wtorek, 11 maja 2010
MUFFINY TROPIKALNE

muffiny tropikalne

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 115g masła
  • 225g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu bananowego lub ananasowego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 banan
  • 75g ananasa z puszki
  • 55g wiórek kokosowych

posypka:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 25g wiórek kokosowych

muffiny tropikalne

Mąkę przesiewamy  z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i mielonym zielem angielskim (ja skruszyłam w moździerzu). Oddzielnie ucieramy masło i brązowy cukier do otrzymania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka, jogurt i rum. Na koniec do mokrej masy wrzucamy pokrojonego w półplasterki banana, kawałki ananasa i wiórki kokosowe. Następnie mokrą masę przelewamy do suchych składników. Mieszamy, obydwie masy się połączą.

Foremkę wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wszystkie składniki posypki mieszamy ze sobą i po łyżeczce wykładamy na wierzch każdej muffinki. Pieczemy w 200oC przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.

piątek, 09 kwietnia 2010
ŻURAWINA DO MIĘS

zurawina do mięs

Przepis wg Macieja Kuronia.

SKŁADNIKI:

  • 500g żurawiny
  • 500g jabłek
  • 250ml wody
  • 200g cukru

zurawina do mięs

Żurawinę płuczemy, przebieramy i przelewamy wrzątkiem. Wodę gotujemy z cukrem , dorzucamy żurawinę i gotujemy 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kosteczkę. Dodajemy jabłka i gotujemy kolejne 15 minut. Przekładamy gorącą żurawinę do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwramy do góry dnem.

W przepisie zamiast żurawiny można użyć borówki oraz gruszek. Ja słoiki wkładam do piekarnika na 15 minut na 100oC, a nakrętki zalewam wrzątkiem.

Przepis na 7 słoików po 200ml.

piątek, 02 kwietnia 2010
FLACZKI ŻOŁĄDKOWE

Przepis na tę zupkę usłyszałam od mojej przemiłej kosmetyczki. Fajnie jest pogadać o gotowaniu, leżąc i piękniejąc ;) Zupa jest naprawdę smaczna i sycąca. Ja nie jestem specjalną amatorką tradycyjnych flaków ani żołądków, ale ta wersja przypadła mi do gustu. Sekretem jest odpowiedni dobór przypraw i ...chwila cierpliwości, bo żołądki potrzebują dłuższej chwili gotowania, by zmiękły. Dodam, że ma niewiele kalorii i jest niedroga.

flaczki żołądkowe

SKŁADNIKI:

  • 1kg drobiowych żołądków
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • uprzednio podpieczona cebulka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta: imbiru, słodkiej papryki, pieprzu czarnego i cayenne
  • majeranek
  • bulion, ew. kostki rosołowe
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

flaczki żołądkowe

Żołądki dokładnie myjemy, ewentualnie moczymy z pół godziny w zimnej wodzie. Następnie wrzucamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i na wolnym ogniu gotujemy. W tym czasie myjemy i obieramy włoszczyznę. Zbieramy z wierzchu zupy tzw. szumowiny, po czym dodajemy włoszczyznę w całości. Zanim żołądki zmiękną, to minie około 1 godziny, warzywa zmiękną wcześniej. Jak są półmiękie, wtedy je wyjmujemy i kroimy w słupki, pora i cebuli pozbywamy się. Jak skończymy krojenie włoszczyzny, żołądki powinny już być dość miękkie. Wyjmujemy je i kroimy w paski. Do wywaru z gotowania dorzucamy kostki rosołowe, chyba że dysponujemy wcześniej ugotowanym rosołem. Do tego wrzucamy posiekane żołądki i włoszczyznę. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę dusimy. Jak ktoś potrafi przygotowuje zasmażkę. W moim wykonaniu to było odlanie w kubek wywaru, wsypanie do tego 2 łyżek mąki, wymieszanie i przelanie do zupy przez sitko. Smacznego:)

piątek, 19 marca 2010
PASTA Z MAKRELI

pasta z makreli 1

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona makrela
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

pasta z makreli 2

Jajko gotujemy na twardo. Cebulę, jajko i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Z makreli należy wyskubać mięso i pozbyć się wszelkich ości. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Z solą należy uważać, bo ogórki i ryba są już słone.

pasta z makreli 3

12:15, manajka , Ryby
Link Komentarze (4) »
środa, 24 lutego 2010
ŚLEDŹ W TOMACIE

sledziowy tydzien

Ciesze się, że powstał ten tydzień śledziowy, bo przez lenistwo nie wstawiłam wigilijnych przepisów na śledzie. Przepis znaleziony w internecie pochodzi z miesięcznika "KUCHNIA".

SKŁADNIKI:

  • 3-4 płaty matiasów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • sos sojowy
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • pieprz, cukier
  • sok z 1/2 cytryny

sledzie w tomacie 1

Śledzie należy wymoczyć. Ja robię to w mleku i zostawiam na noc do wymoczenia. Ale czas moczenia zależy od podniebienia. Jak ktoś woli bardziej słone wystarczy opłukać lum moczyć ze 2 godziny. Śledzie kroimy wedle uznania. ja pokroiłam na jednokęsowe kawałki. W misce mieszamy koncentrat z oliwą , sokiem z cytryny i łyżeczką cukru. Cebulę siekamy posypujemy cukrem i skrapiamy octem balsamicznym i sosem sojowym. Odstawiamy na 5 minut i dodajemy do sosu pomidorowego. Pieprzymy dla smaku i łączymy ze śledziami.

sledzie w tomacie 2

ŚLEDZIE KORZENNE

SKŁADNIKI:

  • 3-4 płaty matiasów
  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • 5 goździków
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • sól, pieprz do smaku

sledzie korzenne 1

Matiasy należy odmoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Dodajemy cukier, ziele angielskie,listek laurowy,goździki i ziarna pieprzu. Dusimy cebulę, aż zmięknie. Do ostudzonej cebuli dodajemy startą gałkę muszkatołową, ocet winny i rodzynki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i zalewamy marynatą śledzie. Najlepiej podawać następnego dnia, jak śledzie przejdą aromatem przypraw.

sledzie korzenne 2

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna