sobota, 31 października 2009
DYNIOWE LATTE

festiwal dyni

Trochę zaskoczył mnie ten przepis znaleziony tu. Ale muszę przyznać, że również mnie zaintrygował. Jedyna postać pod jaką piję kawę to właśnie smakowe latte. To szczególnie przypadło mi do gustu. Jest mocno jesienne z lekką zapowiedzią nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. :D

latte dyniowe 1

SKŁADNIKI:

  • 250ml mleka
  • 2 łyżki kawy espresso
  • 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 -1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika

latte dyniowe 2

150ml mleka łączymy w rondelku z purre z dyni, mlekiem skondensowanym i przyprawami. Podgrzewamy. Resztę mleka łączymy z ekstraktem waniliowym i ubijamy z niego pianę. Gdy mleko w rondelku juz jest podgrzane dodajemy kawę. Przelewamy zawartość rondelka do szklanki. Na wierzch wlewamy pianę mleczną. Można do smaku posypać cynamonem.

niedziela, 30 listopada 2008
MASALA CHAI

  

weekend korzenny

Płynna propozycja korzenna. Nie chciałam umieszczać kolejnego przepisu na wino lub piwo grzane. Stąd przepis na Chai.

 

masala chai 1

SKŁADNIKI:

  • 4 całe goździki
  • 2 strąki kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 filiżanki wody
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 filiżanka mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki czarnej herbaty (lub 4 torebki czarnej herbaty ekspresowej)

 

masala chai 2

W moździerzu kruszymy przyprawy (cynamon można jedynie połamać na mniejsze kawałki). Przyprawy przekładamy do rondelka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Dodać mleko i cukier i zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić herbatę. Odstawić na 3 minuty. Odcedzić jeżeli nie użyliśmy herbaty w torebkach.

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna