piątek, 08 kwietnia 2011
KUKUŁKÓWKA

Już nawet nie pamiętam jak i gdzie słyszałam o tym likierze, ale zakochałam się w nim od pierwszego kieliszka. :D Kto uwielbia kukułki pokocha też ten trunek. Kto tak jak ja nie gustuje w tego typu słodyczach, również się nie zawiedzie. Przepis jest przeprosty a spożywać można praktycznie od razu po przyrządzeniu.

kukulka

SKŁADNIKI:

  • 250ml wódki 40%
  • 200g kukułek (waga bez papierków)
  • 1 tubka słodzonego mleka skondensowanego

kukulka

Proporcje można zmieniać wedle własnego smaku. Kukułki mogą być jakie kto lubi. Najlepiej by były w środku miękkie. Do półlitrowej butelki wlewamy wódkę. Kukułki rozbijamy w moździerzu lub tłuczkiem na mniejsze kawałki, tak by przeszły przez szyjkę butelki. Im mniejsze kawałki tym szybciej kukułki się rozpuszczą. Butelkę zakręcamy i potrząsamy nią, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Część przepisów jakie znalazłam w sieci tu się kończą. Dla mnie likier był za mocny dlatego na sam koniec dodałam skondensowane mleko. W tubkach spotkałam się jedynie ze słodzonym, ale można też użyć np. mleka zagęszczonego niesłodzonego light. Już po przyrządzeniu jest gotowe do picia, ale radzę schować na noc do lodówki.

środa, 06 października 2010
SYROP IMBIROWY

Do tego syropu natchnął mnie nasz ulubiony pub. Zawsze jak tam zawitamy bierzemy dzban piwa z sokiem imbirowym. Przyznam się, że tego domowego syropu jeszcze z piwem nie mieszałam. Jak na razie wylądował on w herbacie (czarnej, zielonej i białej).

syrop imbirowy

SKŁADNIKI:

  • 200ml wody
  • 150-200g cukru
  • 5 cm korzenia imbiru

Z wody i cukru robimy syrop. Korzeń kroimy w plasterki, wrzucamy do syropu i zostawiamy na małym ogniu. Gdy zawrze, gotujemy jeszcze z 5-10 minut, by woda odparowała, a syrop zgęstniał.

syrop imbirowy

środa, 22 września 2010
DŻEM Z CUKINII
Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

Gdy usłyszłam o dżemie z cukinii skrzywiłam się z myślą - ble mdłe. Jednak lubię wyzwania kulinarne i postanowiłam wypróbować przepis. W efekcie otrzymałam dżemik o ciekawym, orzeźwiającym smaku z cytynową nutą. W planach mam jeszcze dżemik z galaretką brzoskwiniową i ananasową.

SKŁADNIKI:

  • cukinia 2-2,5kg po obraniu i wydrążeniu
  • 1kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • szczypta kwasku cytrynowego

Cukinię drobno kroimy lub ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do niej cukier i wsypujemy galaretki. Mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut, pod koniec dodając kwasek cytrynowy. Gorącą masę wkładamy do uprzednio wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

 

niedziela, 01 sierpnia 2010
FRUZELINA WISNIOWA

kwitnąca wiśnia

frużelina wiśniowa

SKŁADNIKI:

  • 3 filiżanki wypestkowanych wiśni
  • 1,5 filiżanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

frużelina wiśniowa

W garnku wiśnie zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę ziemniaczną rozmącamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do wiśni. Gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.

frużelina wiśniowa

DZEM MORELOWY
Z AMARETTO

akcja morelkowa-brzoskwiniowa

dżem  morelowy z amaretto

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg moreli
  • 1/2 kg drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki amaretto

dżem  morelowy z amaretto

Morele umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. W garnku morele zasypać cukrem i potrząsać by cukier równomiernie oblepił owoce. Dolewamy sok z cytryny i amaretto. Opcjonalnie do dżemu można dodać migdały w płatkach. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dżem gotujemy, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Ja zredukowałam poziom dżemu o połowę mieszając co jakiś czas by się nie przypalił. Gotowy dżem morelowy przekładamy do wyparzaonych wrzątkiem, wygotowanych lub wypieczonych w piekarniku sloików. Zakręcamy wysterylizowaną nakrętką i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Pestek moreli nie wyrzucamy. W środku pestki znajduje się jadalne nasiono wyglądem i smakiem przypominające migdał (patrz foto). Nasiona można posiekać i dodać do dżemu.

dżem  morelowy z amaretto

środa, 21 lipca 2010
RZODKIEWKI W CURRY

Przyznam, że rzodkiewki i curry to mój pierwszy raz. Wykonałam z nadzieją, że będą tak smakowite jak ogóreczki z tą przyprawą. Za surową rzodkiewką specjalnie nie przepadam, a w takiej słodko-kwaśno-curry zalewie smakuje rewelacyjnie.

rzodkiewki curry

SKŁADNIKI:

  • 1kg główek rzodkiewek
  • 0,5-1 opakowanie curry ( do smaku)
  • 1 szkl. wody
  • 3/4 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • odrobina posiekanego koperku

rzodkiewki curry

Rzodkiewki kroimy w plasterki, półplasterki czy jak kto woli i umieszczamy w dużej, metalowej misce. Posypujemy koperkiem i gorczycą. Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i zalewamy rzodkiewki. Mieszamy i pozostawiamy na 1-2 godziny. Następnie nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

rzodkiewki curry

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna