wtorek, 23 września 2008
RISOTTO SZPINAKOWE

 

risottoszpinakowe1

 

SKŁADNIKI:

  • 1 filiżanka (cup) ryżu Arborio
  • 1/2 filiżanki białego wina
  • 2 filiżanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 4 paluszki krabowe surimi
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

 

risottoszpinakowe2

W rondelku o grubym dnie lub z powłoką teflonową, podgrzewamy oliwę i 1 łyżkę masła. Na gorącym tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy ryż (cebula nie może się ze złocić). Ryż smażymy cały czas mieszając, aż stanie się przeźroczysty. Dolewamy wino i dusimy na małym ogniu do wchłonięcia płynów. Dolewamy po trochu bulionu. Gotujemy cały czas mieszając. Jak tylko ryż wchłonie cały płyn, uzupełniamy go. Ryż gotujemy do miękkości. Gdy ryż jest już ugotowany dodajemy szpinak i pokrojone w plasterki paluszki krabowe. Podgrzewamy. Ryż powinien uzyskać kremową konsystencję (nie powinien być ani za suchy ani za wodnisty). Zdejmujemy z gazu i dodajemy łyżkę masła oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy, aż masło i ser się rozpuszczą.

 

Przepis na 2 porcje. 

 

risottoszpinakowe3

 

14:35, manajka , Ryż
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 lipca 2008
KOKOSOWY RYŻ
krewetkowyryz1

SKŁADNIKI:

  • 100g ugotowanego brązowego ryżu (1 woreczek)
  • 100g krewetek (tu mrożone koktajlowe)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 100ml mleczka kokosowego
  • sól
  • imbir mielony (nie miałam świeżego)
  • pieprz cayenne (lub papryczki chili)
  • olej
krewetkowyryz2

Mrożone krewetki zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż sie rozmrożą. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz cały ząbek czosnku (by łatwiej było wyjąć). Gdy cebula już sie zeszkli wyjmujemy czosnek i dodajemy wszystkie przyprawy, by się rozpuściły w tłuszczu (imbir, chili i pastę curry). Dodajemy krewetki i chwilę podsmażamy. Na koniec wrzucamy na patelnię ugotowany wcześniej ryż brązowy. Chwile podsmażamy mieszając, by wszystkie smaki się połączyły. Zalewamy ryż mleczkiem kokosowym. Redukujemy płyny i jak tylko sos zgęstnieje wykładamy na talerze.

Przepis na 1 osobę. 

Ilości przypraw zależą od gustów konsumujących (wolę mniej pikantne):D.

krewetkowyryz3
07:53, manajka , Ryż
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna