niedziela, 01 sierpnia 2010
FRUZELINA WISNIOWA

kwitnąca wiśnia

frużelina wiśniowa

SKŁADNIKI:

  • 3 filiżanki wypestkowanych wiśni
  • 1,5 filiżanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

frużelina wiśniowa

W garnku wiśnie zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę ziemniaczną rozmącamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do wiśni. Gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.

frużelina wiśniowa

DZEM MORELOWY
Z AMARETTO

akcja morelkowa-brzoskwiniowa

dżem  morelowy z amaretto

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg moreli
  • 1/2 kg drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki amaretto

dżem  morelowy z amaretto

Morele umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. W garnku morele zasypać cukrem i potrząsać by cukier równomiernie oblepił owoce. Dolewamy sok z cytryny i amaretto. Opcjonalnie do dżemu można dodać migdały w płatkach. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dżem gotujemy, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Ja zredukowałam poziom dżemu o połowę mieszając co jakiś czas by się nie przypalił. Gotowy dżem morelowy przekładamy do wyparzaonych wrzątkiem, wygotowanych lub wypieczonych w piekarniku sloików. Zakręcamy wysterylizowaną nakrętką i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Pestek moreli nie wyrzucamy. W środku pestki znajduje się jadalne nasiono wyglądem i smakiem przypominające migdał (patrz foto). Nasiona można posiekać i dodać do dżemu.

dżem  morelowy z amaretto

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna