wtorek, 24 lutego 2009
PĄCZKI MARYSI

Do tej pory, podobnie jak Manajka, pączków nie smażyłam. Jednak po tłusto-czwartkowym szaleństwie, kiedy to koleżanka z pracy-Marysia, po raz kolejny uraczyła mnie swoimi niebiańskimi pączkami, postanowiłam spróbować swoich sił. Efekt zniewalający:) Znikały z talerza w kosmicznym tempie.

paczki marysi 1

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 10 żółtek
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • ok. 1/2 szkl. oleju
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • 1 kieliszek spirytusu ew. octu spirytusowego
  • marmolada lub konfitura na nadzienie - polecam marmoladę z róży
  • tłuszcz do smażenia
paczki marysi 2

Mleko z margaryną topimy w rondelku i zagrzewamy. Drożdże, żółtka i cukry ucieramy na puszystą masę (jak na biszkopt). Do utartej masy wlewamy olej, sok z cytryny i spirytus, i delikatnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej szczyptę soli. Na to wlewamy utartą masę drożdżową i na to wszystko wylewamy mleko z roztopionym tłuszczem. Wyrabiamy około pół godziny, aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ręki i od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Po tym czasie formujemy pączki z nadzieniem, uważając, by były dokładnie sklejone, aby marmolada nie wyciekła w trakcie smażenia. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. W celu sprawdzenia, czy pączek jest już wysmażony w środku, nakłuwam go w trakcie smażenia wykałaczką do szaszłyków. Jeśli nie ma śladów ciasta, paczek jest gotów. Usmażone pączki wykładamy na talerze wyłożone bibułką, by wchłonęła ona nadmiar tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy pączki cukrem pudrem, bądź lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową.

paczki marysi 3
wtorek, 06 stycznia 2009
BUŁECZKI DROŻDŻOWE
 drozdzowki 1

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 3 łyżki oleju
  • olejek waniliowy
  • dowolna konfitura do nadziania bułeczek - u mnie powidła śliwkowe
drozdzowki 2

 

Mleko podgrzewamy z cukrem, aż się dokładnie rozpuści. Margarynę topimy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odrobinką mleka. Do dużej miski wbijamy całe jajka, wlewamy rozpuszczoną margarynę oraz mleko z cukrem i dodajemy drożdże. Mieszamy składniki przez około 10 minut, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej i olejek waniliowy i całość wyrabiamy energicznie mieszając. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać mąki, do uzyskania pożądanej konstystencji. Z tak przygotowanego ciasta formujemy bułeczki, dodając do każdej małą łyżeczkę nadzionka i dokładnie sklejając, by nie wypłynęło. Można posmarować je roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub kruszonką i od razu włożyć do piekarnika. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni.

drozdzowki 3
niedziela, 02 listopada 2008
ROGALIKI

 

gotujemy po polsku

 

 

 

 

rogaliki drozdzowe 1

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 masło roślinne (palma)
  • 0,5 szkl. mleka
  • 7 dag drożdży
  • 1 jajko
  • trochę cukru
  • dżem
rogaliki drozdzowe 2

Zagniatamy ciasto z mąki, cukru, masła i jajka. W zimnym mleku rozrabiamy drożdże i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy i lepimy dużą kulę. Wyjmujemy duży garnek lub wysoką miskę, wkładamy kulę z ciasta i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż wypłynie na powierzchnię. Wyjmujemy kulę, posypujemy mąką stolnicę, wyrabiamy ciasto i dzielimy na 5 kulek. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy nożem na 6 bądż 8 części (trójkąty). Na każdy trójkącik, u jego podstawy, nakładamy warstwę dżemu, zwijamy i zawijamy na kształt rogalików. Rogi zagniatamy, by nie wydostał się z nich dżem. Pieczemy około 20 minut, aż się zezłocą. Wystudzone lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem, dlatego do ciasta dajemy tylko trochę cukru.

 

rogaliki drozdzowe 3

 

 

piątek, 23 maja 2008
LENIWA BABA

 

 

leniwa baba1

 

 SKłADNIKI:

  • 50g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kg mąki

Przygotowujemy dużą miskę, do której wrzucamy kolejno: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, starte na tarce masło i mocno ciepłe mleko. Nie mieszamy składników! Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny. Po tym czasie dosypujemy przesianą mąkę i chwilkę wyrabiamy. Ciasto bedzie dość luźne. Odstawiamy ciasto do wyrośniecia.  W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

SKŁADNIKI:

  • 50g mąki ( zastąpiłam mielonymi migdałami)
  • 30g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru ( dałam brązowy)

Składniki należy rozkruszyć w dłoniach.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na małą blaszkę ( ja piekłam w kwadratowej). Na wierzch dodajemy owoce (dałam rabarbar) i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut. 

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna