jeżeli krople zastygną, syrop jest gotowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz orzechy. Mieszamy. Gdy zastygający syrop uniemożliwi nam już mieszanie, całą masę wykładamy na blaszkę lub papier do pieczenia. Szybko rozprowadzamy orzechy, by się nie posklejały. po pół godzinie można już się nimi delektować :D

lukrowane migdaly 3
piątek, 31 października 2008
PIERNIKOWE PESTKI

 

festiwal dyni

Tym razem cos do pochrupania na jesienne wieczory. Zdrowa i smaczna przekąska. Powiedziałabym nawet, że uzależniająca. :D

 

pestki piernikowe 1

 

SKŁADNIKI:

  • łuskane pestki dyni
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka oleju

 

pestki piernikowe 2


Cukier i przyprawy dokładnie łączymy. W misce mieszamy razem pestki z olejem. Dokładnie by wszystkie pestki się nim pokryły. Następnie dodajemy cukier z przyprawami i potrząsamy miską. Przyprawione pestki wysypujemy na blachę z papierem do pieczenia. Rozprowadzamy je równomiernie i wkładamy do piekarnika do 150oC na ok. 10 minut. Uważać by pestki się nie przypaliły.

 

 

pestki piernikowe 3

 

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna