poniedziałek, 19 lipca 2010
TAGLIATELLE + KURKI

tagliatelle + kurki

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście kurek
  • 100ml białego wina (półwytrawne)
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz biały
  • drobny szczypiorek

tagliatelle + kurki

Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Na patelni topimy masło i dusimy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rozgnieciony czosnek i oczyszczone kurki. Chwilę podsmażamy i zalewamy winem. Gdy wino odparuje (ale nie całkowicie) dodajemy śmietanę. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Sos łączymy z makaronem i voilá.

tagliatelle + kurki

 

sobota, 31 października 2009
MUSZLE NADZIEWANE DYNIĄ

festiwal dyni

To już ostatnia propozycja z okazji Festiwalu Dyni, ale mam nadzieję, że nie ostatnie danie dyniowe tego sezonu.

muszle z dynią 1

SKŁADNIKI:

  • makaron duże muszle ok. 15 sztuk
  • 250g puree z dyni
  • 250g szpinaku mrożonego
  • 250g serka śmietankowego (np. do sernika lub ricotta)
  • 150g tartego żółtego sera (tu wędzony oscypek)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • ok. 200ml mleka
  • kilka świeżych liści szałwii
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz

muszle z dynią 2

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i hartujemy zimną wodą..

Szpinak rozmrażamy i odsączamy. W misce łączymy serek, puree z dyni, szpinak. Przyprawiamy sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Ser ścieramy i 2/3 wrzucamy do masy serowej. Teraz przygotowujemy szałwiowy beszamel. Masło rozpuszczamy i wrzucamy listki szałwii. Chwilę je dusimy . Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dolewamy mleko cały czas mieszając. Wstawiamy z powrotem na ogień, aż sos się zagotuje. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.

Na dno naczynia do zapiekania wylewamy połowę sosu beszamelowego. Każdą muszlę nadziewamy masą serową i układamy nadnie naczynia. Gdy już wszystkie muszle zostaną nadziane i ułożone w naczyniu , polewamy wszystko sosem i posypujemy resztką żółtego sera. Zapiekamy w 175-200oC o. 20-30 minut, aż ser się zrumieni i potrawa będzie ciepła.

czwartek, 29 października 2009
LAZANIA Z DYNIĄ

festiwal dyni

Pierwsza propozycja na Festiwal Dyni to lazania z dynią. Przepis na to danie znalazłam na kilku blogach zagranicznych i nie wzorowałam się tylko jednym przepisem (Closet Cooking oraz Baking and Books). Podoba mi się sam w sobie sposób przygotowania dyni jako dodatek do obiadu. Jest bardzo smaczna a ocet balsamiczny nadaje charakterystyczny posmak. Wiem, że ta lazania nie jest za wysoka, ale nie miałam cierpliwości do obgotowywania tylu płatów. Następnym razem zrobię lazanię z surowym makaronem, choć to znacznie wydłuży czas pieczenia.

 lazania dyniowa 1

SKŁADNIKI:

  • płaty makaronu lazania (tu szpinakowe)
  • 300g dyni (użyłam tej mniejszej odmiany, jest bardziej zwarta i mączna)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka listków szałwii
  • 250g serka ricotta
  • 60g masła
  • 1 mała cebula
  • 1/4 filiżanki (cup) mąki
  • 3 filiżanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50g sera pleśniowego typu rokpol
  • 1 filiżanka startego żółtego sera
  • sól, pieprz

lazania dyniowa 2

Dynię czyścimy, obieramy ze skórki i kroimy  w kostkę. W misce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny i połowę szałwii. Dodajemy dynię i czosnek, dokładnie obtaczamy w marynacie. Blaszkę wykładamy pergaminem i równomiernie rozkładamy dynię na papierze. Pieczemy w 200oC ok. 20- 30 minut przewracając w połowie pieczenia. Płaty makaronu gotujemy al dente. W rondelku topimy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy resztę liści szałwii i krótko podsmażamy, by wydobyć z nich aromat. Zasypujemy mąką cebulę dokładnie mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Cały czas mieszając stawiamy z powrotem na ogień. Jak beszamel się zagotuje przyprawiamy go solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec rozpuszczamy w sosie ser pleśniowy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy płatami makaronu. Upieczoną dynię mieszamy z serkiem ricotta i wykładamy na makaron. Polewamy połową sosu. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem.

Pieczemy w 170oC, aż ser się zrumieni. Jeżeli przygotowujemy lazanię wcześniej należy piec dłużej ok 30-45 minut.

lazania dyniowa 3

poniedziałek, 31 sierpnia 2009
RIGATONI + ANCHOIS

sezon pomidorowy

rigatoni anchois 1

SKŁADNIKI:

  • mała puszka filecików anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 świeżych pomidorów
  • oregano (suszone, ale własne)
  • oliwa,pieprz (sól już naprawdę nie jest potrzebna bo filety sardeli są bardzo słone)

rigatoni anchois 2

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Sardele wyjmujemy z puszki i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż stracą kształt i zaczną się rozpadać. Ząbki czosnku miażdżymy, kapary siekamy i dodajemy do anchois. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda i pestki. Drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Dusimy, aż większość wody z pomidorów wyparuje. Dodajemy czarne oliwki. Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy serem.

rigatoni anchois 3

PENNE Z CUKINIA I POMIDORAMI

 

sezon pom

SKŁADNIKI:

  • paczka makaronu penne
  • średnia cukinia
  • około 1kg pomidorów
  • cebula
  • świeża bazylia
  • 20dag żółtego sera
  • 10-20 dag szynki bądź dowolnej wędliny
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

cukiniapomidory1

Makaron gotujemy al dente. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry a następnie w dość grubą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w ósemki. Wędlinę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie przysmażamy szyneczkę, dodajemy cebulkę a na koniec na chwilę wrzucamy pomidory i cukinię. Doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na to wysypujemy część makaronu i przekładamy farszem. Na to makaron i tak warstwowo do wyczerpania składników. Całość posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekamy w temp. ok. 180 stopni aż ser sie stopi i zezłoci. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżą bazylią.

 

cukinia pomidory 2

wtorek, 18 sierpnia 2009
GNOCCHI + CUKINIA

tydzein cukiniowy

Lekka, prosta i szybka w przygotowaniu propozycja z cukinią w roli głównej. W tym roku cukinia u mnie często pojawia się w towarzystwie pomidorów. Sierpień na blogach kulinarnych jest miesiącem zarówno cukinii jak i pomidorów. I stąd dylemat gdzie dodawać dania. ;( Może jednoczenie do dwóch akcji??

gnocci cukinia 1

SKŁADNIKI:

  • makaron gnocci
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • garść świeżych liści szałwii
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cukinia
  • sól, pieprz

gnocci cukinia 2

Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy cebulę i listki szałwii. Dusimy, aż się cebula zeszkli. Cukinie kroimy w kosteczkę dodajemy do cebuli. Przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, by składniki się wymieszały.

gnocci cukinia 3

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna