wtorek, 16 grudnia 2008
BABKA ZIEMNIACZANA

Pomysł na zrobienie babki ziemniaczanej kiełkował mi w głowie od dawna, zwłaszcza po Ziemniaczanym tygodniu nabrałam na nią ochoty. Trzeba przyznać, że jest dość pracochłonna, chyba że ręczne ścieranie ziemniaków na tarce jarzynowej zastąpi się super robotem kuchennym tudzież innym cudem techniki. Ja tarłam i tarłam, nie obyło sie bez startego kciuka, ale było warto:) Super smak zarówno na ciepło jak i zimno, zyskała uznanie, nawet wybrednych podniebień. Polecam:)

babka ziemniaczana 1

SKŁADNIKI:

  • 2kg ziemniaków surowych
  • 0,5kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 25dag boczku wędzonego
  • 3 jajka całe
  • 3/4szkl. kaszy manny
  • cebula
  • 100ml oleju
  • 250g kwaśnej śmietany
  • 1 papryczka chili
  • kawałek żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz, zioła (u mnie bazylia i gotowa przyprawa do frytek i ziemniaków)
babka ziemniaczana 2

Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Ścieramy również cebulkę. Odlewamy nadmiar soku z ziemniaków, dodajemy całe jaka, kaszę manną, zmielone, ugotowane ziemniaki, pokrojoną w paski parykę, posiekaną w kosteczkę papryczkę chili, ser pokrojony w kosteczkę, śmietanę i olej. Do tego dodajemy podsmażony boczek, razem z wytopionym tłuszczykiem. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Uprzednio wysmarowana tłuszczem blaszkę należy wysypać bułką tartą. (Ja piekłam w tortownicy). Wierzch skopić oliwą. Piec w temperaturze około 200 stopni C przez mniej więcej 1,5 godz, aż wierzch się zabrązowi. Podawać z keczupem lub śmietaną. Myślę , że następnym razem podam babkę z sosem grzybowym.

babka ziemniaczana 3
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna