poniedziałek, 08 sierpnia 2011
JOGURTOWY PLACEK
Z KRUSZONKA

Druga propozycja imieninowa. Równie łatwa i pyszna jak pierwsza. Jagody czy też borówki amerykańskie można zastąpić innymi owocami np. porzeczkami, malinami czy jeżynami.

jagodowa kruszonka

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1//2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • opakowanie borówek amerykańskich

kruszonka:

  • 1/3 kostki masła
  • brązowy cukier
  • mąka
  • płatki migdałowe
  • 1 łyżka likieru amaretto

jagodowa kruszonka

W jednej misce łączymy ze sobą jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i cukier. W drugiej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników.

W oddzielnym naczyniu robimy kruszonkę. Wrzucamy masło i dodajemy resztę składników na oko, aby otrzymać konsystencję kruszonki. Nie będzie ona sypka lecz wilgotna od amaretto.

Na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach 22x28cm lub 25x25cmm wylewamy ciasto. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie borówki i układamy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC  przez ok. 30-45 minut.

jagodowa kruszonka

czwartek, 04 sierpnia 2011
PUSZYSTE CIASTO
CZEKOLADOWE

Z okazji imienin upichciłam dwa szybkie i proste ciasta. Wszystkim próbującym smakowało i prosili o przepisy. Oto pierwszy z nich na wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 filiżanki, szklanki (cup) mleka
  • 100 g masła
  • 1/4 filiżanki oleju
  • 1/2 filiżanki kakao w proszku
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałowe

ciasto czekoladowe

W rondelku podgrzewamy mleko, olej, masło i kakao do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Najlepiej od razu przelać ciepły płyn do miski, by szybciej ostygł. W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Do nich wbijamy jajko i wlewamy ekstrakt waniliowy. Zaczynamy mieszać i dodawać składniki mokre. Wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć tak, aby nie było widać śladu mąki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Natomiast należy pamiętać, by nie dodawać do niego ciężkich bakalii. Na koniec dodajemy do ciasta migdały w płatkach. Przelewamy ciasto do formy (22x22cm). Ja użyłam najnowszego prezentu - formy silikonowej do brownie. Blaszaną blaszkę należy natłuścić i obsypać mąką. Po wylaniu ciasta do formy należy chwilę poczekać przed włożeniem do piekarnika, żeby płatki migdałowe wypłynęły na wierzch. Po upieczeniu stworzą chrupką skorupkę.

Pieczemy ok. 30-45 minut w temperaturze 175-180oC.

ciasto czekoladowe

poniedziałek, 08 listopada 2010
TAHINI CAKE

Dość długo zalegała u mnie w lodówce pasta tahini. Jest to "masło orzechowe" z sezamu. Czysta chałwa w kremie. Przepyszna sama w sobie, ale w małych ilościach. Ciasto wyszło rewelacyjne i na pewno jeszcze nie raz będę takowe piekła. Przepis znaleziony tu. Troszkę zmodyfikowany. Z braku bananów w sklepie wykpiłam się jogurtem bananowym, który świetnie się wkomponował. Następnym razem spróbuję zastąpić tahini masłem z orzeszków ziemnych. Już jestem ciekawa efektów takiej podmiany.

tahini cake

SKŁADNIKI:

posypka:

  • 1 filiżanka (cup) kropelek czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
  • 2/3 filiżanki cukru trzcinowego
  • 1/2 filiżanki migdałów
  • 1 łyżka cynamonu

ciasto:

  • 1 i 1/2 filiżanki maki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 3/4 filiżanki tahini
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
  • 2 jogurty bananowe (razem 300g) lub 2 dojrzałe banany

tahini cake

W małej misce mieszamy składniki na posypkę. W kolejnej łączymy produkty sypkie czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W największej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Najpierw łączymy pastę tahini z cukrem. Dodajemy kolejno jajko, jogurty lub rozgniecione widelcem banany i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanych na jednolitą masę składników wsypujemy stopniowo suche składniki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy połowę ciasta. Rozprowadzamy szpatułką równomiernie i posypujemy połową posypki. Przykrywamy resztą cista, również równomiernie je rozprowadzając i posypujemy resztą osypki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175oC na 30-45 minut. Należy co chwila sprawdzać czy posypka się za bardzo nie przyrumienia. Ja musiałam po 20 minutach przykryć ciasto folią aluminiową.

tahini cake

piątek, 21 maja 2010
SEZAMOWIEC

sezamowiec

Chałwa, sezamki to słodycze, na które często nachodzi mnie ochota. Ponadto już dawno temu chciałam wypróbować przepis na ciasto podpatrzone na blogu Oaza. Nawet Manajka zakupiła mi sezam, coby mnie jakoś zmotywować. Pretekstem stały sie imieniny mamy i oto stało się. Ciasto nie zawiodło moich oczekiwań. Jest nieco pracochłonne, ale efektowne. Kwaśny dżem doskonale przełamuje słodycz chałwy. Przepis nieco zmodyfikowałam i poniżej takowy umieszczam.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

WARSTWA SEZAMOWA:

  • ok. 1,5 szkl. sezamu
  • 1/4 szkl. cukru
  • 40g masła
  • 2 łyżki miodu

WARSTWA KOKOSOWA:

  • 5 białek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka maki ziemniacznej
  • 200g wiórek kokosowych

MASA CHAŁWOWA:

  • 200g pokruszonej chałwy
  • 150g masła
  • 1 łyżk cukru pudru

WARSTWAOWOCOWA:

  • 250g dżemu z czarnej porzeczki

sezamowiec

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie wymienione składniki, najlepiej schłodzone, łączymy ze sobą. Lepimy kulę i dzielimy na 2 równe części. Schładzamy w lodówce przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę z sezamu, czyli przesmażamy wszystkie składniki w rondelku. Prostokątną, dużą blachę wylepiamy połową ciasta i na to rozsmarowujemy jeszcze ciepłą masę z sezamu. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ubijamy pianę z białek, dodając na koniec cukier i wiórki oraz mąkę ziemniaczaną, która zapobiegnie opadnięciu piany. Tym razem nie dododałam i się nieco beza zapadła:( Blachę o identycznych wymiarach wylepiamy drugą częścią ciasta. Smarujemy ją dżemem. Na to wykładamy warstwę z kokosem i pieczemy tak jak pierwszy placek. Chałwę miksujemy z masłem i cukrem pudrem i taką oto masą przekładamy kruche placki. Otrzymamy kruche ciasto, warstwę sezamową, chałwową, kruche ciasto, dżem i bezowy kokos. Mniam.

piątek, 22 stycznia 2010
SERNIK Z MLEKIEM

To przykład sernika, który nie jest zbyt słodki, wyrasta wysoki i ma aksamitną konsystencję.

 

SKŁADNIKI:

  • 1-1,25kg białego sera półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 9 jaj
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • 500ml mleka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. cukru
  • herbatniki do wyłożenia blachy - około 4 paczki

POLEWA:

  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • płatki migdałowe

 

Żółtka ucieramy na puszystą masę tylko z cukrem waniliowym. Powoli dodajemy ser, olej, proszek budyniowy i mleko. Jakoś nie mam przekonania do gotowych, zmielonych serów i samodzielnie przepuszczam ser przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Słodką pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Nie używajmy miksera, bo wówczas masa opadnie. Dużą, prostokątną blachę wykładamy herbatnikami, wylewamy na to masę serową i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach ( ja piekłam nieco ponad godzinę). Sernik nie jest zbyt słodki, więc wzbogacam go słodką polewą z gotowanego uprzednio około 3 godzin mleka skondensowanego i posypuję płatkami migdałowymi.

 

środa, 20 stycznia 2010
CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE

 To ciasto po raz pierwszy jadłam u kolegi z liceum na jego osiemnastce czyli dawno, dawno temu. Minęła przeszło dekada, ale wspomnienie po tym cieście pozostało (a nawet i przepis wyciągnięty od cioci kolegi). Od kilku dni chodzi za mną ten smak i w sumie wyzwanie. W czasach licealnych niejednokrotnie próbowałam upiec to ciasto z różnymi efektami poza doskonałym. A to krem za gęsty, a to za rzadki, a to beza popękana. Jakby nie wygłądało i tak jest przepyszne. Tym razem ciasto wyszło fotogeniczne.

ciasto ananasowo-kokosowe 1

SKŁADNIKI:

biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej (tu kukurydziana)
  • szczypta soli
  • malibu lub likier kokosowy

krem

  • 1 puszka ananasów
  • 1 kostka masła (200-220g)
  • 1 budyń śmietankowy (na 0,75l mleka)
  • 1 łyżka cukry
  • 2 łyżki cukru pudru
  • woda

beza

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 200g wiórek kokosowych
  • szczypta soli

ciasto ananasowo-kokosowe 2

BISZKOPT

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Pianę łączymy z żółtkami. Stopniowo dodajemy mąkę. Dno tortownicy wykładamy pergaminem. Ciasto wkładamy do nagranego do 170oC piekarnika i pieczemy do suchej próby patyczkiem. Ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

KREM

Ananasa odsączmy. Syrop z puszki odmierzamy i dolewamy wody, aby uzyskać 0,5 litra płynu. Odlewamy trochę wody do rozrobienia budyniu,a resztę płynu gotujemy. Dosypujemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i dolewamy rozrobiony budyń. Energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Budyń będzie bardzo gęsty. Chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu. Dokładnie mieszamy, aby obydwie masy ładnie sie połączyły. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa.

BEZA

Białka ubijamy z sola na sztywna pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Na dno tortownicy wykładamy pergamin. Brzegi i pergamin smarujemy masłem. Wkładamy blaszkę do nagrzanego do 190oC piekarnika i pieczemy ok.15 minut do suchej próby patyczkiem. Beza powinna być zrumieniona. Po upieczeniu odstawiamy bezę kokosową do ostygnięcia. Ostrożnie odwracamy i zdejmujemy pergamin.

Na paterze lub dużym talerzu układamy biszkopt górą do dołu i zdejmujemy pergamin. Wierzch ciasta skrapiamy malibu lub likierem kokosowym. Na cieście rozsmarowujemy krem, który przykrywamy bezą kokosową. Cisto odstawiamy do lodówki by krem zesztywniał.

ciasto ananasowo-kokosowe 3

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna