poniedziałek, 08 sierpnia 2011
JOGURTOWY PLACEK
Z KRUSZONKA

Druga propozycja imieninowa. Równie łatwa i pyszna jak pierwsza. Jagody czy też borówki amerykańskie można zastąpić innymi owocami np. porzeczkami, malinami czy jeżynami.

jagodowa kruszonka

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1//2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • opakowanie borówek amerykańskich

kruszonka:

  • 1/3 kostki masła
  • brązowy cukier
  • mąka
  • płatki migdałowe
  • 1 łyżka likieru amaretto

jagodowa kruszonka

W jednej misce łączymy ze sobą jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i cukier. W drugiej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników.

W oddzielnym naczyniu robimy kruszonkę. Wrzucamy masło i dodajemy resztę składników na oko, aby otrzymać konsystencję kruszonki. Nie będzie ona sypka lecz wilgotna od amaretto.

Na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach 22x28cm lub 25x25cmm wylewamy ciasto. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie borówki i układamy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC  przez ok. 30-45 minut.

jagodowa kruszonka

czwartek, 04 sierpnia 2011
PUSZYSTE CIASTO
CZEKOLADOWE

Z okazji imienin upichciłam dwa szybkie i proste ciasta. Wszystkim próbującym smakowało i prosili o przepisy. Oto pierwszy z nich na wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 filiżanki, szklanki (cup) mleka
  • 100 g masła
  • 1/4 filiżanki oleju
  • 1/2 filiżanki kakao w proszku
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałowe

ciasto czekoladowe

W rondelku podgrzewamy mleko, olej, masło i kakao do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Najlepiej od razu przelać ciepły płyn do miski, by szybciej ostygł. W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Do nich wbijamy jajko i wlewamy ekstrakt waniliowy. Zaczynamy mieszać i dodawać składniki mokre. Wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć tak, aby nie było widać śladu mąki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Natomiast należy pamiętać, by nie dodawać do niego ciężkich bakalii. Na koniec dodajemy do ciasta migdały w płatkach. Przelewamy ciasto do formy (22x22cm). Ja użyłam najnowszego prezentu - formy silikonowej do brownie. Blaszaną blaszkę należy natłuścić i obsypać mąką. Po wylaniu ciasta do formy należy chwilę poczekać przed włożeniem do piekarnika, żeby płatki migdałowe wypłynęły na wierzch. Po upieczeniu stworzą chrupką skorupkę.

Pieczemy ok. 30-45 minut w temperaturze 175-180oC.

ciasto czekoladowe

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna