piątek, 21 maja 2010
SEZAMOWIEC

sezamowiec

Chałwa, sezamki to słodycze, na które często nachodzi mnie ochota. Ponadto już dawno temu chciałam wypróbować przepis na ciasto podpatrzone na blogu Oaza. Nawet Manajka zakupiła mi sezam, coby mnie jakoś zmotywować. Pretekstem stały sie imieniny mamy i oto stało się. Ciasto nie zawiodło moich oczekiwań. Jest nieco pracochłonne, ale efektowne. Kwaśny dżem doskonale przełamuje słodycz chałwy. Przepis nieco zmodyfikowałam i poniżej takowy umieszczam.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

WARSTWA SEZAMOWA:

  • ok. 1,5 szkl. sezamu
  • 1/4 szkl. cukru
  • 40g masła
  • 2 łyżki miodu

WARSTWA KOKOSOWA:

  • 5 białek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka maki ziemniacznej
  • 200g wiórek kokosowych

MASA CHAŁWOWA:

  • 200g pokruszonej chałwy
  • 150g masła
  • 1 łyżk cukru pudru

WARSTWAOWOCOWA:

  • 250g dżemu z czarnej porzeczki

sezamowiec

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie wymienione składniki, najlepiej schłodzone, łączymy ze sobą. Lepimy kulę i dzielimy na 2 równe części. Schładzamy w lodówce przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę z sezamu, czyli przesmażamy wszystkie składniki w rondelku. Prostokątną, dużą blachę wylepiamy połową ciasta i na to rozsmarowujemy jeszcze ciepłą masę z sezamu. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ubijamy pianę z białek, dodając na koniec cukier i wiórki oraz mąkę ziemniaczaną, która zapobiegnie opadnięciu piany. Tym razem nie dododałam i się nieco beza zapadła:( Blachę o identycznych wymiarach wylepiamy drugą częścią ciasta. Smarujemy ją dżemem. Na to wykładamy warstwę z kokosem i pieczemy tak jak pierwszy placek. Chałwę miksujemy z masłem i cukrem pudrem i taką oto masą przekładamy kruche placki. Otrzymamy kruche ciasto, warstwę sezamową, chałwową, kruche ciasto, dżem i bezowy kokos. Mniam.

wtorek, 11 maja 2010
MUFFINY TROPIKALNE

muffiny tropikalne

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 115g masła
  • 225g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu bananowego lub ananasowego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 banan
  • 75g ananasa z puszki
  • 55g wiórek kokosowych

posypka:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 25g wiórek kokosowych

muffiny tropikalne

Mąkę przesiewamy  z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i mielonym zielem angielskim (ja skruszyłam w moździerzu). Oddzielnie ucieramy masło i brązowy cukier do otrzymania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka, jogurt i rum. Na koniec do mokrej masy wrzucamy pokrojonego w półplasterki banana, kawałki ananasa i wiórki kokosowe. Następnie mokrą masę przelewamy do suchych składników. Mieszamy, obydwie masy się połączą.

Foremkę wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wszystkie składniki posypki mieszamy ze sobą i po łyżeczce wykładamy na wierzch każdej muffinki. Pieczemy w 200oC przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna