poniedziałek, 27 września 2010
Mocno czekoladowe
ciacha thumbprint

thumbprint cookie

SKŁADNIKI:

  • 2 filiżanki (cup) mąki
  • 1 filiżanka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki soli
  • 200g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 filiżanki cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany (tu 30%)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200g krówek

thumbprint cookie

Piekarnik nagrzewamy do 175oC. W mniejszej misce przesiewamy mąkę, kakao i sól. W większej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej żółtka, 2 łyżki śmietany i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodajemy suche składniki.

Blachę wykładamy pergaminem. Odmierzamy 2 łyżeczki ciasta i formujemy kule w dłoniach. Ciastka rozkładamy na blasze w odległości ok. 3 centymetrów. Na koniec kciukiem (stąd nazwa ciasteczek) lub rączką drewnianej łyżki wygniatamy dołek.

Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika można poprawić wgłębienia. Odstawić na kratkę do wystygnięcia.

Krówki kroimy i roztapiamy w 2 łyżkach śmietany. Płynną krówkę wlewamy do wgłębień i odstawiamy do zastygnięcia, choć niekoniecznie. :D

thumbprint cookie

środa, 22 września 2010
DŻEM Z CUKINII
Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

Gdy usłyszłam o dżemie z cukinii skrzywiłam się z myślą - ble mdłe. Jednak lubię wyzwania kulinarne i postanowiłam wypróbować przepis. W efekcie otrzymałam dżemik o ciekawym, orzeźwiającym smaku z cytynową nutą. W planach mam jeszcze dżemik z galaretką brzoskwiniową i ananasową.

SKŁADNIKI:

  • cukinia 2-2,5kg po obraniu i wydrążeniu
  • 1kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • szczypta kwasku cytrynowego

Cukinię drobno kroimy lub ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do niej cukier i wsypujemy galaretki. Mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut, pod koniec dodając kwasek cytrynowy. Gorącą masę wkładamy do uprzednio wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

 

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna