poniedziałek, 13 czerwca 2011
TORTILLA Z TUŃCZYKIEM

Przepis idealny na gorące dni. Nie wymaga długich przygotowań i stania przy rozgrzanych garnkach.

 tortilla z tunczykiem

SKŁADNIKI:

  • opakowanie placków tortilli (4-6 szt)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ja używam tego do sałatek)
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 1/2  średniej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 
  • świeże zioła np.: bazylia, szczypiorek
  • sól, pieprz

 tortilla z tunczykiem

Tuńczyka odsączamy z wody i przekładamy do miski. Ogórek, sałatę, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy razem z kukurydzą do tuńczyka. Dodajemy majonez i jogurt. Przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Tortille należy odświeżyć. Zwilżamy je wodą i podgrzewamy chwilę na suchej patelni pod przykryciem. Tortille powinny być elastyczne i nie pękać przy zawijaniu nadzienia. Przepis na ok. 6 sztuk.

tortilla z tunczykiem

Polecam na zimno, ale jak ktoś woli można podgrzać torlille w piekarniku lub w mikrofalówce. Koniecznie z żółtym serem. :D

wtorek, 07 czerwca 2011
CHŁODNIK JOGURTOWY

Uff jak gorąco, buch jak gorąco. Na tę pogodę tylko chłodnik. Przepis wygrzebany z gazetki wydawanej ponad rok temu przez  dyskont spożywczy.

SKŁADNIKI:

  • ok. 600ml jogurtu naturalnego
  • 150g sera feta
  • 150ml mleka
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • plasterki cytryny
  • sól, pieprz

Miksujemy jogurt, mleko, oliwę, fetę oraz czosnek. Robimy to chwilkę, aby grudki fety pozostały delikatnie wyczuwalne. Siekamy koperek, dodajemy do chłodnika i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę. Papryki i ogórek kroimy w kosteczkę. Przed podaniem posypujemy nimi schłodzoną zupę i dekorujemy plastrami cytrynki.

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna