wtorek, 30 czerwca 2009
MROZONY JOGURT

TRUSKAWKOWY

sezon truskawkowy

mrożony jogurt truskawkowy 1

SKŁADNIKI:

  • 400g mrożonych truskawek (lub świeżych)
  • 100g brązowego cukru
  • 1 laska wanilli
  • 100ml wody
  • 50ml rumu
  • 400g naturalnego jogurtu

 

mrozony jogurt truskawkowy 2

Truskawki wrzucamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Dodajemy wodę, cukier i wanilię. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce się zagotują, zestawiamy z ognia. Wyjmujemy laskę wanilli i przekrawamy wzdłuż. Wyskrobujemy ziarenka i wrzucamy do truskawek. Czekamy, aż owoce się ostudzą. Dodajemy rum i jogurt. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Co kilka godzin można przemieszać lody.

 

mrożony jogurt truskawkowy 3

środa, 17 czerwca 2009
PUDDING PIERNIKOWY

Dostałam od mamy piernik na długi weekend majowy. Część zjadłam, a część tak leżała i schła z dnia na dzień. Kombinowałam coby tu można jeszcze było z nim zrobić, aż przypomniałam sobie te wszystkie puddingi chlebowe. Nie wymagają one czerstwego pieczywa, ale i nie wykluczają.

pudding piernikowy 1

SKŁADNIKI:

  • kawałek starego suchego ciasta (tu piernik, ale keks, babki drożdzowe też się nadają)
  • 300ml mleka
  • 1 jajko
  • śmietanki 12% (objętościowo tyle ile jajka)
  • 3 łyżki cukru
  • płatki migdałowe

pudding piernikowy 2

Ciasto kruszymy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 1-2h. Gdy ciasto zmięknie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Jajko, śmietankę i cukier razem mieszamy, i zalewamy ciasto. Widelcem lekko mieszamy, by masa jajeczna równomiernie się rozpłynęła. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy, aż masa się zetnie a wierzch będzie chrupiący, ok. 30 minut w 180oC.

Najlepiej podawać ciepłe ze śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

pudding piernikowy 3

piątek, 05 czerwca 2009
KRUSZONKA RABRARBAROWA

 

kruszkona rabarbarowa 1

SKŁADNIKI:

  • ok. 3-4 łodyg rabarbaru
  • 1/3 - 1/2 filiżanki (cup) ciemnego brązowego cukru z melasą (muscovado)

kruszonka:

  • 125g masła
  • 1/2 filiżanki mąki
  • 1 filiżanka jasnego brązowego cukru
  • 1 i 1/2 filiżanki płatków owsianych (tu mieszanka 5 gatunków płatków + rodzynki)
kruszonka rabarbarowa 2

 

Rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy na 2 centymetrowe słupki. Wykładamy rabarbarem naczynie do zapiekania.  Cukier muscovado jest dość wilgotny i klejący o specyficznym dymnym smaku (podobny do melasy). Rozkruszamy go w palcach nad rabarbarem Mąkę łączymy z masłem. Najlepiej zrobić to rękoma. Dodajemy cukier i płatki. Gotową kruszonkę rozsypujemy na rabarbar. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze , aż kruszonka sie ze złoci. Podawać jeszcze ciepłą ok. 15 minut po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej podawać z lodami truskawkowymi. Tu mrożony jogurt truskawkowy.

kruszonka rabarabarowa 3
czwartek, 29 stycznia 2009
OWOCOWA ZAPIEKANKA

SKŁADNIKI:

  • około kilograma dojrzałych owoców: banany, jabłka, gruszki
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • odrobina rodzynek
  • odrobina płatków migdałowych
  • około 1/3 szkl. miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie cukier waniliowy

Kawę, kakao i cynamon zalewamy filiżanką wrzątku. Następnie dodajemy do tego miód. Owoce obieramy, kroimy w półplasterki i układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy syropem kawowym i posypujemy posiekanymi bakaliami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gdy owoce są bardzo soczyste i puszczą dużo soku, można je wyjąć do miseczek łyżką cedzakową a sos zredukować na małym gazie do uzyskania pożądanej konsystencji. Powstałym syropem polewamy owoce.

czwartek, 04 września 2008
GRUSZKOWE OKRUSZKI
gruszkoweokruszki1

 

Dziś deser na ciepło z owocami i oczywiście nutką mojej ukochanej czekolady :)

SKŁADNIKI:

  • 5 dorodnych niezbyt twardych gruszek
  • 1/2 opakowania malin
  • 100g mąki pszennej
  • 85g masła
  • 50g muesli lub płatków owsianych
  • 4 łyżki cukru (można pół na pół z cukrem waniliowym)
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100%
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
gruszkoweokruszki2

Umyte gruszki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Ja nie odcinałam ogonków. Pestki wydrążamy, najlepiej łyżką do robienia kulek z melonów. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na nim owoce dziurkami do góry. Tak przygotowane gruszki posypujemy malinami i polewamy całość sokiem pomarańczowym. Z mąki, masła i cukru przygotowujemy kruszonkę: łączymy palcami wszystkie składniki aż będą przypominać zacierki. Do tego dosypujemy muesli(płatki owsiane) i czekoladę posiekaną nożem lub startą na tarce.  Składniki mieszamy i posypujemy nimi równiutko nasze gruszki z malinkami. Wygładzamy wierzch, ale nie dociskamy do owoców. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut az wierzch będzie lekko złocisty.

gruszkoweokruszki3

Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno.

wtorek, 29 lipca 2008
RYŻOWY PRZYSMAK

 

ryzowy1

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l mleka (preferuję pełnotłuste)
  • 0,5 szkl. ryżu długoziarnistego
  • 0,5 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • dowolny mus owocowy do smaku

Suchy ryż wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szkl. wody. Po zagotowaniu przelewamy na siteczko i odcedzamy. Tak podgotowany ryż wrzucamy do garnka, najlepiej teflonowego, zalewamy litrem mleka, dodajemy cukier i sól, i gotujemy na wolnym ogniu nieco ponad godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ryż niemal całkowicie wchłonie mleko. Wówczas wlewamy resztę mleka uprzednio wymieszanego z budyniem. Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż deser nabierze kremowej konsystencji.

ryzowy2

Deser jest dość słodki i dla przełamania tego smaku podałam go ze świeżym, kwaskowym musem jabłkowym. Na dno pucharka dałam porcje musu, na to ryż i na zakończenie mus. Z przepisu uzyskałam 4 porcje. Pierwszą zjadłam ze smakiem jeszcze ciepłą i do zdjęć juz tylko trzy pozostały...

Myślę, że wiśnie czy inne owoce tez świetnie by pasowały.

ryzowy3
 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna