piątek, 20 czerwca 2008
TUTITURUMTU

czyli TWO TEA TO ROOM TWO. Herbatniczki dosłownie :D.

Przepis znaleziony gdzieś w inetrnecie na Earl Grey Tea Biscuits (w oryginale Martha Stewart).

 

earlgrey1

SKŁADNIKI:

  • 140g mąki
  • 2 torebli dobrze zmielonej herbaty Earl Grey
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115g masła
  • 30g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny drobno posiekanej
earlgrey2

Mieszamy suche składniki: mąkę, herbatę i sól.

W wysokim naczyniu miksujemy ze soba miękkie masło, cukier i skórkę cytrynową. Mieszamy mikserem na średniej prędkości przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania białej i puszystej masy.

Łączymy tłuszcz z suchymi składnikami. Ciasto wykładamy na folię spożywczą i formujemy wałek o ok. 3 centymetrowej średnicy. Wkładamy do lodówki na ok . 1 h lub do zamrażarki na 1/2 h.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na półcentymetrowe krążki.

Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 13-15 minut w 180oC.

earlgrey3
środa, 18 czerwca 2008
SYROP LAWENDOWY
syroplawendowy1

SKŁADNIKI:

  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • łyżka kwiatów lawendy

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i na małym ogniu gotujemy, aż cukier się rozpuści. Syrop schładzamy, odcedzamy z kwiatów i przelewamy do buteleczek.

Można używać go do herbaty, lodów lub aromatyzowania ciast czy lukrów.

syroplawendowy2

poniedziałek, 16 czerwca 2008
LAWENDOWCE

lawendowe

SKŁADNIKI:

  • 5/8 filiżanki (cup) masła
  • 1/2 filiżanki (cup) białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 filiżanki (cup) mąki
  • 1 łyżka kwiatów lawendy (miałam akurat świeże z ogródka, ale mogą być też suszone)
lawendowe2

W misce ucieramy masło i cukier na puszysta masę (nie musi być do białości, a cukier może być wyczuwalny).  Następnie dodajemy jajko i lawendę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto można różnorodnie formować i układać na blaszce z pergaminem. Część ciastek wyciskałam szprycą, bo ciasto ma dość luźna konsystencję i nie daje się wałkować. Z drugiej części formowałam kuleczki i przygniatałam widelcem.

Pieczemy ok 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w 175oC. Aż do złotego koloru.

lawendowe3

TIRAMISU
tiramisu1

Dziś skorzystałam z przepisu Macieja Kuronia z książki "Smaczne dania z Biedronką"

tiramisu2

SKŁADNIKI:

  • 500g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • podłużne biszkopty ( kupiłam w Biedronce i wykorzystałam 3/4 opakowania)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 l naparu mocnej kawy

Ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę, dodajemy serek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z kremem.

Przygotowujemy blaszkę (dałam kwadratową). Napar kawowy przelewamy do miseczki. Biszkopty szybko zamaczmy w kawie i układamy na dnie formy. Na biszkopty nakladamy połowę kremu. Na to ponownie biszkopty i krem. Całość posypujemy kakao i schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.

Do kremu można dodać troszkę likieru kawowego lub amaretto, ew. inny alkohol.

tiramisu3

Smacznego:)

wtorek, 10 czerwca 2008
BEZOWA KRóWKA

krowka1

SKŁADNIKI:

    BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • zapach śmietankowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:

  • 2 kremy tortowe z torebki, ewen. dowolny krem np. budyniowy   ( dałam krem Delecta o smaku ajerkonakowym)
  • masło, mleko w ilości jak na opakowaniu 

DODATKOWO:   

  • 35 dag małych bezików 
  • 30 dag krówek
  • 10 dag masła
  • 1-2 łyżki mleka

WYKONANIE:


Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Jajka wbijam do wysokie miski. Dodaję cukier i ubijam mikserem  na jedwabistą i puchatą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i szczyptą soli. Dodaję do masy jajecznej i delikatnie mieszam na jednorodną masę. Ciasto przelewam do tortownicy lub kwadratowej blaszki i wstawiam do piekarnika na około 20-25 minut. Kiedy jasno brązowe, wyłączam piekarnik, otwieram drzwiczki i pozwalam biszkoptowi przez kilka minut pobyć jeszcze w cieple. Następnie wyjmuję i studzę. Następnie  przekrawam go na dwie połówki  i każdą masączam ponczem i smaruję porcją kremu. Na wierzch układam ciasno beziki jeden przy drugim. W garnku rozgrzewam masło, do tego wrzucam krówki i 1 łyżkę mleka, to wszystko miksuję i wylewam jeszcze ciepłą polewę na beziki.

Najlepiej smakuje po kilkugodzinnym pobycie w lodówce.

Smacznego:) 

 

krowka2
poniedziałek, 09 czerwca 2008
TRUSKAWKOWA
truskawkowa1

SKŁADNIKI:

  • rukola
  • truskawki
  • miód
  • ocet balsamiczny

Proporcje zależą od gustów smakowych. Rukola jest bardzo wyrazista w smaku i pikantna, natomiast truskawki słodkie. Sam sos jest słodko kwaśny.

Rukolę i truskawki umyć i osuszyć. Łączymy w równych proporcjach miód i ocet balsamiczny (dałam po 1 łyżeczce na 1 porcje sałatki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i mamy sałatkę gotową do spożycia.

truskawkowa2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna