wtorek, 30 czerwca 2009
GNOCCHI + OWOCE

sezon truskawkowy

makaron + owoce 1

SKŁADNIKI:

  • makaron gnocchi
  • truskawki
  • jagody
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej

 

makaron + owoce 2

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.

Owoce mogą być jakie tylko lubimy i w ilości jakiej lubimy. Ja wybrałam truskawki (ok. 8 sztuk) i jagody (ok. 1/2 filiżanki). Owoce wrzucamy do rondelka i dusimy na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodajemy cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Na sam koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy, by się połączył z sokiem z owoców. Owocowym sosem polewamy makaron i przybieramy świeżymi owocami.

 

makaron + owoce 3

MROZONY JOGURT

TRUSKAWKOWY

sezon truskawkowy

mrożony jogurt truskawkowy 1

SKŁADNIKI:

  • 400g mrożonych truskawek (lub świeżych)
  • 100g brązowego cukru
  • 1 laska wanilli
  • 100ml wody
  • 50ml rumu
  • 400g naturalnego jogurtu

 

mrozony jogurt truskawkowy 2

Truskawki wrzucamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Dodajemy wodę, cukier i wanilię. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce się zagotują, zestawiamy z ognia. Wyjmujemy laskę wanilli i przekrawamy wzdłuż. Wyskrobujemy ziarenka i wrzucamy do truskawek. Czekamy, aż owoce się ostudzą. Dodajemy rum i jogurt. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Co kilka godzin można przemieszać lody.

 

mrożony jogurt truskawkowy 3

SZAMPANSKI TORCIK

TRUSKAWKOWY

sezon truskawkowy

Gdy tylko zaczął się sezon truskawkowy, wiedziałam już, że na pewno wypróbuję przepis podpatrzony na blogu every cake you bake. Czekałam z wykonaniem do moich urodzin. Przyznam, że zrobił furorę wśród gości i na długo pozostanie w mej pamięci, także dlatego, że były to wyjątkowe urodziny:) Szepnę tylko, że  torcik popijaliśmy prawdziwym francuskim szampanem, bo okazja była ku temu. Ale o tym sza;)

torcik szampański 1

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


WARSTWA RÓŻOWA:

  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 90 g cukru pudru
  • 100 ml wina musującego
  • 250 ml schłodzonej śmietanki tortowej 36%


WARSTWA BIAŁA:

  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml wina musującego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 350 ml schłodzonej śmietanki tortowej 36%
  • 500 g truskawek

torcik szampański 2


Spód torciku to nie jest klasyczny biszkopt. Szybko się go wykonuje i zawsze wychodzi. Aby go przygotować masło o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem, aż będzie białe i puszyste. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy do masła mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do nasmarowanej masłem małej tortownicy i pieczemy około 15 minut w temperaturze do 180 stopni.

Ostudzony spód pozostawiamy w tortownicy. Wokół boków układamy w pionie połówki truskawek. Ciasto nasączamy szampanem. 150 g truskawek kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście. Resztę truskawek miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy.

Aby przygotować warstwę różową, do musu truskawkowego dodajemy cukier puder oraz wino musujące, mieszamy i dodajemy schłodzoną żelatynę. Następnie ubijamy na sztywno śmietankę kremową i łączymy z musem truskawkowym z szampanem i żelatyną. Krem wylewamy na spód z truskawkami.
Krem biały przyrządzamy podobnie - schłodzoną żelatynę łączymy z szampanem wymieszanym z cukrem pudrem. Ubijamy śmietankę, na końcu miksując ją z szampanem. Krem wylewamy na warstwę różową. Można zamieszać łyżką, aby uzyskać efekt marmurkowy. Chłodzimy torcik około 3 godziny przed podaniem.

niedziela, 28 czerwca 2009
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

kwitnacy talerz

SKŁADNIKI:

  • 10 baldachów kwiatów z czarnego bzu
  • 1 cytryna
  • 500ml wody
  • 400g cukru

syrop z kwiatów czarnego bzu 1

Kwiaty czarnego oddzielamy od szypułek i wrzucamy do słoja. Cytrynę szorujemy i kroimy na plasterki. Przekładamy cytryną kwiaty czarnego bzu. Z cukru i wody robimy syrop. Jak lekko przestygnie zalewamy nim kwiaty z cytryną. Odstawiamy na dwa dni. Zlewamy syrop, odsączając z kwiatów i cytryny. Przelewamy do buteleczek i przechowywujemy w lodówce. Syrop nadaje się do drinków. Można pić z lodem cytryną i wodą gazowaną. Najlepiej lubię dodać łyżeczkę syropu do zielonej herbaty.

 

syrop z kwiatu czarnego bzu 2

NALEWKA Z KWIATÓW
CZARNEGO BZU

 

kwitnacy tydzien

SKŁADNIKI:

  • 50 baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 70 dkg cukru
  • 1 litr spirytusu
  • sok z 3 cytyn

 

nalewka z kwiatu czarnego bzu 1

Cytryny dobrze wymyć i pokroić na plastry. Do dużego słoja włożyć kwiaty i cytrynę. Zalać ostudzonym syropem z 1 litra wody i 70 dkg cukru. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni codziennie mieszając. Sok zlać filtrując przez gazę. Do soku dodać spirytus i sok z cytryn. Przelać do butelek i odstawić na miesiąc, co kilka dni wstrząsając. Po miesiącu odstawiamy na 2 tygodnie , aby się sklarowała. Zlewamy nalewkę znad osadu, a resztę przefiltrować przez bibułę. Odstawić na miesiąc.

 

nalewka z kwiatu czarnego bzu 2

DŻEM TRUSKAWKOWO-ANANASOWY

dzem truskawkowo ananasowy 1

SKŁADNIKI:

  • 700g truskawek
  • 1 puszka ananasów 450g
  • 1 cukier żelujący 3:1
  • 350g cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 100ml syropu z ananasów z puszki

dzem truskawkowoananasowy 2

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Większe kroimy na pół, małe mogą być w całości. Odsączone ananasy kroimy w kosteczkę. Obydwa cukry mieszamy w garnku z owocami, dodajemy kwasek i sok ananasowy i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Gorący dżem nakładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 minut dnem do góry.

dzem truskawkowoananasowy 1

 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna