poniedziałek, 04 kwietnia 2011
DIGESTIVE

Szukałam przepisu na zdrową, ale słodką przekąskę. I przypomniały mi się ciastka digestive. Digestive czyli ciasteczka owsiane. W smaku podobne do kupnych, ale lepsze. :D W trakcie netowych poszukiwań natknęłam się na Homemade digestive biscuits.

digestive

SKŁADNIKI:

  • 100g pełnoziarnistej mąki
  • 100g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g brązowego cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól

digestive

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Płatki owsiane drobno miksujemy. Najlepiej, aż osiągniemy konsystencję grubszej mąki. Do zmiksowanych płatków dodajemy resztę suchych składników. Jako mąki użyłam mąki orkiszowej (mieszanka do chleba orkiszowego). Dodajemy masło i mieszamy, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy mleko i wyrabiamy ciasto, które wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zrumienią.

PS. Te piękne literki na ciastkach to pierwsze wykorzystanie zestawu do odznaczania napisów firmy Tchibo.

sobota, 12 marca 2011
SCHAB POD POMARAŃCZOWĄ
PIERZYNKĄ

Witamy po długiej przerwie na sen zimowy :D. Trochę nam się leniło. Ale razem z przyrodą za oknem będziemy sie stopniowo rozkręcać. Na początek miąsko. Ah, ile ja się naszukałam dżemu pomarańczowego. Zakupiłam go w dyskoncie co to ceni jakość i jest tani:) Warto było. Połączenie musztardy i pomarańczy to pozytywne zaskoczenie. Danie to jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego schaboszczaka, ale uwaga - przy okazji oszczędzamy kalorie! Wszak wiosna tuż tuż.

 

 

SKŁADNIKI:

  • schab w całości - na długość naczynia żaroodporngo
  • musztarda sarepska
  • dżem pomarańczowy
  • 2 duże cebule
  • 1-2 pomarańcze
  • sól, pieprz
  • oliwa

Zaczynamy od przygotowania pierzynki. Miksujemy 1 cebulę z dżemem, musztardą i przyprawami. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy ją cebulą pokrojoną w piórka i obraną pomarańczą pokrojoną w cząstki. Na to kładziemy schab w całości, na nim umieszczamy mix musztardowy. Pół drugiej pomarańczy pozostawiamy do dekoracji a drugą połówkę rozmieszczamy po boku schabu. Ewentualnie skarapiamy jeszcze oliwą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez pół godziny. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Gotowy schab kroimy w palstry i dekorujemy świeżą pomarańczą.

 

 

poniedziałek, 08 listopada 2010
TAHINI CAKE

Dość długo zalegała u mnie w lodówce pasta tahini. Jest to "masło orzechowe" z sezamu. Czysta chałwa w kremie. Przepyszna sama w sobie, ale w małych ilościach. Ciasto wyszło rewelacyjne i na pewno jeszcze nie raz będę takowe piekła. Przepis znaleziony tu. Troszkę zmodyfikowany. Z braku bananów w sklepie wykpiłam się jogurtem bananowym, który świetnie się wkomponował. Następnym razem spróbuję zastąpić tahini masłem z orzeszków ziemnych. Już jestem ciekawa efektów takiej podmiany.

tahini cake

SKŁADNIKI:

posypka:

  • 1 filiżanka (cup) kropelek czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
  • 2/3 filiżanki cukru trzcinowego
  • 1/2 filiżanki migdałów
  • 1 łyżka cynamonu

ciasto:

  • 1 i 1/2 filiżanki maki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 3/4 filiżanki tahini
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
  • 2 jogurty bananowe (razem 300g) lub 2 dojrzałe banany

tahini cake

W małej misce mieszamy składniki na posypkę. W kolejnej łączymy produkty sypkie czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W największej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Najpierw łączymy pastę tahini z cukrem. Dodajemy kolejno jajko, jogurty lub rozgniecione widelcem banany i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanych na jednolitą masę składników wsypujemy stopniowo suche składniki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy połowę ciasta. Rozprowadzamy szpatułką równomiernie i posypujemy połową posypki. Przykrywamy resztą cista, również równomiernie je rozprowadzając i posypujemy resztą osypki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175oC na 30-45 minut. Należy co chwila sprawdzać czy posypka się za bardzo nie przyrumienia. Ja musiałam po 20 minutach przykryć ciasto folią aluminiową.

tahini cake

środa, 06 października 2010
SYROP IMBIROWY

Do tego syropu natchnął mnie nasz ulubiony pub. Zawsze jak tam zawitamy bierzemy dzban piwa z sokiem imbirowym. Przyznam się, że tego domowego syropu jeszcze z piwem nie mieszałam. Jak na razie wylądował on w herbacie (czarnej, zielonej i białej).

syrop imbirowy

SKŁADNIKI:

  • 200ml wody
  • 150-200g cukru
  • 5 cm korzenia imbiru

Z wody i cukru robimy syrop. Korzeń kroimy w plasterki, wrzucamy do syropu i zostawiamy na małym ogniu. Gdy zawrze, gotujemy jeszcze z 5-10 minut, by woda odparowała, a syrop zgęstniał.

syrop imbirowy

poniedziałek, 27 września 2010
Mocno czekoladowe
ciacha thumbprint

thumbprint cookie

SKŁADNIKI:

  • 2 filiżanki (cup) mąki
  • 1 filiżanka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki soli
  • 200g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 filiżanki cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany (tu 30%)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200g krówek

thumbprint cookie

Piekarnik nagrzewamy do 175oC. W mniejszej misce przesiewamy mąkę, kakao i sól. W większej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej żółtka, 2 łyżki śmietany i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodajemy suche składniki.

Blachę wykładamy pergaminem. Odmierzamy 2 łyżeczki ciasta i formujemy kule w dłoniach. Ciastka rozkładamy na blasze w odległości ok. 3 centymetrów. Na koniec kciukiem (stąd nazwa ciasteczek) lub rączką drewnianej łyżki wygniatamy dołek.

Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika można poprawić wgłębienia. Odstawić na kratkę do wystygnięcia.

Krówki kroimy i roztapiamy w 2 łyżkach śmietany. Płynną krówkę wlewamy do wgłębień i odstawiamy do zastygnięcia, choć niekoniecznie. :D

thumbprint cookie

środa, 22 września 2010
DŻEM Z CUKINII
Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

Gdy usłyszłam o dżemie z cukinii skrzywiłam się z myślą - ble mdłe. Jednak lubię wyzwania kulinarne i postanowiłam wypróbować przepis. W efekcie otrzymałam dżemik o ciekawym, orzeźwiającym smaku z cytynową nutą. W planach mam jeszcze dżemik z galaretką brzoskwiniową i ananasową.

SKŁADNIKI:

  • cukinia 2-2,5kg po obraniu i wydrążeniu
  • 1kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • szczypta kwasku cytrynowego

Cukinię drobno kroimy lub ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do niej cukier i wsypujemy galaretki. Mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut, pod koniec dodając kwasek cytrynowy. Gorącą masę wkładamy do uprzednio wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna