poniedziałek, 13 czerwca 2011
TORTILLA Z TUŃCZYKIEM

Przepis idealny na gorące dni. Nie wymaga długich przygotowań i stania przy rozgrzanych garnkach.

 tortilla z tunczykiem

SKŁADNIKI:

  • opakowanie placków tortilli (4-6 szt)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ja używam tego do sałatek)
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 1/2  średniej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 
  • świeże zioła np.: bazylia, szczypiorek
  • sól, pieprz

 tortilla z tunczykiem

Tuńczyka odsączamy z wody i przekładamy do miski. Ogórek, sałatę, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy razem z kukurydzą do tuńczyka. Dodajemy majonez i jogurt. Przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Tortille należy odświeżyć. Zwilżamy je wodą i podgrzewamy chwilę na suchej patelni pod przykryciem. Tortille powinny być elastyczne i nie pękać przy zawijaniu nadzienia. Przepis na ok. 6 sztuk.

tortilla z tunczykiem

Polecam na zimno, ale jak ktoś woli można podgrzać torlille w piekarniku lub w mikrofalówce. Koniecznie z żółtym serem. :D

piątek, 19 marca 2010
PASTA Z MAKRELI

pasta z makreli 1

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona makrela
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

pasta z makreli 2

Jajko gotujemy na twardo. Cebulę, jajko i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Z makreli należy wyskubać mięso i pozbyć się wszelkich ości. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Z solą należy uważać, bo ogórki i ryba są już słone.

pasta z makreli 3

12:15, manajka , Ryby
Link Komentarze (4) »
środa, 24 lutego 2010
ŚLEDŹ W TOMACIE

sledziowy tydzien

Ciesze się, że powstał ten tydzień śledziowy, bo przez lenistwo nie wstawiłam wigilijnych przepisów na śledzie. Przepis znaleziony w internecie pochodzi z miesięcznika "KUCHNIA".

SKŁADNIKI:

  • 3-4 płaty matiasów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • sos sojowy
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • pieprz, cukier
  • sok z 1/2 cytryny

sledzie w tomacie 1

Śledzie należy wymoczyć. Ja robię to w mleku i zostawiam na noc do wymoczenia. Ale czas moczenia zależy od podniebienia. Jak ktoś woli bardziej słone wystarczy opłukać lum moczyć ze 2 godziny. Śledzie kroimy wedle uznania. ja pokroiłam na jednokęsowe kawałki. W misce mieszamy koncentrat z oliwą , sokiem z cytryny i łyżeczką cukru. Cebulę siekamy posypujemy cukrem i skrapiamy octem balsamicznym i sosem sojowym. Odstawiamy na 5 minut i dodajemy do sosu pomidorowego. Pieprzymy dla smaku i łączymy ze śledziami.

sledzie w tomacie 2

ŚLEDZIE KORZENNE

SKŁADNIKI:

  • 3-4 płaty matiasów
  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • 5 goździków
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • sól, pieprz do smaku

sledzie korzenne 1

Matiasy należy odmoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Dodajemy cukier, ziele angielskie,listek laurowy,goździki i ziarna pieprzu. Dusimy cebulę, aż zmięknie. Do ostudzonej cebuli dodajemy startą gałkę muszkatołową, ocet winny i rodzynki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i zalewamy marynatą śledzie. Najlepiej podawać następnego dnia, jak śledzie przejdą aromatem przypraw.

sledzie korzenne 2

poniedziałek, 02 lutego 2009
SAŁATKA ŚLEDZIOWA

O tej porze roku nachodzi mnie ochota na sałatkę śledziową. Tym razem zdecydowałam się zrobić ją bardziej delikatną. Nawet ktoś, kto nie lubi śledzi może się do nich przekonać po spróbowaniu. Wygląda naprawdę fajnie. Sami oceńcie. Nieskromnie tylko powiem, że również rewelacyjnie smakuje. 

saltaka śledziowa 1

SKŁADNIKI:

  • 6 płatów śledziowych matiasów

  • 6 średniej wielkości ziemniaków

  • 5 jajek

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 1 średni słoiczek majonezu ( polecam majonez pomorski niskotłuszczowy)

  • 1 łyżka śmietany 12%

  • 10 dag żółtego sera

  • odrobina posiekanej natki pietruszki

  • pieprz do smaku

saltaka sledziowa 3

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

 Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Oczywiście zależy to od tego jak bardzo słone są matiasy i jakie lubimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy, jajka gotujemy na twardo a cebulkę drobno siekamy. Śledzie, ziemniaki i jajka kroimy w niedużą kostkę ok. 0,5 cm kostkę. Wszystkie te składniki łączymy ze sobą dodając pieprz, śmietanę  oraz ¾ słoika majonezu. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy sałatkę na półmisek, przykrywamy pierzynką pozostałego majonezu i na to posypujemy żółtym serem startym na grubych oczkach tarki. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny, aby się schłodziła po upływie tego czasu sałatka jest już gotowa do spożycia.

salatka sledziowa 4

niedziela, 28 grudnia 2008
ŚLEDŹ W SOSIE
MUSZTARDOWYM

kuchnia świąteczna i noworoczna

Kolejny śledzik do kompletu. Był już w jogurcie ala w śmietanie oraz chrzanowy. Teraz coś z musztardą, na ostro.

 

śledzik w musztardzie 1

 

SKŁADNIKI:

  • 400g solonych filetów śledziowych (ok. 6-8 płatów)
  • 1 średnia czerwona cebulka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarenkami)
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego (ok. 200g)
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • sól, biały pieprz do smaku
śledź w musztardzie 2


Filety moczymy w wodzie lub mleku przez całą noc. Rano sprawdzamy czy filety nie są jeszcze za słone. Jeżeli tak, to zmieniamy płyny na świeże i moczymy jeszcze 6h. Gdy śledzie są już odmoczone, kroimy je na kawałki. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Mieszamy śledź z jajkiem i cebulą. W oddzielnym naczyniu mieszamy musztardę, jogurt, śmietanę i przyprawy. Sosem zalewamy śledzia. Dokładnie mieszamy i "sałatka" gotowa. Można też śledzia podać tak jak na zdjęciach.

 

śledz w musztardzie 3

 

14:41, manajka , Ryby
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna