piątek, 29 sierpnia 2008
PLACUSZKI JAGODOWE
placuszkijagodowe1

SKŁADNIKI:

  • 1/2 filiżanki (cup) jogurtu
  • 1/2 filiżanki mąki
  • 1 jajko lekko ubite
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu wniliowego (dodałam aromatu i cukru waniliowego)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 filiżanki jagód lub borówek amerykańskich
placuszkijagodowe2

Wszytskie składniki na ciasto mieszamy w jednym na czyniu, aby powstała gładka, jednolita masa. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 10 minut.

W oryginalnym przepisie placuszki pieczemy w piekarniku na rozgrzanej blasze lekko natłuszczonej (90 - 100 oC). Po 2 minuty z każdej strony.

Ja smażyłam je na suchej teflonowej patelni (tak samo jak placuszki Nigelli).

Przepis na ok. 8 placuszków.

placuszkijagodowe3
czwartek, 21 sierpnia 2008
VODKA CREAM SAUCE
tydzienpomidorowy

Są takie smaki, które kolekcjonuje się podczas podróży. To jest właśnie jeden z tych smaków. Sos wódka jest bardzo popularny w Stanach. Można go nawet kupić w słoikach. Jadłam go podanego z włoskimi gnocchi. Mimo, że dzięki wódce zawdzięcza swoją nazwę, to jednak pomidory są tu głównym składnikiem. Przepis znaleziony na Cookography.

vodkasos1

SKŁADNIKI:

  • ok. 400g całych pomidorów z puszki, bez skórki, odsączonych (ja użyłam świeżych przez 1 minutę gotowanych w wodzie. Skórka wtedy ładnie odchodzi, a pomidory mają konsystencję podobną do tych z puszki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 małej cebuli, zmielonej lub drobno posiekanej
  • 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, sprasowany
  • 1/4 łyżeczki chili w płatkach lub świeżej drobno posiekanej pikantnej papryczki
  • ok. 40 - 50ml wódki
  • ok. 60ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz, parmezan
vodkasos2

Połowę pomidorów miksujemy na puree. Drugą część siekamy w ok. 1 cm kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i koncentrat pomidorowy. Jak tylko cebula się zrumieni dodajemy czosnek i papryke chili. Chwilę smażymy (ok. 30 sekund). Wrzucamy wszystkie pomidory i 1/4 łyżeczki soli. Zdejmujemy z ognia dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy. Stawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 8-10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy ją z sosem. Chwilę jeszcze gotujemy i gotowe do podania.

Przepis na 2 porcje.

vodkasos3

Sos jest przepyszny i na pewno jeszcze zagości na moim stole. Polecam gorąco!!

POMIDORY NA CIEPŁO

 

pomidorowytydzien

Jest to pewien rodzaj sałatki na ciepło. Główny składnik: pomidory. Więc jak najbardziej pasuje na Pomidorowy Tydzień. Danie to nadaje się jako dodatek do mięs lub ryb. Po zmiksowaniu powstaje świetny sos do makaronu. :D

 

cieplepomidory1

SKŁADNIKI: ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego

  • pomidory (tu podłużne)
  • czosnek
  • mała cebulka
  • oliwa czosnkowa
  • suszony rozmaryn (lub inne zioła)

 

cieplepomidory2

Pomidory myjemy, nacinamy i spażamy. Skórkę obieramy, wykrawamy szypułki. Przekrawamy wzdłuż na pół i wykrawamy środki. Z pomidorów powinny zostać tylko pół łódeczki (z pestkami będą za mokre). Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim pomidory wydrążeniem do góry. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, a cebulę na ósemki (piórka). Do każdej miseczki wkładamy kawałek czosnku. Dookoła układamy cebulę. Skrapiamy wszystko oliwą i posypujemy ziołami.

Pieczemy w 200oC ok. 30 - 40 min.

 

cieplepomidory3
RIGATONI + POMIDOR

pomidorowytydzien

Już półmetek Pomidorowego Tygodnia, a ja jeszcze w przetworach :D. Przyznam się, że mam problem z tym tygodniem, ponieważ nie przepadam za pomidorami, a zwłaszcza w wersji surowej - nie przetworzonej. Dlatego zrobiłam mój ulubiony makaron z sosem ze świeżych pomidorów i serka mascarpone. Nie wiem czy zdążę w tym tygodniu zrobić akcję wekowania podstawowego pomidorowego sosu na zimę, ale na pewno taką przeprowadzę.

 

pomidorymascarpone1

SKŁADNIKI:

  • makaron rigatoni
  • 4-5 świeżych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej drobno pikantnej czerwonej papryczki
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone
  • oliwa, sól, pieprz

 

pomidorymascarpone2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu.

Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż (po drugiej stronie niż szypułka). Tak przygotowane pomidory zalewamy wrzątkiem. Po ok. 1 minucie wyjmujemy i obieramy ze skórki, a szypułki wykrawamy. Na rozgrzana patelnię wylewamy oliwę, drobno posiekana cebulkę, czosnek i papryczkę. Smażymy aż cebula sie zeszkli. Pomidory drobno siekamy z pestkami (jak ktoś woli można pestki usunąć). Wrzucamy na patelnie i dusimy, pomidory sie rozlecą, a woda wyparuje. Na sam koniec dodajemy serek mascarpone, który błyskawicznie się rozpuszcza w gorącym sosie. Doprawiamy do smaku np. suszoną bazylią (brak świeżej :().

Podajemy z ugotowanym makaronem. Przepis na 1 porcję.

 

pomidorymascarpone3
środa, 20 sierpnia 2008
KONFITURA MALINOWA

dzemmalinowy1

SKŁADNIKI:

  • ok. 700g malin, które zostały się po zrobieniu soku malinowego
  • ok 700g cukru
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

 

dzemmalinowy2

W przepisie na sok malinowy, maliny odcedzamy i wykorzystujemy jedynie sok. Pozostałe maliny można wykorzystać robiąc z nich konfiturę. Maliny wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem i lawendą. Mieszamy i gotujemy ok 20 minut od wrzenia. Odszumowujemy. Gotowa konfiturę przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i przewracamy do góry nogami.

Przepis na ok. 5 słoików po 200ml.

dzmalinowy3
SOK MALINOWY

 

sokmalinowy1

SKŁADNIKI:

  • 700g świeżych malin
  • cukier (100g na każde 100ml soku)
  • 1 czubata łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

 

sokmalinowy2

Maliny przebieramy i wrzucamy do kamionkowego garnka lub ze stali nierdzewnej. Lawendę umieszczamy w koszyczku do zaparzania herbaty i wkładamy do malin. Zalewamy wrzątkiem aby tylko zakryć owoce. Odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.

Następnego dnia odcedzamy maliny przez drobne sito. Sok powinien być klarowny. Do odcedzonego soku dodajemy tyle gram cukru ile mililitrów soku uzyskaliśmy. Wstawiamy na ogień i gotujemy 20 minut od wrzenia. Lawendę możemy pozostawić w soku. Odszumowujemy podczas gotowania. Gotowy sok po wystygnięciu przelewamy do butelek i zamykamy korkiem. ( Ja przelałam gorący sok do butelek z zakrętkami typu twist. Jak sok wystygnie nakrętki zostaną zassane. Dzięki temu sok można długo przechowywać.)

Przepis na ok. 5 butelek po 0,33l.

  

sokmalinowy3
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna