wtorek, 23 września 2008
RISOTTO SZPINAKOWE
SKŁADNIKI:
W rondelku o grubym dnie lub z powłoką teflonową, podgrzewamy oliwę i 1 łyżkę masła. Na gorącym tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy ryż (cebula nie może się ze złocić). Ryż smażymy cały czas mieszając, aż stanie się przeźroczysty. Dolewamy wino i dusimy na małym ogniu do wchłonięcia płynów. Dolewamy po trochu bulionu. Gotujemy cały czas mieszając. Jak tylko ryż wchłonie cały płyn, uzupełniamy go. Ryż gotujemy do miękkości. Gdy ryż jest już ugotowany dodajemy szpinak i pokrojone w plasterki paluszki krabowe. Podgrzewamy. Ryż powinien uzyskać kremową konsystencję (nie powinien być ani za suchy ani za wodnisty). Zdejmujemy z gazu i dodajemy łyżkę masła oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy, aż masło i ser się rozpuszczą.
Przepis na 2 porcje.
środa, 16 lipca 2008
KOKOSOWY RYŻ
![]() SKŁADNIKI:
![]() Mrożone krewetki zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż sie rozmrożą. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz cały ząbek czosnku (by łatwiej było wyjąć). Gdy cebula już sie zeszkli wyjmujemy czosnek i dodajemy wszystkie przyprawy, by się rozpuściły w tłuszczu (imbir, chili i pastę curry). Dodajemy krewetki i chwilę podsmażamy. Na koniec wrzucamy na patelnię ugotowany wcześniej ryż brązowy. Chwile podsmażamy mieszając, by wszystkie smaki się połączyły. Zalewamy ryż mleczkiem kokosowym. Redukujemy płyny i jak tylko sos zgęstnieje wykładamy na talerze. Przepis na 1 osobę. Ilości przypraw zależą od gustów konsumujących (wolę mniej pikantne):D. ![]() |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kopalnia przepisów
Obcojęzyczne strony kulinarne:
Pozakuchenne inspiracje
![]() ![]() ![]() ![]() |