poniedziałek, 31 sierpnia 2009
SAŁATKA Z RUKOLI

sezon pom

sałatka z rukoli 1

SKŁADNIKI:

  • kilka garści świeżej rukoli
  • pół główki sałaty lodowej
  • 80 - 100 g szynki szwarzwaldzkiej
  • kulka mozzarelli
  • 4-6 dużych pomidorów
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • odrobina oliwy z oliwek
  • kilka kropli octu balsamicznego

 

sałatka z rukolą 2

Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę kroimy w dość grubą kostkę. Pomidory kroimy w ósemki. Mozzarellę kromy w kosteczkę a szynkę w długie paski. Mieszamy wszystkie składniki. Zalewamy oliwą wymieszaną z octem balsamico i doprawiamy do smaku. Podajemy lekko schłodzoną.

środa, 01 kwietnia 2009
WIOSENNA SAŁATKA
KRABOWA

 

kuchnia wielkanocna

Pierwsza propozycja wiosenno - świąteczna. Może to nie jest tradycyjna sałatka jarzynowa, która króluje na stołach wielkanocnych w polskich domostwach, ale świetnie nadaje się na powitanie wiosny.

 

sałatka krabowa 1

SKŁADNIKI:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 opakowanie paluszków krabowych (250g)
  • 1 puszka ananasa
  • 1 mała puszka kukurydzy (170g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • sól
sałatka krabowa 2

Paluszki krabowe rozmrażamy i kroimy na centymetrowe kawałki. Kapustę pekińska płuczemy, wykrawamy twarde środki liści i kroimy na paski. Krążki ananasa kroimy na małe kliny. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie posiekane składniki wrzucamy do jednej miski i dodajemy odsączoną kukurydzę. W drugiej przygotowujemy sos. Czosnek wyciskamy lub drobno siekamy i rozgniatamy razem z solą. Dokładnie mieszamy majonez z jogurtem greckim i czosnkiem. Doprawiamy solą i łączymy z pokrojonymi produktami.

sałatka krabowa 3
wtorek, 20 stycznia 2009
SAŁATKA MAKARONOWA
salatka makaronowa 1

 

SKŁADNIKI:

  • pół dużej paczki  makaronu - np. kokardki, kolanka z falbanką, wstążeczki, świderki itp.
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • zielony ogórek
  • 2 pomidory
  • czerwona papryka
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • 25 dag szynki
  • 25 dag żółtego sera
  • majonez
  • sól, pieprz
  • liscie sałaty do dekoracji
sałatka makaronowa 2

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przepłukujemy zimną wodą i odcedzamy. Po wystygnęciu przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojony w cienkie paseczki ser i szynkę. Pomidory, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do miski. Następnie odsączamy kukurydzę i mieszamy z całością. Dodajemy sól, pieprz, drobno posiekaną zieleninę i majonez do smaku.

sałatka makaronowa 3
sobota, 25 października 2008
JESIENNA SURÓWKA
festiwaldyni

 

Kolejna propozycja dyniowa to surówka z dodatkiem dyni. Powstała spontanicznie, ze składników, które były pod ręką. Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Ma mnóstwo witamin i składników mineralnych.

surowkazdyni1

 

SKLADNIKI:

  • 30dag dyni
  • 1 duża marchew
  • 3 małe jabłka
  • garstka posiekanych orzechów włoskich
  • odrobina cukru do smaku
surowkazdyni2

Obrane warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki jarzynowej, mieszamy i doprawiamy do smaku cukrem. Można dodać nieco śmietany lub jogurtu naturalnego.

surowkazdyni3
wtorek, 21 października 2008
SAŁATKA Z KOZIM CAMEMBERT

 

salatkazkozim1

SKŁADNIKI:

  • pół serka camembert kozi
  • 5 krakersów cebulowych
  • 1 jajko
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 4 plasterki chorizo
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • mąka, sól, pieprz, olej

 

salatkazkozim2

Sałatę płuczemy i osuszamy. Camembert kroimy na prostokąty. Krakersy cebulowe drobno kruszymy. Jajko roztrzepujemy. Olej rozgrzewamy na patelni. Każdy kawałek sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i krakersach. Tak przygotowane kawałki sera obsmażamy z dwóch stron. Usmażone serki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tym samym tłuszczu chwilę podsmażamy chorizo pokrojone w paski. Jak tylko tłuszcz zrobi się czerwony wyjmujemy kiełbasę na ręcznik, a na tłuszcz wylewamy resztę jajka w panierowania. Powstanie mały omlet, który należy pokroić w kwadraty. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na niej ser, kiełbasę i jajko. Dip przyrządzamy z jogurtu i musztardy z ziarenkami. Doprawiamy do smaku. 

Tu sałatka podana z odświeżonymi chlebkami pita. Czerstwe chlebki moczymy z obu stron wodą i wkładamy do piekarnika do 200oC na ok. 10 minut, aż będą chrupiące.

salatkazkozim3
poniedziałek, 09 czerwca 2008
TRUSKAWKOWA
truskawkowa1

SKŁADNIKI:

  • rukola
  • truskawki
  • miód
  • ocet balsamiczny

Proporcje zależą od gustów smakowych. Rukola jest bardzo wyrazista w smaku i pikantna, natomiast truskawki słodkie. Sam sos jest słodko kwaśny.

Rukolę i truskawki umyć i osuszyć. Łączymy w równych proporcjach miód i ocet balsamiczny (dałam po 1 łyżeczce na 1 porcje sałatki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i mamy sałatkę gotową do spożycia.

truskawkowa2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna