piątek, 31 października 2008
DYNIOWE KWADRATY

 

festival dyni

 

 Ostatnia propozycja w ramach Fesiwalu dyni. Przepis znaleziony na blogu Food 4 tots.

 

batony z dyni 1

 

SKŁADNIKI:

  • 40g płatków owsianych
  • 40g łuskanych pestek słonecznika
  • 40g łuskanych pestek dyni
  • 2 garści sezamu
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
batony z dyni 2


Podgrzewamy patelnię. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamy aż zaczną się rumienić. Przekładamy je do miski. Na patelnię wrzucamy płatki owsiane i prażymy ok. 3 minut. Dodajemy pestki słonecznika i dyni. Potrząsamy patelnią i jeszcze przez 2 minuty wszystko podgrzewamy. Dodajemy z powrotem ziarna sezamu i pozostawiamy na patelni na następne pół minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Całą masę wylewamy na blaszkę lub naczynie o wymiarach ok. 20cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy warstwą papieru i przeciskamy. Możemy nawet położyć coś ciężkiego na wierzch. Odstawiamy do wystygnięcia. Po godzinie zastygła masę wykładamy na deskę i zdejmujemy papier. Kroimy na kwadraty. Trzymamy w suchym miejscu.

 

batony z dyni 3

 

poniedziałek, 16 czerwca 2008
TIRAMISU
tiramisu1

Dziś skorzystałam z przepisu Macieja Kuronia z książki "Smaczne dania z Biedronką"

tiramisu2

SKŁADNIKI:

  • 500g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • podłużne biszkopty ( kupiłam w Biedronce i wykorzystałam 3/4 opakowania)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 l naparu mocnej kawy

Ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę, dodajemy serek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z kremem.

Przygotowujemy blaszkę (dałam kwadratową). Napar kawowy przelewamy do miseczki. Biszkopty szybko zamaczmy w kawie i układamy na dnie formy. Na biszkopty nakladamy połowę kremu. Na to ponownie biszkopty i krem. Całość posypujemy kakao i schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.

Do kremu można dodać troszkę likieru kawowego lub amaretto, ew. inny alkohol.

tiramisu3

Smacznego:)

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna