środa, 30 czerwca 2010
DŻEM TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
Ostatnia już propozycja truskawkowo-słoikowa. Zgapiłam się w tym sezonie i nie zdążyłam zrealizować wszystkich moich planów truskawkowych. Może jeszcze obrodzą truskawki tego lata, jak nie kilka pomysłów będzie trzeba przerzucić na 2011. A śniły mi się dżemy truskawkowo - jagodowe i z kwiatami czarnego bzu. SKŁADNIKI:
Rabarbar zasypujemy 200g cukru żelującego i odstawiamy, by puścił soki. Następnie przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Truskawki zasypujemy resztą cukru żelującego. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy truskawki i gotujemy ok. 4 minuty po zagotowaniu. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami (denkami) do ostygnięcia.
wtorek, 29 czerwca 2010
TRUSKAWKOWE PANCAKES
Truskawkowa propozycja śniadaniowa- międzynarodowa. Amerykańskie pancakes z włoską ricottą i polską truskawką. SKŁADNIKI:
Jajka, serek, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą i dodajemy do mokrych składników. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy truskawki i delikatnie obtaczamy je ciastem. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce masy. Gdy placuszki zaczną odrywać się od patelni, przewracamy na drugą stronę. Placuszki pieczemy na małym ogniu, bez tłuszczu. Ta opcja beztłuszczowa długo trwa, więc część zrobiłam jednak tłuszczowym przyspieszaczem. Placuszki można podać z jogurtem greckim i konfiturą (tu truskawkowo-bananową).
poniedziałek, 28 czerwca 2010
KONFITURA TRUSKAWKOWO-BANANOWA
Sezon truskawkowy w tym roku nas nie rozpieszczał swoją długością. Ledwo pojawiły się pierwsze truskawki na rynku, a już ślad po nich ginie. Chciałby się zachować je jak najdłużej na naszych stołach jako dżemy, konfitury, soki i syropy, kompoty lub po prostu mrożone. Kolejna propozycja lata w słoiku. SKŁADNIKI:
Truskawki przekrawamy na pół, a większe na cztery części. Banany kroimy w półplasterki. Z wody i cukru robimy syrop i gotujemy go na małym ogniu by zgęstniał. Dodajemy owoce i sok z 1 limonki. Gdy konfitura zawrze zmiejszamy ogień i łyżką zbieramy szumowiny. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Truskawki w tym roku są bardzo wodniste, więc konfitura wyszła płynna. Będzie się dobrze nadawać do lodów, deserów czy placuszków. TRUSKAWKI NA PATYKU
SKŁADNIKI:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i przekrawamy na pół. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy resztę składników i miksujemy blenderem na gładką masę. Całość przelewamy do foremek przeznaczonych do robienia lodów. Jeżeli nie mamy w domu specjalnych foremek, można je zastąpić np. kubeczkami po danonkach.
sobota, 26 czerwca 2010
DŻEM
TRUSKAWKOWO-KAWOWY Truskawkowe szaleństwo trwa a wraz z nim przygotowywanie przetworów, które będą namiastką smaku lata w zimowe dzionki. Mój przepis to ekspresowy dżem z wykorzystaniem cukru żelującego. SKŁADNIKI:
Umyte i odszypułkowane truskawki rozdrabniamy chwilkę blenderem, aby troszkę owoców w całości zostało. Następnie postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu cukru żelującego. Wprowadzam jednak pewną innowację dodając nieco kawy rozpuszczanej i wanilii. Smak kawy nie jest zbyt mocno wyczuwalny, ale dzięki temu dżemik nie jest mdły i zyskuje ciekawszy aromat. Wyparzone słoiki napełniamy gorącym dżemem, natychmiast zamykamy i odstawiamy na kilka minut do góry dnem. |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kopalnia przepisów
Obcojęzyczne strony kulinarne:
Pozakuchenne inspiracje
![]() ![]() ![]() ![]() |