poniedziałek, 29 września 2008
WARZYWNA ZAPIEKANKA
zapiekanka21

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg buraków
  • 1/2 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 250g wędzonego boczku
  • olej, oliwa aromatyzowana ziołami
  • 1/2 szkl. wody
  • pieprz, vegeta
zapiekanka22

 

Warzywa dokladnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cieniutkie plasterki. Część warzyw kroiłam obieraczką do jarzyn na cienkie paski. Boczek kroimy w kosteczkę lub w cienkie plastry. Przygotowujemy dość duże naczynie żaroodporne. Na dno wlewamy odrobinę oleju i układamy na nie po połowie ziemniaków, buraków i boczku. Na to cała marchewka, reszta ziemniaków i buraków, cebulka i reszta boczku na wierzch. Każdą warstwę można delikatnie opruszyć pieprzem i vegetą, jednak nie za dużo, by całość nie była zbyt słona. Boczek sam w sobie jest i tak juz dosyć słony. Całość zalewamy połową szklanki zimnej wody i skrapiamy delikatnie ziołowa oliwą, ja użyłam oliwy z oregano. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny.

zapiekanka23
niedziela, 28 września 2008
KASZANKA + JABŁKO

 

dzienjablka

 

Jestem średnią wielbicielką jabłek. Najlepiej smakują mi te zerwane prosto z drzewa. Kwaśne, twarde nie przyprawione cynamonem są dla mnie najlepsze. Nie przepadam za musami, jabłkami pieczonymi czy jabłecznikami. Dlatego trudno było mi cokolwiek stworzyć na Dzień jabłka. Przypomniałam sobie jednak danie z grilla, w którym pieczone jabłko mi smakowało. Oto jego wersja domowa i bardziej wykwintna.

 

blackpudding1

 

 

SKŁADNIKI:

  • 400g kaszanki ok. 4 sztuki
  • 2 średnie cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • gotowe ciasto francuskie
  • sól, pieprz

 

blackpudding2

 

Na patelni rozgrzewamy smalec i na nim smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kaszankę obieramy z flaka i rozdrabniamy palcami. Do zeszklonej cebuli dodajemy majeranek i kaszankę i smażymy ok. 5 minut. Jabłka kroimy w kostkę. Kaszankę z cebulą doprawiamy do smaku i zdejmujemy z gazu. Łączymy z jabłkiem i przekładamy do kokilek. Każdą kokilkę napełniamy prawie do pełna. Wierzch przykrywamy krążkiem z ciasta francuskiego. Zapiekamy w 200oC ok. 15-20 minut, aż ciasto francuskie się upiecze.

 

blackpudding3

 

 

czwartek, 25 września 2008
SYROP Z CZARNEGO BZU
syropbezowy1

Znalazłam ten przepis na wikipedii. Ponoć tak przyrządzony syrop ma właściwości lecznicze. W zeszłym roku również robiłam sok z owoców czarnego bzu, ale przepis zaginął. Zeszłoroczne zapasy juz się kończą, więc......

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka wody
syropbezowy2

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotujemy do uzyskania syropu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Utrzymywać tempraturę poniżej wrzenia. Gotowy syrop odcedzamy od owoców i jeszcze gorący przelewamy do sterylnych butelek (w razie gdyby syrop był zimny podgrzać ,by po wystygnięciu w butelkach zassało nakrętkę).

Podaje się przy przeziębieniach ok. 2 łyżeczek na szklankę napoju. Ja soku z czarnego bzu i malinowego używam jako środka słodzącego do herbaty. Z zeszłorocznego przepisu sok z czarnego bzu wyszedł mi bardzo gęsty, o konsystencji płynnego miodu. Mam nadzieję, że i tegoroczny taki będzie. :D

syropbezowy3

 

wtorek, 23 września 2008
GRUSZKOWE

 

gruszkowe1

SKŁADNIKI:

  • 85g masła
  • 3/4 filiżanki (cup) cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 filiżanki greckiego jogurtu (lub kwaśnej śmietany)
  • 1 i 1/4 filiżanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 gruszki
  • 80g  mielonych orzechów włoskich

 

gruszkowe2

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, ekstrakt waniliowy oraz jogurt (śmietanę). W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową. dokładnie mieszamy by każdy kawałek gruszki otoczył się przyprawami. Do mokrej masy dodajemy powoli sypkie składniki. Dokładnie mieszamy by się połączyły i by powstało gładkie ciasto. Wrzucamy orzechy i gruszki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 180oC piekarniku przez ok. 25 minut (do suchej próby patyczkiem). 

Przepis na okrągłą blaszkę w kształcie wieńca o zewnętrznej  średnicy 26 cm. 

gruszkowe3
RISOTTO SZPINAKOWE

 

risottoszpinakowe1

 

SKŁADNIKI:

  • 1 filiżanka (cup) ryżu Arborio
  • 1/2 filiżanki białego wina
  • 2 filiżanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 4 paluszki krabowe surimi
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

 

risottoszpinakowe2

W rondelku o grubym dnie lub z powłoką teflonową, podgrzewamy oliwę i 1 łyżkę masła. Na gorącym tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy ryż (cebula nie może się ze złocić). Ryż smażymy cały czas mieszając, aż stanie się przeźroczysty. Dolewamy wino i dusimy na małym ogniu do wchłonięcia płynów. Dolewamy po trochu bulionu. Gotujemy cały czas mieszając. Jak tylko ryż wchłonie cały płyn, uzupełniamy go. Ryż gotujemy do miękkości. Gdy ryż jest już ugotowany dodajemy szpinak i pokrojone w plasterki paluszki krabowe. Podgrzewamy. Ryż powinien uzyskać kremową konsystencję (nie powinien być ani za suchy ani za wodnisty). Zdejmujemy z gazu i dodajemy łyżkę masła oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy, aż masło i ser się rozpuszczą.

 

Przepis na 2 porcje. 

 

risottoszpinakowe3

 

14:35, manajka , Ryż
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 września 2008
JABŁECZNIK
jablecznik1

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina mąki ziemniaczanej lub kisielu
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka + 1 jajko całe
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • mus jabłkowy - u mnie świeżo starte jabłka ok. 2 kg
jablecznik2

Wszystkie składniki schłodzić w lodówce, następnie szybko zagnieść jak na kruche ciasto. Przygotować dużą blachę, wyłożyć na jej spód 3/4 ciasta. Resztę ciasta włożyć na chwilę do zamrażalnika. Spód ciasta posypać odrobiną mąki ziemniacznej. Na to wyłożyć starte jabłka. Jabłka ścieramy chwilę wcześniej i odciskamy z nich nadmiar soku. Można użyć gotowego musu ze słoika. Jabłka można oprószyć cynamonem. Na mus jabłkowy kładziemy resztę ciasta - rwiemy strzępy lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.

jablecznik3
 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna