sobota, 12 marca 2011
SCHAB POD POMARAŃCZOWĄ
PIERZYNKĄ

Witamy po długiej przerwie na sen zimowy :D. Trochę nam się leniło. Ale razem z przyrodą za oknem będziemy sie stopniowo rozkręcać. Na początek miąsko. Ah, ile ja się naszukałam dżemu pomarańczowego. Zakupiłam go w dyskoncie co to ceni jakość i jest tani:) Warto było. Połączenie musztardy i pomarańczy to pozytywne zaskoczenie. Danie to jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego schaboszczaka, ale uwaga - przy okazji oszczędzamy kalorie! Wszak wiosna tuż tuż.

 

 

SKŁADNIKI:

  • schab w całości - na długość naczynia żaroodporngo
  • musztarda sarepska
  • dżem pomarańczowy
  • 2 duże cebule
  • 1-2 pomarańcze
  • sól, pieprz
  • oliwa

Zaczynamy od przygotowania pierzynki. Miksujemy 1 cebulę z dżemem, musztardą i przyprawami. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy ją cebulą pokrojoną w piórka i obraną pomarańczą pokrojoną w cząstki. Na to kładziemy schab w całości, na nim umieszczamy mix musztardowy. Pół drugiej pomarańczy pozostawiamy do dekoracji a drugą połówkę rozmieszczamy po boku schabu. Ewentualnie skarapiamy jeszcze oliwą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez pół godziny. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Gotowy schab kroimy w palstry i dekorujemy świeżą pomarańczą.

 

 

niedziela, 28 września 2008
KASZANKA + JABŁKO

 

dzienjablka

 

Jestem średnią wielbicielką jabłek. Najlepiej smakują mi te zerwane prosto z drzewa. Kwaśne, twarde nie przyprawione cynamonem są dla mnie najlepsze. Nie przepadam za musami, jabłkami pieczonymi czy jabłecznikami. Dlatego trudno było mi cokolwiek stworzyć na Dzień jabłka. Przypomniałam sobie jednak danie z grilla, w którym pieczone jabłko mi smakowało. Oto jego wersja domowa i bardziej wykwintna.

 

blackpudding1

 

 

SKŁADNIKI:

  • 400g kaszanki ok. 4 sztuki
  • 2 średnie cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • gotowe ciasto francuskie
  • sól, pieprz

 

blackpudding2

 

Na patelni rozgrzewamy smalec i na nim smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kaszankę obieramy z flaka i rozdrabniamy palcami. Do zeszklonej cebuli dodajemy majeranek i kaszankę i smażymy ok. 5 minut. Jabłka kroimy w kostkę. Kaszankę z cebulą doprawiamy do smaku i zdejmujemy z gazu. Łączymy z jabłkiem i przekładamy do kokilek. Każdą kokilkę napełniamy prawie do pełna. Wierzch przykrywamy krążkiem z ciasta francuskiego. Zapiekamy w 200oC ok. 15-20 minut, aż ciasto francuskie się upiecze.

 

blackpudding3

 

 

piątek, 05 września 2008
UDŹCE KURCZAKA

udkokurczaka1

SKŁADNIKI:

  • 4 udźce kurczaka ze skórą
  • oliwa czosnkowa
  • 2 łyżeczki masła
  • zioła prowansalskie
  • rozmaryn
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
udkokurczaka2

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Solimy i pieprzymy kurczaka pod skórą i z drugiej strony. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy łyżkę oliwy czosnkowej i na niej układamy kurczaka skórą do góry. Pod skórę każdego kawałka wkładamy pół łyżeczki masła. Wierzch skórki posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą. Cebule kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do naczynia z kurczakiem. Pieczemy w piekarniku ok. 30 do 45 minut w temperaturze ok. 200oC bez przykrycia (żeby skórka była chrupiąca).

udkokurczaka3
poniedziałek, 05 maja 2008
CURRY Z KURY

curry1

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 papryki (najlepiej żółte lub zielone)
  • 2 średnie cebule
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy  w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
  • 1 minikosteczka paprykowa (lub 1 łyżeczka słodkiej papryki)
  • 1/2 kostki rosołowej
  • olej
  • sól i pieprz
  • mąka

curry2

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, jak na gulasz lub w paski. Mięso pieprzymy i obsmażamy w wysokim garnku na oleju. Kurczak ma jedynie się ściąć z wierzchu. Mięso przekładamy na talerz. Płyny po smażeniu wylewamy.

W tym samym garnku na oleju podsmażamy przyprawy (curry, kurkuma, czarnuszka, gorczyca i słodka papryka), by wydobyć z nich aromat. Dodajemy kostkę rosołową i pół szklanki wody. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paseczki. Na koniec wrzucamy mięso. Mieszamy, aby wszystkie składniki były oblepione przyprawami. Gotujemy do miękkości papryki.

W mleczku kokosowym rozprowadzamy łyżeczkę mąki i wlewamy całość do garnka. Czekamy do zagotowania.

Danie jest najsmaczniejsze na następny dzień, gdy wszystkie smaki sie przegryzą. Dlatego warto zrobić danie cześniej.

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna