niedziela, 19 lipca 2009
EKSTRAKT WANILIOWY REZULTAT

ekstrakt waniliowy

Jakiś czas temu podawałam przepis na ekstrakt waniliowy wraz z obietnicą umieszczenia efektu końcowego. Trochę te dwa miesiące się wydłużyły ( ;) ), ale oto efekt końcowy.

ekstrakt waniliowy 2

czwartek, 16 lipca 2009
TARTA SZPINAKOWA II

tarta szpinakowa II

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300g mrożonego szpinaku
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 2 jajka
  • 100ml śmietany
  • 100g sera feta
  • sól, biały pieprz

tarta szpinakowa II

Szpinak rozmrażamy. Najlepiej jak jest już rozdrobniony. Blaszkę do tarty (ok. 25 cm średnicy) wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Wykładamy pergaminem i zasypujemy fasolą (grochem, ryżem lub mąką). Pieczemy przez ok. 10-15 minut w temp 200oC, aż brzegi się lekko ze złocą. Na maśle dusimy drobno pokrojonego pora. Jak się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i chwilę dusimy. Dodajemy szpinak. Smażymy tak długo, aż płyny wyparują. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. 2/3 orzeszków dodajemy do szpinaku i przyprawiamy go solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Jajka ubijamy ze śmietaną i dodajemy lekko ostudzony farsz szpinakowy. Wylewamy masę na upieczony spód. Fetę kroimy w kostkę i wtykamy w masę jajeczno-szpinakową. Zapiekamy ok. 15-20 minut w 200oC, aż farsz się zetnie. Przed podaniem wierzch tarty posypujemy uprażonymi orzeszkami pini.

tarta szpinakowa II

12:44, manajka , Tarty
Link Komentarze (3) »
środa, 15 lipca 2009
KRAJANKA KOKOSOWA

krajanka kokosowa 1

SKŁADNIKI:

  • 160g herbatników (2 paczki)
  • 100g masła
  • 2 garście kropelek czekoladowych
  • 2 garście orzechów pecan lub włoskich
  • 1 filiżanka wiórków kokosowych
  • 200g słodzonego skondesowanego mleka

krajaknka kokosowa 2

Herbatniki kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Herbatniki maja być wilgotne, ale nie pływać w maśle. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy herbatniki z masłem i równomiernie rozprowadzamy je po dnie. Spód mocno przyciskamy dłońmi. Na wierzch wysypujemy orzechy i czekoladę. Mleko skondensowane łączymy z kokosem i wykładamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175oC przez ok.20 minut, aż wiórki kokosowe się zrumienią.

krajanka kokosowa 3

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna