poniedziałek, 26 października 2009
PIECZONE ZIEMNIACZKI

sezon ziemniaczany

ziemniaczki pieczone 1

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano lub tymianku.
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

ziemniaczki pieczone 2

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę (max. 2 cm). W misce mieszamy oliwę, sos Worcestershire (można zamiast sosu dać ocet balsamiczny) i zioła. Ząbki czosnku wraz ze skórką lekko zgniatamy i wraz z ziemniakami wrzucamy do miski z miksturą. Dokładnie mieszamy by ziemniaki pokryły się marynatą. Wysypujemy na blaszkę (ja wysypałam na pergamin) i rozprowadzamy równomiernie by szybciej się upiekły. Pieczemy w 180-200oC przez ok. 30-45 minut, aż będą w środku upieczone a z zewnątrz chrupiące. Przed podaniem posolić do smaku.

Na zdjęciu serwowane ze szpinakiem duszonym ze śmietaną i serem pleśniowym.

poniedziałek, 31 sierpnia 2009
RATATOUILLE

sezon pom

ratatoullie 1

SKŁADNIKI:

  • 3 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz

 

ratatoullie 2

Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cukinię, paprykę i cebulę również pokroic w kostkę. W garnku podgrzać oliwę. Dodać cukinię i podsmażyć. Dodajemy cebulę. Gdy sie zeszkli dodaejmy czosnek. Chwilę potem wrzucamy pomidory, paprykę oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną, ale sie nie rozgotują. Na koncu doprawiamy solą i piperzem do smaku.

ratatoulie 3

wtorek, 28 kwietnia 2009
BURRITO WEGETARIAŃSKIE

 

burrito wege 1

SKŁADNIKI:

  • pszenne trotille (tu czosnkowe)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 50g ugotowanego pęczaku
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (ja lubię mieszankę prowansalską choć mało meksykańska :D )
  • sól, pieprz, suszona papryczka chili
  • ok. 8 małych kulek mozzarella
burrito wege 2


Do rondelka wrzucamy  pomidory z puszki. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, chili, pieprz i zioła. Dymkę drobno siekamy. Dodajemy do sosu pomidorowego. Chwilę dusimy, by część wody odparowała. Dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i pęczak. Farsz powinien być gęsty. Na sam koniec część kulek mozzarella kroimy na 4 części i wrzucamy do ciepłego sosu. Dokładnie mieszamy. Na tortillę wykładamy farsz. Zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Jeżeli zostało nam się trochę farszu, układamy go na tortillach i okładamy plasterkami mozzarelli. Zapiekamy w 200oC, aż ser się roztopi, a  brzegi burrito się zrumienią.

 

burrito wege 3
niedziela, 12 października 2008
JARMUŻ

 

jarmuz1

 

SKŁADNIKI:

  • jarmuż
  • masło
  • śmietana
  • serek kozi
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
jarmuz2

Liście płuczemy, osuszamy i usuwamy łodygi. Na patelni topimy łyżkę masła. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Dusimy na maśle, aż liście zmiękną i zmienią kolor. Przyprawiamy do smaku, solą morską, pieprzem kolorowym świeżo mielonym oraz świeżo tartą gałką muszkatołową. Dodajemy ok. 2 łyżki śmietany i łyżkę kremowego serka koziego. Dokładnie mieszamy i podajemy z ziemniaczkami lub jako dodatek do mięs.

 

jarmuz3

 

03 TYDZIEŃ ZIEMNIACZANY II

 

ziemniaczany tydzien

 

Trzecia propozycja na II Tydzień Ziemniaczany to pieczone ziemniaczki. Pasują jako dodatek do mięs i ryb, ale równie dobrze smakują same w sobie. Jeżeli już jem ziemniaki to łączę ję jedynie z surówką lub gotowaną zieleniną.

 

ziemniaczki1

 

SKŁADNIKI:

  • 600g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 6 cebulowych krakersów (bułka tarta)
  • masło
  • sól morska
ziemniaczki2


Ziemniaki dokładnie myjemy (można też obrać) i kroimy w grubą (ok.1-1,5 cm) kostkę. Wrzątek solimy i wrzucamy ziemniaki. Od zagotowania gotujemy 4 minuty. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy pokrojony w plasterki czosnek. Następnie wykładamy ugotowane ziemniaki. Posypujemy je solą morską, rozmarynem, czosnkiem. Na wierzch układamy kawałki masła. Krakersy cebulowe kruszymy i posypujemy połową ziemniaki. Zapiekamy ok. 45- 60 minut. Gdy po 25-30 minutach ziemniaki się zrumienią, mieszamy je, aby przypiekły się z drugiej strony i posypujemy resztką krakersów.

 

ziemniaczki3

 

Propozycja podania: Do ziemniaczków zrobiłam zieleninkę. Dokładnie podduszony jarmuż. Przepis tutaj.

ziemniaczkijarmuz

piątek, 10 października 2008
02 TYDZIEŃ ZIEMNIACZANY II

 

tydzien ziemniaczany

 

Druga propozyja na II Tydzień Ziemniaczany to hmmmm. Problem wielki jak nazwać to danie. Załóżmy, że zimniaczane gniazdka lub pieczone puree.

ziemniaczanegniazdka1

SKŁADNIKI:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 50g chorizo (może być boczek)
  • 3 czubate łyżki posiekanego szczypiorku (pół pęczka)
  • 1 jajko
  • 50 g żółtego startego sera
  • śmietana (ok. 100ml)
  • pieprz, vegeta (sól), masło

 

ziemniaczanegniazdka2

Ziemniaki obieramy płuczemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut). W tym czasie na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy pokrojone drobno w kostkę chorizo (w przypadku boczku polecam podsmażyć najpierw boczek, a potem cebulę). Ugotowane ziemniaki odcedzamy i chwilę gotujemy na sucho, by woda z ziemniaków wyparowała. Ziemniaki ugniatamy widelcem dodając po trochu śmietany. Ilość śmietany zależy od tego ile ziemniaki jej wchłoną. Puree powinno być gładkie, ale nie wodniste. Do ziemniaków dodajemy cebulę i chorizo (boczek) wraz z tłuszczem. Dodajemy szczypiorek i dokładnie mieszamy. Ziemniaki nie powinny być bardzo gorące lecz lekko przestygnięte, by dodane jajka się nie ścięły. Do masy dodajemy większość żółtego sera i dokładnie mieszamy. Jajko ubijamy ze śmietaną (w objętościowym stosunku 1:1). Dodajemy do ziemniaków i delikatnie łączymy ze sobą na jednolitą masę. Wykładamy łyżką porcje na wysmarowaną masłem blachę. Z wierzchu posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180oC z termoobiegiem lub 200oC bez. Około 15-20 minut, aż ziemniaki będą złociste.

ziemniaczanegniazdka3
 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna