sobota, 31 października 2009
MUSZLE NADZIEWANE DYNIĄ

festiwal dyni

To już ostatnia propozycja z okazji Festiwalu Dyni, ale mam nadzieję, że nie ostatnie danie dyniowe tego sezonu.

muszle z dynią 1

SKŁADNIKI:

  • makaron duże muszle ok. 15 sztuk
  • 250g puree z dyni
  • 250g szpinaku mrożonego
  • 250g serka śmietankowego (np. do sernika lub ricotta)
  • 150g tartego żółtego sera (tu wędzony oscypek)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • ok. 200ml mleka
  • kilka świeżych liści szałwii
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz

muszle z dynią 2

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i hartujemy zimną wodą..

Szpinak rozmrażamy i odsączamy. W misce łączymy serek, puree z dyni, szpinak. Przyprawiamy sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Ser ścieramy i 2/3 wrzucamy do masy serowej. Teraz przygotowujemy szałwiowy beszamel. Masło rozpuszczamy i wrzucamy listki szałwii. Chwilę je dusimy . Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dolewamy mleko cały czas mieszając. Wstawiamy z powrotem na ogień, aż sos się zagotuje. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.

Na dno naczynia do zapiekania wylewamy połowę sosu beszamelowego. Każdą muszlę nadziewamy masą serową i układamy nadnie naczynia. Gdy już wszystkie muszle zostaną nadziane i ułożone w naczyniu , polewamy wszystko sosem i posypujemy resztką żółtego sera. Zapiekamy w 175-200oC o. 20-30 minut, aż ser się zrumieni i potrawa będzie ciepła.

ZUPA DYNIOWO-KOKOSOWA II

festiwal dyni

I znowu zupa. I znowu dyniowa. I znowu z akcentem kokosowym. :D

zupa dyniowo-kokosowa 1

SKŁADNIKI:

  • 500ml wody
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 400g dyni
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 mleczko kokosowe
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 listka kafiru (są to suszone liście limonki, można zastąpić sokiem z limonki lub cytryny)
  • sól, biały pieprz

zupa dyniowo-kokosowa 2

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Wodę z kostką rosołową stawimy na ogień. Dodajemy dynię, imbir, liście kafiru, cukier i soczewicę, Gotujemy wszystko pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż dynia zmięknie i soczewica się ugotuje. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy mleczkiem kokosowym.

17:13, manajka , Zupy
Link Komentarze (1) »
DYNIOWE LATTE

festiwal dyni

Trochę zaskoczył mnie ten przepis znaleziony tu. Ale muszę przyznać, że również mnie zaintrygował. Jedyna postać pod jaką piję kawę to właśnie smakowe latte. To szczególnie przypadło mi do gustu. Jest mocno jesienne z lekką zapowiedzią nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. :D

latte dyniowe 1

SKŁADNIKI:

  • 250ml mleka
  • 2 łyżki kawy espresso
  • 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 -1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika

latte dyniowe 2

150ml mleka łączymy w rondelku z purre z dyni, mlekiem skondensowanym i przyprawami. Podgrzewamy. Resztę mleka łączymy z ekstraktem waniliowym i ubijamy z niego pianę. Gdy mleko w rondelku juz jest podgrzane dodajemy kawę. Przelewamy zawartość rondelka do szklanki. Na wierzch wlewamy pianę mleczną. Można do smaku posypać cynamonem.

ZUPA DYNIOWO-JABŁKOWA

Festiwal dyni

Kolejna zupa, ale tym razem z jabłkiem. Przepis znaleziony na blogu Food Republik.

zupa jabłkowo dyniowa 1

SKŁADNIKI:

  • 400g dyni
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 750ml - 1000ml wody
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • sól, pieprz

zupa jabłkowo dyniowa 2

W garnku podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek siekamy i dodajemy jak cebula się już zeszkli. Dynię jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i chwilę dusimy. Zalewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, aż dynia zmięknie. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy blenderem na krem.

 

16:38, manajka , Zupy
Link Komentarze (1) »
ZUPA DYNIOWO - KOKOSOWA

festiwal dyni

Mleczko kokosowe przez jakiś czas zalegało w mojej lodówce. Przepis na "Karaibską zupę dyniową" Majany zainspirował mnie do wykonania dyniówki z kokosowym akcentem.

zupa dyniowo-kokosowa 1

SKŁADNIKI:

  • 3 posiekane cebulki
  • 1kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 0,5kg ziemniaków
  • 2l bulionu warzywnego
  • odrobina oliwy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • sól, pieprz cayenne, słodka papryka - do smaku

zupa dyniowo-kokosowa 2

Cebulę szklimy na oliwie wraz z przyprawą curry. Następnie dodajemy dynię i dusimy wraz z cebulką przez około 5 minut. Obrane i pokrojone drobno ziemniaczki wrzucamy do bulionu. Następnie wrzucamy tam podduszoną dyńkę z cebulą. Zagotowujemy, zmniejszamypłomień i na wolnym ogniu dusimy aż warzywa zmiękną. Gdy zupka nieco przestygnie, miksujemy ją blenderem. Dodajemy natkę pietruszki, przyprawy i mleczko kokosowe. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupka jest wyśmienita. Skak kokosa nie jest zbyt intensywny i doskonale komponuje sie z dynią.

Smacznego:)

DYNIOWY SERNIKO-BROWNIE

festiwal dyni

Kolejna, tym razem słodka propozycja z dynią. Być może nie gra tu ona pierwszych skrzypiec, ale nadaje uroku całemu ciastu. Muszę powiedzieć, że to jest mój pierwszy w życiu sernik własnoręcznie upieczony. Przepis znaleziony na blogu Beantown Baker.

dyniowe serniko brownie 1

SKŁADNIKI:

BROWNIE:

  • 3/4 filiżanki (cup) stopionego masła
  • 1 filiżanka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 filiżanki mąki
  • 1/2 filiżanki kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

MASA SEROWA:

  • 230g serka śmietankowego (w wiaderku do serników)
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki i 2 łyżeczki mąki
  • 2/3 filiżanki puree z dyni
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków

dyniowe serniko brownie 2

Piekarnik nagrzewamy do 175oC. Kwadratową blaszkę 20x20cm natłuszczamy.

Najpierw zaczniemy od ciasta na brownie. W jednej misce łączymy razem masło, cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki (mąka, kakao, sól i cynamon) i łączymy je z mokrymi składnikami.

W oddzielnym naczyniu łączymy wszystkie składniki na masę serową. Na blaszkę wylewamy 2/3 ciasta brownie. Następnie wylewamy masę serową. Na wierzch łyżką kładziemy małe porcje reszty ciasta brownie. Na koniec nożem mieszamy wierzchnią warstwę brownie z masą serową, by powstały fantazyjne wzory. Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto na środku blaszki się zetnie .

dyniowe serniko brownie 3

 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna