poniedziałek, 31 sierpnia 2009
TARTA POMIDOROWA Z CUKINIĄ

sezon pom

tarta pomidorowa 1

SKŁADNIKI:

  • 1 średnia cukinia
  • sól
  • 2 filiżanki (cup) mąki pełnoziarnistej (tu orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/4 filiżanki oliwy
  • 1/2 filiżanki zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 i 1/2 filiżanki serka ricotta
  • ser mozzarella

 

tarta pomidorowa 2

Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy je solą, by puściły soki. Mąkę, sól i skórkę z cytryny mieszamy w dużej misce. Dodajemy oliwę, wodę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je. Wykładamy ciastem natłuszczoną wcześniej blaszkę do tarty. Wyłożoną ciastem blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie można zrobić sos pomidorowy. Czosnek i płatki chili podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Blaszkę z ciastem wykładamy pergaminem i obciążamy fasolą lub mąką. Pieczemy ok. 15 minut w 175oC. Upieczoną i przestygnięta tartę wykładamy serkiem ricotta. Na serek układamy odsączoną z soku cukinię. Na wierzch rozprowadzamy sos pomidorowy. W zależności od wysokości spodu można powtórzyć warstwy. Na koniec tartę posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 30 minut w 175oC.

tarta pomidorowa 3

MINI PIZZA

sezon pomidorowy

 

SKŁADNIKI:

  • gotowe ciasto na pizzę
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży estragon
  • ser pleśniowy
  • oliwa, sól, pieprz, suszone zioła

 

mini pizze 1

Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Po minucie zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki i kroimy pomidory w kostkę. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekamy czosnek. Po minucie dodajemy pomidory. Dusimy, aż pomidory sie rozpadną, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto dzielimy na kwadraty. Na wierzch wykładamy pomidory. Posypujemy świeżym estragonem i serem pleśniowym Pieczemy ok. 20 minut w 200oC.

 

mini pizze 2

czwartek, 16 lipca 2009
TARTA SZPINAKOWA II

tarta szpinakowa II

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300g mrożonego szpinaku
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 2 jajka
  • 100ml śmietany
  • 100g sera feta
  • sól, biały pieprz

tarta szpinakowa II

Szpinak rozmrażamy. Najlepiej jak jest już rozdrobniony. Blaszkę do tarty (ok. 25 cm średnicy) wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Wykładamy pergaminem i zasypujemy fasolą (grochem, ryżem lub mąką). Pieczemy przez ok. 10-15 minut w temp 200oC, aż brzegi się lekko ze złocą. Na maśle dusimy drobno pokrojonego pora. Jak się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i chwilę dusimy. Dodajemy szpinak. Smażymy tak długo, aż płyny wyparują. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. 2/3 orzeszków dodajemy do szpinaku i przyprawiamy go solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Jajka ubijamy ze śmietaną i dodajemy lekko ostudzony farsz szpinakowy. Wylewamy masę na upieczony spód. Fetę kroimy w kostkę i wtykamy w masę jajeczno-szpinakową. Zapiekamy ok. 15-20 minut w 200oC, aż farsz się zetnie. Przed podaniem wierzch tarty posypujemy uprażonymi orzeszkami pini.

tarta szpinakowa II

12:44, manajka , Tarty
Link Komentarze (3) »
czwartek, 13 listopada 2008
TARTA SNICKERS

tydzien orzechowy

To moja pierwsza tarta na słodko. Pomysł na nią narodził się po upieczeniu "dziwnego brownie". Ta tarta jest trochę dla leniwych, bo dużo roboty przy niej nie ma. Ten post długo leżał w poczeklani. Odkurzyłam go dla orzechowego tygodnia.

 

tarta snickers 1

 

SKŁADNIKI:

Na kruchy spód:

  • 180g mąki
  • 120g masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 żółtko

Na snickersowy wierzch:

  • 200g twardych krówek śmietankowych
  • 100g solonych orzeszków ziemnych
  • 70g mlecznej czekolady
  • 70g gorzkiej czekolady

 

tarta snickers 2

 

Kruchy spód:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło (twardawe, nie może być miękkie) kroimy w kostkę. Na stolnicy wysypujemy sypkie składniki. Dodajemy masło i siekamy je nożem na coraz mniejsze kawałki. Jak ciasto będzie sypkie (jak na kruszonkę) dodajemy żółtko i zaczynamy wyrabiać rękoma. Ciasto wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki. Blaszę do tarty smarujemy masłem. Chłodne ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek o grubości pół centymetra. Wykładamy ciastem formę. Nakłuwamy, przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem, fasolą lub mąką. Pieczemy przez ok. 10 minut w 200oC. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze z 6-8 minut. Ciasto musi wystygnąć. Można je przygotować dzień wcześniej.

 

tarta snickers 3

 

Wierzch:

Krówki kroimy w kostkę i wrzucamy je do rondelka (najlepiej teflonowego). Topimy je namałym ogniu. Na początku można dodać trochę wody. Jak zawrze gotujemy jeszcze 1 minutę. Wylewamy całość na kruchy spód. Na płynnej krówce rozkładamy równomiernie orzeszki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie drobno kruszymy czekolady. Wrzucamy je razem do miski żaroodpornej. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy by mleczna wymieszała się z gorzką. Pokrywamy czekoladą cały wierzch tarty i chowamy do lodówki by zastygła. Można podawać prosto z lodówki, ale jeżeli ktoś woli ciągnącą się krówkę proponuję ciasto wyjąć wcześniej przed podaniem.

 

 

18:50, manajka , Tarty
Link Komentarze (5) »
niedziela, 21 września 2008
TARTALETKI FIGOWE

 

tartaletkifigowe1

 

SKŁADNIKI:

  • gotowe ciasto francuskie (2 krążki o średnicy 12 cm)
  • 1 figa
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu (tu wrzosowy)
  • ser pleśniowy typu rokpol

 

tartaletkifigowe2

 

W rondelku podgrzewamy miód i ocet balsamiczny. Gotujemy, aż składniki się połączą,a płyny częściowo zredukują. Gdy powstanie syrop (nie za gęsty) zdejmujemy z ognia. Figę myjemy i kroimy szesnastki (na 16 części - klinów). Kawałki figi moczymy w syropie i układamy na krążku z ciasta francuskiego. Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Zapiekamy w 200oC ok. 10-15 minut (aż brzegi ciasta będą złote).

 

tartaletkifigowe3

 

16:57, manajka , Tarty
Link Komentarze (2) »
wtorek, 16 września 2008
TARTA GRZYBOWA

 

tartagrzybowa1

 

Tarta ta powstała na podstawie przepisu z książki " Tarty na słodko i słono".

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 500g grzybów leśnych
  • 50g masła
  • 100ml półsłodkiego czerwonego wina
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonych grzybów drobno zmielonych
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

BESZAMEL

  • 20g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300ml mleka
  • sól, pieprz

 

tartagrzybowa2

Grzyby należy oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić na półcentymetrowej grubości plasterki. Na patelni rozgrzać 50g masła i dorzucić grzyby. Chwilę podsmażać, dodać zmielone suszone grzyby i zalać winem. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Płyny powinny się zredukować i powstać gęsty sos. Nagrzać piekarnik do 200oC.

 

W rondelku przygotować beszamel. Rozpuścić masło i dodać mąkę. Ciągle mieszając smażyć ok. 2 minuty. Wlać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia dodać śmietankę, jajko i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć grzyby z beszamelem.

Natłuszczoną foremkę do tarty wyłożyć ciastem. Na to wylać sos z grzybami. Na wierzchu ułożyć kawałki ciasta (paski lub kształty wycięte foremkami do ciastek).

Piec ok. 30 minut, aż masa się zestnie a wierzch się zrumieni.

 

tartagrzybowa3

 

 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna