piątek, 23 maja 2008
CEBULAKI
cebulaki1

SKŁADNIKI:

  • 375g mąki
  • 200ml letniej wody
  • 100ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli (wolę przyprawę typu Vegetta)
  • 1 paczka suchych drożdży lub 15g świeżych
  • 1 duża cebula
  • 1 kopiasta łyżka ziół włoskich (oregano, tymianek)
  • 50g twardego sera np. parmezan

Drożdże rozpuścić w letnim mleku zmieszanym z wodą i miodem. Wlać do miski z mąką i solą. Dobrze wymieszać. Posypać po wierzchu mąką, przykryć folią i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie na maśle poddusić cebulę pokrojoną w cienkie półkrążki i odstawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na małych oczkach.

Blat obsypać mąką i wyłożyć ciasto. Dodać cebulę, zioła oraz większość sera i wmieszać te składniki w ciasto. Ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta, więc wystarczy ugniatać tylko tyle by składniki równomiernie sie rozmieściły. Ciasto dzielimy na ok. 8 części i formujemy bułeczki. Posypujemy serem. Wykładamy na blaszkę wysypaną mąką i pieczemy ok. 15-20 minut w 200oC.

cebulaki2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna