poniedziałek, 26 października 2009
PIECZONE ZIEMNIACZKI
SKŁADNIKI:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę (max. 2 cm). W misce mieszamy oliwę, sos Worcestershire (można zamiast sosu dać ocet balsamiczny) i zioła. Ząbki czosnku wraz ze skórką lekko zgniatamy i wraz z ziemniakami wrzucamy do miski z miksturą. Dokładnie mieszamy by ziemniaki pokryły się marynatą. Wysypujemy na blaszkę (ja wysypałam na pergamin) i rozprowadzamy równomiernie by szybciej się upiekły. Pieczemy w 180-200oC przez ok. 30-45 minut, aż będą w środku upieczone a z zewnątrz chrupiące. Przed podaniem posolić do smaku. Na zdjęciu serwowane ze szpinakiem duszonym ze śmietaną i serem pleśniowym.
poniedziałek, 31 sierpnia 2009
RATATOUILLE
SKŁADNIKI:
Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cukinię, paprykę i cebulę również pokroic w kostkę. W garnku podgrzać oliwę. Dodać cukinię i podsmażyć. Dodajemy cebulę. Gdy sie zeszkli dodaejmy czosnek. Chwilę potem wrzucamy pomidory, paprykę oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną, ale sie nie rozgotują. Na koncu doprawiamy solą i piperzem do smaku.
wtorek, 28 kwietnia 2009
BURRITO WEGETARIAŃSKIE
![]() SKŁADNIKI:
![]()
![]()
niedziela, 12 października 2008
JARMUŻ
SKŁADNIKI:
Liście płuczemy, osuszamy i usuwamy łodygi. Na patelni topimy łyżkę masła. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Dusimy na maśle, aż liście zmiękną i zmienią kolor. Przyprawiamy do smaku, solą morską, pieprzem kolorowym świeżo mielonym oraz świeżo tartą gałką muszkatołową. Dodajemy ok. 2 łyżki śmietany i łyżkę kremowego serka koziego. Dokładnie mieszamy i podajemy z ziemniaczkami lub jako dodatek do mięs.
03 TYDZIEŃ ZIEMNIACZANY II
![]()
Trzecia propozycja na II Tydzień Ziemniaczany to pieczone ziemniaczki. Pasują jako dodatek do mięs i ryb, ale równie dobrze smakują same w sobie. Jeżeli już jem ziemniaki to łączę ję jedynie z surówką lub gotowaną zieleniną.
SKŁADNIKI:
Propozycja podania: Do ziemniaczków zrobiłam zieleninkę. Dokładnie podduszony jarmuż. Przepis tutaj.
piątek, 10 października 2008
02 TYDZIEŃ ZIEMNIACZANY II
![]()
Druga propozyja na II Tydzień Ziemniaczany to hmmmm. Problem wielki jak nazwać to danie. Załóżmy, że zimniaczane gniazdka lub pieczone puree. ![]() SKŁADNIKI:
![]() Ziemniaki obieramy płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut). W tym czasie na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy pokrojone drobno w kostkę chorizo (w przypadku boczku polecam podsmażyć najpierw boczek, a potem cebulę). Ugotowane ziemniaki odcedzamy i chwilę gotujemy na sucho, by woda z ziemniaków wyparowała. Ziemniaki ugniatamy widelcem dodając po trochu śmietany. Ilość śmietany zależy od tego ile ziemniaki jej wchłoną. Puree powinno być gładkie, ale nie wodniste. Do ziemniaków dodajemy cebulę i chorizo (boczek) wraz z tłuszczem. Dodajemy szczypiorek i dokładnie mieszamy. Ziemniaki nie powinny być bardzo gorące lecz lekko przestygnięte, by dodane jajka się nie ścięły. Do masy dodajemy większość żółtego sera i dokładnie mieszamy. Jajko ubijamy ze śmietaną (w objętościowym stosunku 1:1). Dodajemy do ziemniaków i delikatnie łączymy ze sobą na jednolitą masę. Wykładamy łyżką porcje na wysmarowaną masłem blachę. Z wierzchu posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180oC z termoobiegiem lub 200oC bez. Około 15-20 minut, aż ziemniaki będą złociste. ![]() |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kopalnia przepisów
Obcojęzyczne strony kulinarne:
Pozakuchenne inspiracje
![]() ![]() ![]() ![]() |