środa, 20 lipca 2011
MUFFINKI JOGURTOWE
Z PORZECZKAMI

muffinki porzeczkowe

SKŁADNIKI:

  • 1 i 3/4 filiżanki (cup) mąki
  • 1/3 filiżanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 3/4 filiżanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 filiżanki oleju
  • 1 i 1/2 filiżanki porzeczek
  • 1/2 filiżanki kropelek z białej czekolady

muffinki porzeczkowe

W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, a w drugiej składniki sypkie. Łączymy je ze sobą na końcu dodając porzeczki i białą czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem. Z tych proporcji wychodzi ok. 12 muffinek. Piec w temperaturze 200oC przez ok 15-20 minut.

muffinki porzeczkowe

wtorek, 11 maja 2010
MUFFINY TROPIKALNE

muffiny tropikalne

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 115g masła
  • 225g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu bananowego lub ananasowego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 banan
  • 75g ananasa z puszki
  • 55g wiórek kokosowych

posypka:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 25g wiórek kokosowych

muffiny tropikalne

Mąkę przesiewamy  z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i mielonym zielem angielskim (ja skruszyłam w moździerzu). Oddzielnie ucieramy masło i brązowy cukier do otrzymania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka, jogurt i rum. Na koniec do mokrej masy wrzucamy pokrojonego w półplasterki banana, kawałki ananasa i wiórki kokosowe. Następnie mokrą masę przelewamy do suchych składników. Mieszamy, obydwie masy się połączą.

Foremkę wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wszystkie składniki posypki mieszamy ze sobą i po łyżeczce wykładamy na wierzch każdej muffinki. Pieczemy w 200oC przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.

niedziela, 14 lutego 2010
MUFFINY
RÓŻANO-LAWENDOWE

Kolejna słodka propozycja z akcentem kwiatowym, również przygotowana z okazji Walentynek. Oryginalny przepis również pochodzi z Wine Imbiber, ale tym razem postanowiłam zmienić parę składników.

Muffiny różane 1

SKŁADNIKI:

  • 1/2 filiżanki (cup) cukru
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 5 łyżeczek płatków róży w cukrze lub konfitury różanej

Krem:

  • 180g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/2 filiżanki cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy

Muffiny różane 2

Piekarnik nagrzewamy do 160-175oC.

Ubijamy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy po 1 jajku na raz, za każdym razem dokładnie mieszając składniki. Dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce łączymy suche składniki: sól, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i dodajemy do mokrych składników. Na koniec wrzucamy roztarte w ręku kwiaty lawendy.

Foremki do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Na dno kładziemy po łyżce ciasta, następnie kładziemy nadzienie (ok. pół łyżeczki płatków róży w cukrze). Całość przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Pieczemy ok. 15 minut, do suchej próby patyczkiem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na krem łączymy ze sobą. Najlepiej jest ozdabiać ostygnięte babeczki. Krem możemy nakładać łyżką lub nożem, ale żeby uzyskać efekt "kwiatu róży" należy użyć szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy.

Muffiny różane 3

wtorek, 15 grudnia 2009
MUFFINY Z PAPRYKĄ I FETĄ

muffiny feta 1

Przepis na te muffiny już dawno wyszperałam gdzieś w sieci. Wykorzystałam go teraz, gdyż szukałam ciekawego pomysłu na drugie śniadanie do pracy zamiast nudnych kanapek;)

SKŁADNIKI SUCHE:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 czerwona papryka - ja dałam 3 malutkie
  • kilka listków świeżej bazylii
  • około 150g sera typu feta

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 125g masła - roztopić i ostudzić

muffiny feta 2

Przygotowanie muffinek zaczynamy od upieczenia papryki. W tym celu przekrawamy paprykę wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy oliwą, owijamy w folię aluminiową i wrzucamy do piekarnika na około 20 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy paprykę, odwijamy i zamykamy na chwilę w szczelnym pojemniku lub przykrywamy folią spożywczą. Chodzi o to, że wówczas łatwo zdejmiemy z niej skórkę. Ja piekłam paprykę krócej i nie zdejmowałam skórki z braku czasu. Dodam, że taka upieczona papryka jest zdecydowanie lepsza do muffinek niż surowa. Wracając do muffinek: tradycyjnie mieszamy suche składniki w jednej misce, dodając na koniec pokrojoną w kostkę fetę, paprykę i posiekaną bazylię. Mieszamy szybko i niekoniecznie dokładnie. Mają byc widoczne grudki fety, nie należy za bardzo rozcierać sera. W drugiej miseczce mieszamy składniki mokre. Następnie mieszamy mokre z suchymi. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Ja napełniałam ciastem całe papilotki i otrzymałam 12 sztuk. Pieczemy około 20 minut w temp. 180-200 stopni. Ładnie wyrastają i są naprawdę smaczne.

środa, 14 października 2009
CYTRYNOWE MUFFINKI

Z JEZYNĄ

Witam ponownie po długiej przerwie wynikającej z wszechogarniającego nas lenistwa. W kuchni nie próżnowałyśmy. Jedynie nam się ręce nie kleiły do klawiatury.

muffinki cytrynowe 1

SKŁADNIKI:

  • 1 i ¼ filiżanki (cup) mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ filiżanki cukru + 2 łyżki do posypania
  • 60g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • ¾ filiżanki jogurtu greckiego (w oryginale była kwaśna śmietana)
  • jeżyny

muffinki cytrynowe 2

Piekarnik nagrzewamy do 175oC.

W małej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W dużej misce ubijamy ¾ filiżanki cukru z masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko, aromat i skórkę z cytryny. Porcjami dodajemy mąkę i jogurt. Wypełniamy ciastem foremki do ¾ wysokości. Na każdej muffince układamy jeżynę (dałam po jednej ponieważ były ogromne) i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15 minut, do suchej próby patyczkiem.

muffinki cytrynowe 3

niedziela, 24 maja 2009
MUFFINY KAWOWE

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao


Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. W większej miseczce mieszamy składniki suche. W mniejszej roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego roztopione masełko, mleko i rozpuszczoną kawę. Następnie do wymieszanych składników suchych wlewamy składniki mokre i szybko mieszamy. Ciasto powinno być dosyć gęste. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem na 3/4 wysokości babeczek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gdy muffinki są już gotowe i ostudzone, dekorujemy dowolną polewą. ( U mnie gotowa polewa o smaku krówki a na to posypka czekoladowa).

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna