poniedziałek, 28 czerwca 2010
TRUSKAWKI NA PATYKU

sezon truskawkowy

SKŁADNIKI:

  • 300g truskawek
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego ok. 350ml
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka cukru pudru

lody truskawkowo jogurtowe

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i przekrawamy na pół. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy resztę składników i miksujemy blenderem na gładką masę. Całość przelewamy do foremek przeznaczonych do robienia lodów. Jeżeli nie mamy w domu specjalnych foremek, można je zastąpić np. kubeczkami po danonkach.

lody truskawkowo jogurtowe

niedziela, 15 lutego 2009
DESER LODOWY

 

deser lodowy 1

SKLADNIKI:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki nutelli
  • orzechy laskowe
  • ciasteczka amaretti lub bezy

 

deser lodowy 2

 

Ten deser zamrażałam w kokilkach, ale można to zrobić w pucharkach. Orzechy miażdżymy w moździerzu lub rozkruszamy walkiem lub deską do krojenia. Nie należy ich rozdrabniać na proszek. Chodzi tylko o to, by orzechy rozkruszyć. Na dno każdego naczynia sypiemy rozdrobnione orzechy oraz rozkruszone ciasteczka amaretti. Równie dobrze do tego deseru nadają się bezy. Zarówno bezy jak i amaretti nie rozmiękną i będą chrupiące. Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu. Nie musi być na sztywno. Dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką. Połowę ubitej śmietany wykładamy do naczynek na orzechy i ciasteczka. Na wierzch układamy amaretti (bezy). Do drugiej połowy ubitej śmietany dodajemy kakao i nutellę i ubijając wszystko mieszamy. jak składniki się połączą wykładamy masę na wierzch. Posypujemy orzechami i ciasteczkami. Każde naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnik najlepiej na noc. Deser można jeść bezpośrednio z naczyń, w których zostały zamrażane lub włożyć na chwilę do ciepłej wody i wyłożyć do góry nogami na talerzyk.

20:28, manajka , Lody
Link Komentarze (3) »
środa, 03 września 2008
MROŻONY JOGURT MANGO

 

jogurtmango1

SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe mango
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1/3 filiżanki cukru pudru
jogurtmango2


Mango obieramy ze skórki i rozdrabniamy na puree. Mango, jogurt i cukier puder łączymy ze sobą. Gładką masę wylewamy do plastikowego pojemnika i zamrażamy.

jogurtmango3
08:39, manajka , Lody
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 lipca 2008
LODY WANILIOWE

Przepis pochodzi z książeczki "Lody i desery" Anne Wilson

 

lodywaniliowe1

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 laski wanilii przecięte wzdłuż
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek, lekko ubitych
  • 2 szklanki śmietanki
lodywaniliowe2

Włożyć cukier i laski wanilii do średniej żaroodpornej miski. Zalać mlekiem. Wstawić miskę do gorącej kąpieli wodnej. Podgrzewać mieszając, aż do zagotowania mleka.

Zdjąc z ognia. Wbić żółtka do żaroodpornej miski, stopniowo dodawać mleko do żółtek i razem starannie ubijać.

Wstawić ponownie mieszaninę mleka i żółtek do gorącej kąpieli wodnej. Podgrzewać, na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć i przylegać do spodu łyżki. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Przykryć folią spożywczą, by zapobiec utworzeniu się kożucha. Wmieszać śmietankę wprost do wystudzonego kremu i oziębiać w lodówce co najmniej 2 godziny.

Wyjąc laski wanilii, wyskrobać miąższ, dodać do kremu, laski wyrzucić. Włożyć krem do maszynki do lodów, ucierać ok. 30 minut, aż stwardnieje.

Przygotowanie bez maszynki do lodów:

Wykonać powyższe czynności, ale masę żółtkową przelać do metalowej foremki. Zamrażać 2-3 godziny, aż dobrze stężeje.

Proporcje na 1,2 litra.

lodywaniliowe3
09:31, manajka , Lody
Link Komentarze (2) »
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna