poniedziałek, 31 sierpnia 2009
RIGATONI + ANCHOIS

sezon pomidorowy

rigatoni anchois 1

SKŁADNIKI:

  • mała puszka filecików anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 świeżych pomidorów
  • oregano (suszone, ale własne)
  • oliwa,pieprz (sól już naprawdę nie jest potrzebna bo filety sardeli są bardzo słone)

rigatoni anchois 2

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Sardele wyjmujemy z puszki i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż stracą kształt i zaczną się rozpadać. Ząbki czosnku miażdżymy, kapary siekamy i dodajemy do anchois. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda i pestki. Drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Dusimy, aż większość wody z pomidorów wyparuje. Dodajemy czarne oliwki. Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy serem.

rigatoni anchois 3

TARTA POMIDOROWA Z CUKINIĄ

sezon pom

tarta pomidorowa 1

SKŁADNIKI:

  • 1 średnia cukinia
  • sól
  • 2 filiżanki (cup) mąki pełnoziarnistej (tu orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/4 filiżanki oliwy
  • 1/2 filiżanki zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 i 1/2 filiżanki serka ricotta
  • ser mozzarella

 

tarta pomidorowa 2

Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy je solą, by puściły soki. Mąkę, sól i skórkę z cytryny mieszamy w dużej misce. Dodajemy oliwę, wodę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je. Wykładamy ciastem natłuszczoną wcześniej blaszkę do tarty. Wyłożoną ciastem blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie można zrobić sos pomidorowy. Czosnek i płatki chili podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Blaszkę z ciastem wykładamy pergaminem i obciążamy fasolą lub mąką. Pieczemy ok. 15 minut w 175oC. Upieczoną i przestygnięta tartę wykładamy serkiem ricotta. Na serek układamy odsączoną z soku cukinię. Na wierzch rozprowadzamy sos pomidorowy. W zależności od wysokości spodu można powtórzyć warstwy. Na koniec tartę posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 30 minut w 175oC.

tarta pomidorowa 3

MINI PIZZA

sezon pomidorowy

 

SKŁADNIKI:

  • gotowe ciasto na pizzę
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży estragon
  • ser pleśniowy
  • oliwa, sól, pieprz, suszone zioła

 

mini pizze 1

Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Po minucie zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki i kroimy pomidory w kostkę. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekamy czosnek. Po minucie dodajemy pomidory. Dusimy, aż pomidory sie rozpadną, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto dzielimy na kwadraty. Na wierzch wykładamy pomidory. Posypujemy świeżym estragonem i serem pleśniowym Pieczemy ok. 20 minut w 200oC.

 

mini pizze 2

RATATOUILLE

sezon pom

ratatoullie 1

SKŁADNIKI:

  • 3 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz

 

ratatoullie 2

Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cukinię, paprykę i cebulę również pokroic w kostkę. W garnku podgrzać oliwę. Dodać cukinię i podsmażyć. Dodajemy cebulę. Gdy sie zeszkli dodaejmy czosnek. Chwilę potem wrzucamy pomidory, paprykę oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną, ale sie nie rozgotują. Na koncu doprawiamy solą i piperzem do smaku.

ratatoulie 3

SAŁATKA Z RUKOLI

sezon pom

sałatka z rukoli 1

SKŁADNIKI:

  • kilka garści świeżej rukoli
  • pół główki sałaty lodowej
  • 80 - 100 g szynki szwarzwaldzkiej
  • kulka mozzarelli
  • 4-6 dużych pomidorów
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • odrobina oliwy z oliwek
  • kilka kropli octu balsamicznego

 

sałatka z rukolą 2

Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę kroimy w dość grubą kostkę. Pomidory kroimy w ósemki. Mozzarellę kromy w kosteczkę a szynkę w długie paski. Mieszamy wszystkie składniki. Zalewamy oliwą wymieszaną z octem balsamico i doprawiamy do smaku. Podajemy lekko schłodzoną.

PENNE Z CUKINIA I POMIDORAMI

 

sezon pom

SKŁADNIKI:

  • paczka makaronu penne
  • średnia cukinia
  • około 1kg pomidorów
  • cebula
  • świeża bazylia
  • 20dag żółtego sera
  • 10-20 dag szynki bądź dowolnej wędliny
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

cukiniapomidory1

Makaron gotujemy al dente. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry a następnie w dość grubą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w ósemki. Wędlinę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie przysmażamy szyneczkę, dodajemy cebulkę a na koniec na chwilę wrzucamy pomidory i cukinię. Doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na to wysypujemy część makaronu i przekładamy farszem. Na to makaron i tak warstwowo do wyczerpania składników. Całość posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekamy w temp. ok. 180 stopni aż ser sie stopi i zezłoci. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżą bazylią.

 

cukinia pomidory 2

 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna