piątek, 31 października 2008
DYNIOWE KWADRATY

 

festival dyni

 

 Ostatnia propozycja w ramach Fesiwalu dyni. Przepis znaleziony na blogu Food 4 tots.

 

batony z dyni 1

 

SKŁADNIKI:

  • 40g płatków owsianych
  • 40g łuskanych pestek słonecznika
  • 40g łuskanych pestek dyni
  • 2 garści sezamu
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
batony z dyni 2


Podgrzewamy patelnię. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamy aż zaczną się rumienić. Przekładamy je do miski. Na patelnię wrzucamy płatki owsiane i prażymy ok. 3 minut. Dodajemy pestki słonecznika i dyni. Potrząsamy patelnią i jeszcze przez 2 minuty wszystko podgrzewamy. Dodajemy z powrotem ziarna sezamu i pozostawiamy na patelni na następne pół minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Całą masę wylewamy na blaszkę lub naczynie o wymiarach ok. 20cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy warstwą papieru i przeciskamy. Możemy nawet położyć coś ciężkiego na wierzch. Odstawiamy do wystygnięcia. Po godzinie zastygła masę wykładamy na deskę i zdejmujemy papier. Kroimy na kwadraty. Trzymamy w suchym miejscu.

 

batony z dyni 3

 

PIERNIKOWE PESTKI

 

festiwal dyni

Tym razem cos do pochrupania na jesienne wieczory. Zdrowa i smaczna przekąska. Powiedziałabym nawet, że uzależniająca. :D

 

pestki piernikowe 1

 

SKŁADNIKI:

  • łuskane pestki dyni
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka oleju

 

pestki piernikowe 2


Cukier i przyprawy dokładnie łączymy. W misce mieszamy razem pestki z olejem. Dokładnie by wszystkie pestki się nim pokryły. Następnie dodajemy cukier z przyprawami i potrząsamy miską. Przyprawione pestki wysypujemy na blachę z papierem do pieczenia. Rozprowadzamy je równomiernie i wkładamy do piekarnika do 150oC na ok. 10 minut. Uważać by pestki się nie przypaliły.

 

 

pestki piernikowe 3

 

DYNIA Á LA 100 POST

 

festiwal dyni

 

Tak to już 100 post na blogu. A taka okazja nie mogłaby się obyć bez ciasta! Oto nasza słodka propozycja na Festywal Dyni. Niestety jeżeli chodzi o dynię to jestem zielona. :D No może już nie tak bardzo, ale na pewno nie wyczerpałam tematu. Już wiem , że co jesień będę wracać do tego warzywa i to nie tylko z okazji zabawy międzyblogowej. Podczas poszukiwań przepisów na dania z dyni (w tym temacie musiałam się wspomagać doświadczeniem innych blogowiczów), szczególną uwagę zwróciłam na ciasta, ciasteczka i desery. Oto jedna z propozycji znaleziona na blogu The baking bird.

 

ciasto z dyni 1

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1 opakowanie suchych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)
  • 1/4 filiżanki ciepłej wody
  • 3/4 filiżanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 filiżanki stopionej margaryny (może być masło)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 i 1/2 filiżanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3/4 filiżanki mąki
  • 1 łyżka oleju

NADZIENIE:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki schłodzonej margaryny
  • 1/3 filiżanki orzechów włoskich

LUKIER:

  • 3/4 filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (aromat się nie nadaje)

 

ciasto z dyni 2

W dużej misce łączymy ze sobą suche drożdże z ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy dynię, mleko, stopioną margarynę i cukier. Lekko miksujemy. Dodajemy sypkie składniki: mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir i mieszamy ręcznie bądź mikserem dopóki ciasto nie będzie gładkie.

 

Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy je. Do wyrobienia cista używamy 3/4 filiżanki mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękki ale trochę klejące. Wyrabiamy je ok. 10 minut (moje już po 4 minutach wyrabiania uzyskało odpowiednią elastyczność). Ciasto przekładamy do uprzednio posmarowanej olejem miski. Przykrywamy mokrą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut lub do podwojenia objętości ciasta.

Po wyrośnięciu ciasto przygniatamy dłonią i odstawiamy na jeszcze 5 minut.

W tym czasie łączymy cukier biały i brązowy z cynamonem, mąką i margaryną. Widelcem wyrabiamy nadzienie do konsystencji sypkiej kruszonki.

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozciągamy lub rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 cm x 25 cm. Nadzienie rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni ciasta i posypujemy równomiernie posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie ciasno zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy na 3 cm kawałki. Układamy je luźno w blaszce o średnicy ok. 24 cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut lub do podwojenia objętości.

Nagrzewamy piekarnik do 175oC. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto będzie złote. Wyjmujemy do ostygnięcia. Z cukru pudru, wody i ekstraktu waniliowego przyrządzamy lukier i polewamy nim ostygnięte cisto. Wierzch posypujemy pestkami dyni.

 

cisto z dyni 3

 

czwartek, 30 października 2008
DYNIOWE GNOCCHI
festiwaldyni

 Przepis znaleziony na COOKOGRAPHY. Zawsze chciałam przygotować tradycyjne włoskie gnocchi, a tym czasem nadarzyła się okazja na zrobienie wersji dyniowej. Nigdy z resztą nie jadłam gnocchi, więc nie wiem czy wyszły mi dobre. Coś mi sie wydaje, że za dużo mąki dodałam ;) (bo ciasto mi wzięło więcej, niż w przepisie. To chyba kwestia dobrego odsączenia dyni).

dyniowe gnocchi 1

SKŁADNIKI:

  • ok. 400g puree z dyni
  • 2 i 3/4 filiżanki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • masło
  • 7 liści szałwii (u mnie suszonych)
  • ząbek czosnku (jak kto lubi)
dyniowe gnocchi 2

Mąkę, puree z dyni i przyprawy mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy mąki jeżeli cisto się nadal klei. Dzielimy ciasto na części. Z każdej części formujemy cienki wałek ciasta o średnicy ok. 2-3 cm. Spłaszczamy go i nożem wykrawamy ok. 1-1,5 centymetrowe gnocchi. Każdy kawałek delikatnie rolujemy w mące. Tak przygotowane gnocchi można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce na oprószonej mąką blaszce. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni topimy masło i wrzucamy liście szałwi oraz ząbek czosnku. Chwilę podgrzewamy by uwolnic aromaty. Polewamy masłem ugotowane gnocchi.

dyniowe gnocchi 3
środa, 29 października 2008
PUREE Z DYNI

 

festiwaldyni

To jest w sumie przepis na półprodukt. We wszystkich amerykańskich przepisach na dania z dyni, króluje puree z dyni w puszce. Niestety u nas takich dobroci nie ma, dlatego puree trzeba sobie samemu przygotować. W tej wersji można dynię zamrozić na zimę.

 

puree z dyni 1

SKŁADNIKI:

  • dynia

W zależności od wielkości dyni kroimy ją na ćwiartki lub ósemki. Wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 1h (aż zmięknie, u mnie to trwało 40 minut) w 200oC. Gdy dynia będzie miękka, studzimy ją i zeskrobujemy miękki miąższ z twardej skóry. Dynię miksujemy i przekładamy na sito. Najlepiej sito włożyć do miski i niech całą noc w lodówce się odsącza. Tak przygotowana dynia nadaje się do szybkich zup, ciast czy deserów.

puree z dyni 2
DYNIÓWKA Z WANILIĄ
festiwaldyni

 

Pomysłów na zupę z dyni  u nas dostatek. Oto kolejny:

dyniowka z wanilia 1

SKŁADNIKI:

  • 2 cebulki
  • ok. 1,5kg pokrojonej w kosteczkę dyni ( waga po obraniu ze skórki i usunięciu miąższu )
  • odrobina oliwy
  • ok. 1,5l bulionu
  • laska wanilii
  • sól do smaku
  • odrobina cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
dyniowka z wanilia 2

 

Obieramy cebule, siekamy i szklimy na oliwie w wysokim garnku. Dodajemy dynię, solimy i dusimy około 10 minut mieszając. Tak uduszoną dynię zalewamy częścią bulionu, aby dynia była całkowicie nim zakryta. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości dyni, około 15 minut. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydłubujemy rdzeń. Całość dodajemy do gotującej zupy w połowie czasu gotowania. Gdy dynia będzie już miękka, usuwamy laskę wanilii, a resztę składników miksujemy lub przecieramy przez sitko. Wlewamy pozostałą część bulionu. Doprawiamy cynamonem i pieprzem. Można dodać zasmażkę.

Zadziwiająca:)

dyniowka z wanilia 3
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna