wtorek, 07 czerwca 2011
CHŁODNIK JOGURTOWY

Uff jak gorąco, buch jak gorąco. Na tę pogodę tylko chłodnik. Przepis wygrzebany z gazetki wydawanej ponad rok temu przez  dyskont spożywczy.

SKŁADNIKI:

  • ok. 600ml jogurtu naturalnego
  • 150g sera feta
  • 150ml mleka
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • plasterki cytryny
  • sól, pieprz

Miksujemy jogurt, mleko, oliwę, fetę oraz czosnek. Robimy to chwilkę, aby grudki fety pozostały delikatnie wyczuwalne. Siekamy koperek, dodajemy do chłodnika i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę. Papryki i ogórek kroimy w kosteczkę. Przed podaniem posypujemy nimi schłodzoną zupę i dekorujemy plastrami cytrynki.

piątek, 02 kwietnia 2010
FLACZKI ŻOŁĄDKOWE

Przepis na tę zupkę usłyszałam od mojej przemiłej kosmetyczki. Fajnie jest pogadać o gotowaniu, leżąc i piękniejąc ;) Zupa jest naprawdę smaczna i sycąca. Ja nie jestem specjalną amatorką tradycyjnych flaków ani żołądków, ale ta wersja przypadła mi do gustu. Sekretem jest odpowiedni dobór przypraw i ...chwila cierpliwości, bo żołądki potrzebują dłuższej chwili gotowania, by zmiękły. Dodam, że ma niewiele kalorii i jest niedroga.

flaczki żołądkowe

SKŁADNIKI:

  • 1kg drobiowych żołądków
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • uprzednio podpieczona cebulka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta: imbiru, słodkiej papryki, pieprzu czarnego i cayenne
  • majeranek
  • bulion, ew. kostki rosołowe
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

flaczki żołądkowe

Żołądki dokładnie myjemy, ewentualnie moczymy z pół godziny w zimnej wodzie. Następnie wrzucamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i na wolnym ogniu gotujemy. W tym czasie myjemy i obieramy włoszczyznę. Zbieramy z wierzchu zupy tzw. szumowiny, po czym dodajemy włoszczyznę w całości. Zanim żołądki zmiękną, to minie około 1 godziny, warzywa zmiękną wcześniej. Jak są półmiękie, wtedy je wyjmujemy i kroimy w słupki, pora i cebuli pozbywamy się. Jak skończymy krojenie włoszczyzny, żołądki powinny już być dość miękkie. Wyjmujemy je i kroimy w paski. Do wywaru z gotowania dorzucamy kostki rosołowe, chyba że dysponujemy wcześniej ugotowanym rosołem. Do tego wrzucamy posiekane żołądki i włoszczyznę. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę dusimy. Jak ktoś potrafi przygotowuje zasmażkę. W moim wykonaniu to było odlanie w kubek wywaru, wsypanie do tego 2 łyżek mąki, wymieszanie i przelanie do zupy przez sitko. Smacznego:)

sobota, 31 października 2009
ZUPA DYNIOWO-KOKOSOWA II

festiwal dyni

I znowu zupa. I znowu dyniowa. I znowu z akcentem kokosowym. :D

zupa dyniowo-kokosowa 1

SKŁADNIKI:

  • 500ml wody
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 400g dyni
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 mleczko kokosowe
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 listka kafiru (są to suszone liście limonki, można zastąpić sokiem z limonki lub cytryny)
  • sól, biały pieprz

zupa dyniowo-kokosowa 2

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Wodę z kostką rosołową stawimy na ogień. Dodajemy dynię, imbir, liście kafiru, cukier i soczewicę, Gotujemy wszystko pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż dynia zmięknie i soczewica się ugotuje. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy mleczkiem kokosowym.

17:13, manajka , Zupy
Link Komentarze (1) »
ZUPA DYNIOWO-JABŁKOWA

Festiwal dyni

Kolejna zupa, ale tym razem z jabłkiem. Przepis znaleziony na blogu Food Republik.

zupa jabłkowo dyniowa 1

SKŁADNIKI:

  • 400g dyni
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 750ml - 1000ml wody
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • sól, pieprz

zupa jabłkowo dyniowa 2

W garnku podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek siekamy i dodajemy jak cebula się już zeszkli. Dynię jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i chwilę dusimy. Zalewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, aż dynia zmięknie. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy blenderem na krem.

 

16:38, manajka , Zupy
Link Komentarze (1) »
ZUPA DYNIOWO - KOKOSOWA

festiwal dyni

Mleczko kokosowe przez jakiś czas zalegało w mojej lodówce. Przepis na "Karaibską zupę dyniową" Majany zainspirował mnie do wykonania dyniówki z kokosowym akcentem.

zupa dyniowo-kokosowa 1

SKŁADNIKI:

  • 3 posiekane cebulki
  • 1kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 0,5kg ziemniaków
  • 2l bulionu warzywnego
  • odrobina oliwy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • sól, pieprz cayenne, słodka papryka - do smaku

zupa dyniowo-kokosowa 2

Cebulę szklimy na oliwie wraz z przyprawą curry. Następnie dodajemy dynię i dusimy wraz z cebulką przez około 5 minut. Obrane i pokrojone drobno ziemniaczki wrzucamy do bulionu. Następnie wrzucamy tam podduszoną dyńkę z cebulą. Zagotowujemy, zmniejszamypłomień i na wolnym ogniu dusimy aż warzywa zmiękną. Gdy zupka nieco przestygnie, miksujemy ją blenderem. Dodajemy natkę pietruszki, przyprawy i mleczko kokosowe. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupka jest wyśmienita. Skak kokosa nie jest zbyt intensywny i doskonale komponuje sie z dynią.

Smacznego:)

wtorek, 16 czerwca 2009
ZUPA SOCZEWICOWA

zupa soczewicowa 1

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry (lub płaska łyżka curry w proszku)
  • 1 suszona papryczka chilli (w sumie ilość wedle uznania)
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 4-5 filiżanek bulionu (może byc z kostki)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • jogurt grecki do przybrania

zupa soczewicowa 2

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek, chilli i curry. Mieszamy, by curry się rozpuściło w tłuszczu. Dodajemy czerwoną soczewicę i dokładnie mieszamy z oliwą. Chwilę smażymy, zalewamy bulionem i posiekanymi pomidorami z puszki. Gotujemy ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie. W tym czasie marchewkę kroimy w kosteczkę, a pora w drobne paseczki. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut, aż marchewka będzie miękka. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta należy dolać bulionu. Zupa ta pomimo gęstej konsystencji i dużej zawartości soczewicy, nie jest zupą zimową. Sok w cytyny nadaje jej lekki, świeży charakter. Swietnie nadaje sie na ciepłe dni.

21:47, manajka , Zupy
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna