poniedziałek, 08 sierpnia 2011
JOGURTOWY PLACEK
Z KRUSZONKA

Druga propozycja imieninowa. Równie łatwa i pyszna jak pierwsza. Jagody czy też borówki amerykańskie można zast±pić innymi owocami np. porzeczkami, malinami czy jeżynami.

jagodowa kruszonka

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1//2 szklanki oleju
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • opakowanie borówek amerykańskich

kruszonka:

  • 1/3 kostki masła
  • br±zowy cukier
  • m±ka
  • płatki migdałowe
  • 1 łyżka likieru amaretto

jagodowa kruszonka

W jednej misce ł±czymy ze sob± jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i cukier. W drugiej przesiewamy m±kę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników.

W oddzielnym naczyniu robimy kruszonkę. Wrzucamy masło i dodajemy resztę składników na oko, aby otrzymać konsystencję kruszonki. Nie będzie ona sypka lecz wilgotna od amaretto.

Na natłuszczon± i obsypan± m±k± blaszkę o wymiarach 22x28cm lub 25x25cmm wylewamy ciasto. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie borówki i układamy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC  przez ok. 30-45 minut.

jagodowa kruszonka

czwartek, 04 sierpnia 2011
PUSZYSTE CIASTO
CZEKOLADOWE

Z okazji imienin upichciłam dwa szybkie i proste ciasta. Wszystkim próbuj±cym smakowało i prosili o przepisy. Oto pierwszy z nich na wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 filiżanki, szklanki (cup) mleka
  • 100 g masła
  • 1/4 filiżanki oleju
  • 1/2 filiżanki kakao w proszku
  • 1 filiżanka m±ki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałowe

ciasto czekoladowe

W rondelku podgrzewamy mleko, olej, masło i kakao do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Najlepiej od razu przelać ciepły płyn do miski, by szybciej ostygł. W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki: m±kę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Do nich wbijamy jajko i wlewamy ekstrakt waniliowy. Zaczynamy mieszać i dodawać składniki mokre. Wszystkie składniki powinny się ładnie poł±czyć tak, aby nie było widać ¶ladu m±ki. Ciasto jest do¶ć rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Natomiast należy pamiętać, by nie dodawać do niego ciężkich bakalii. Na koniec dodajemy do ciasta migdały w płatkach. Przelewamy ciasto do formy (22x22cm). Ja użyłam najnowszego prezentu - formy silikonowej do brownie. Blaszan± blaszkę należy natłu¶cić i obsypać m±k±. Po wylaniu ciasta do formy należy chwilę poczekać przed włożeniem do piekarnika, żeby płatki migdałowe wypłynęły na wierzch. Po upieczeniu stworz± chrupk± skorupkę.

Pieczemy ok. 30-45 minut w temperaturze 175-180oC.

ciasto czekoladowe

Durszlak.pl



Nasze e-Ksi±żki PustaMiska - akcja charytatywna