środa, 30 lipca 2008
BORÓWKOWE MUFFINKI

borowka1

Owe muffinki są modyfikacją przepisu na muffinki mocno czekoladowe. Dla odmiany dodałam na wierzch po kilka świeżych borówek amerykańskich.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g jasnego cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garść borówek
borowka2

Tradycyjnie jak to z muffinami do jednego naczynia wrzucamy wszystkie suche składniki, w drugim za łączymy ze sobą mokre. Do suchych składników należy przelać mokre i szybko połączyć.

Na wyłożona papilotkami formę wlać ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzch powtykać borówki.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200oC.

borowki3

wtorek, 29 lipca 2008
RYŻOWY PRZYSMAK

 

ryzowy1

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l mleka (preferuję pełnotłuste)
  • 0,5 szkl. ryżu długoziarnistego
  • 0,5 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • dowolny mus owocowy do smaku

Suchy ryż wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szkl. wody. Po zagotowaniu przelewamy na siteczko i odcedzamy. Tak podgotowany ryż wrzucamy do garnka, najlepiej teflonowego, zalewamy litrem mleka, dodajemy cukier i sól, i gotujemy na wolnym ogniu nieco ponad godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ryż niemal całkowicie wchłonie mleko. Wówczas wlewamy resztę mleka uprzednio wymieszanego z budyniem. Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż deser nabierze kremowej konsystencji.

ryzowy2

Deser jest dość słodki i dla przełamania tego smaku podałam go ze świeżym, kwaskowym musem jabłkowym. Na dno pucharka dałam porcje musu, na to ryż i na zakończenie mus. Z przepisu uzyskałam 4 porcje. Pierwszą zjadłam ze smakiem jeszcze ciepłą i do zdjęć juz tylko trzy pozostały...

Myślę, że wiśnie czy inne owoce tez świetnie by pasowały.

ryzowy3
poniedziałek, 28 lipca 2008
MAKARON UDON
udon1

SKŁADNIKI:

  • makaronu udon
  • 120g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży imbir (tyle co czosnku)
  • 1 płaska łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • garść krewetek koktajlowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki miodu
udon2

Wstawiamy wodę na makaron. Solimy dopiero gdy zacznie wrzeć. Dalej postępujemy wedle zaleceń na opakowaniu.

Czosnek i imbir kroimy na wąskie paseczki (na zapałkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy do niej czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy, aż przyprawy oddadzą aromat (uważać by nie przypalić czosnku). Na patelnię wylewamy sos sojowy i miód. Mieszamy by miód się dokładnie rozpuścił w sosie. Jak składniki na patelni sie zagotują i lekko zgęstnieją wrzucamy krewetki. Dusimy ok. 3 minut. Dodajemy rozmrożony szpinak lub świeży. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron udon. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.

udon3
piątek, 25 lipca 2008
LODY WANILIOWE

Przepis pochodzi z książeczki "Lody i desery" Anne Wilson

 

lodywaniliowe1

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 laski wanilii przecięte wzdłuż
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek, lekko ubitych
  • 2 szklanki śmietanki
lodywaniliowe2

Włożyć cukier i laski wanilii do średniej żaroodpornej miski. Zalać mlekiem. Wstawić miskę do gorącej kąpieli wodnej. Podgrzewać mieszając, aż do zagotowania mleka.

Zdjąc z ognia. Wbić żółtka do żaroodpornej miski, stopniowo dodawać mleko do żółtek i razem starannie ubijać.

Wstawić ponownie mieszaninę mleka i żółtek do gorącej kąpieli wodnej. Podgrzewać, na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć i przylegać do spodu łyżki. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Przykryć folią spożywczą, by zapobiec utworzeniu się kożucha. Wmieszać śmietankę wprost do wystudzonego kremu i oziębiać w lodówce co najmniej 2 godziny.

Wyjąc laski wanilii, wyskrobać miąższ, dodać do kremu, laski wyrzucić. Włożyć krem do maszynki do lodów, ucierać ok. 30 minut, aż stwardnieje.

Przygotowanie bez maszynki do lodów:

Wykonać powyższe czynności, ale masę żółtkową przelać do metalowej foremki. Zamrażać 2-3 godziny, aż dobrze stężeje.

Proporcje na 1,2 litra.

lodywaniliowe3
09:31, manajka , Lody
Link Komentarze (2) »
wtorek, 22 lipca 2008
PLACUSZKI Z CUKINII II

 

zielony

 

I znowu ta cukinia. I znowu te placki. Ale może trochę inaczej. Przepis pochodzi z książki "Smaki Turcji".

 

plackicukinia21

SKŁADNIKI:

  • 450g cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek posiekanej cebulki dymki (dałam szczypiorek)
  • 1 starta mała cebula
  • 8 łyżek posiekanego świeżego koperku
  • 115g pokruszonego sera feta
  • 4 lekko roztrzepane jajka
  • 150g zwykłej mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

plackicukinia22

Cukinię zetrzeć na sito, posypać solą i odstawić do osączenia na 30 minut. Odcisnąć płyn i suszyć papierowymi ręcznikami.

Przełożyć cukinię do miski. Dodać cebulkę dymkę, cebulę, koperek, ser feta, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Na średnim ogniu rozgrzać na dużej patelni warstwę oliwy o głębokości 0,5 cm. Wrzucać na gorący olej czubate łyżki ciasta. Smażyć partiami przez 5-6 minut, obracając podczas smażenia tylko raz, aż placki będą chrupkie i złociste. Wyjmować z patelni i osączać na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco.

Przepis na 4 porcje (ok. 24 placuszki).

plackicukinia23
poniedziałek, 21 lipca 2008
OMLET + SUSZONE POMIDORY
omletpomidory1

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1/2 laski kiełbasy (takiej 12 centymetrowej :D)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 lub 2 suszone pomidory z oliwy
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • ser żółty
omletpomidory
 

Kiełbasę kroimy w pół talarki i podsmażamy na maśle lub smalcu, aż będzie chrupiąca. Suszone pomidory siekamy drobno i dodajemy do kiełbasy. Jajka i śmietanę dobrze ubijamy, aby omlet był puszysty. Masę jajeczna przyprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy szczypiorek. Na rozgrzaną patelnię z równomiernie rozłożoną kiełbasą i pomidorami wylewamy jajka. Jak tylko brzegi zaczną zastygać, odginamy je by niestężona masa wpłynęła pod omlet. Czynność tą ponawiamy do wyczerpania płynnej masy jajecznej. Na wilgotny wierzch omletu sypiemy tarty ser i przykrywamy pokrywką by sie lepiej roztopił. Omlet jest gotowy jak tylko ser jest roztopiony a jajka z wierzchu ścięte, ale wilgotne.

Wykładać najlepiej na ciepły talerz.

omletpomidory3
22:05, manajka
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna