wtorek, 26 maja 2009
LINGUINE + SZPARAGI
szparagi

 Dwie propozycje szparagowe na tydzień "Szparagi w kuchni". Jedna propozycja z białych, a druga z zielonych szparagów.

 

linguine szparagi 1

 

SKŁADNIKI:

  • makaron linguine
  • 15 łodyg zielonych szparagów
  • 200g krewetek ugotowanych (rozmrożonych)
  • 1/2 filiżanki (cup) białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeża bazylia ( 1 pęczek)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sól, pieprz, chilli

 

linguine szparagowe 2

 

Makaron gotujemy wg. wskazań na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie na małym ogniu smażymy przez 1 minutę czosnek i chilli (najlepiej świeże lub w płatkach). Dodajemy wino i masło. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy ok. 2-3 minut. Szparagi należy opłukać, wysuszyć i przełamać w 1/3 długości od końca. Dłuższe części z główkami kroimy na 5cio centymetrowe kawałki. Na patelnie wrzucamy szparagi i krewetki. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut, aż będą miękkie szparagi. Na koniec dodajemy sok z cytryny i świeżą bazylię. Łączymy z makaronem.

 

linguine szparagi 3

 

KREM ZE SZPARAGÓW

 

krem szparagowy 1

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa (tu cielęca)
  • 0,5 l wody
  • sól, pieprz
krem szparagowy 2
 

Białe szparagi myjemy i obieramy skrobaczką do warzyw na całej długości. Odcinamy główki szparagów na długości ok. 5 centymetrów. Resztę szparagi kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku topimy masło i dusimy na nim cebulę. Jak tylko się zeszkli rozpuszczamy w maśle kostkę rosołową. Dodajemy szparagi i dusimy je ok. 5 minut. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości ok.15-20 minut. Główki wyławiamy do przybrania, a resztę miksujemy na krem. Na koniec opcjonalnie można dodać gęstej śmietany. Przelewamy zupę na talerz i ozdabiamy główkami szparagów i śmietaną.

22:12, manajka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 maja 2009
MUFFINY KAWOWE

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao


Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. W większej miseczce mieszamy składniki suche. W mniejszej roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego roztopione masełko, mleko i rozpuszczoną kawę. Następnie do wymieszanych składników suchych wlewamy składniki mokre i szybko mieszamy. Ciasto powinno być dosyć gęste. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem na 3/4 wysokości babeczek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gdy muffinki są już gotowe i ostudzone, dekorujemy dowolną polewą. ( U mnie gotowa polewa o smaku krówki a na to posypka czekoladowa).

 

 

piątek, 15 maja 2009
PLACUSZKI Z MNISZKIEM

 

kwitnacy talerz

Druga propozycja kwiatowa. Wiem, że późno wstawiam, bo już po mniszku lekarskim. Miejmy nadzieję, że jeszcze zakwitną w tym sezonie. Przepis powstał na bazie przepisu na hamburgery z mlecza z blogu Fat of the Land.

placuszki z mniszka 1

SKŁADNIKI:

  • 1 filiżanka (cup) płatków mniszka lekarskiego
  • 1 filiżanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 filiżanki mleka
  • 1 średnia cebula
  • 4-6 małych kulek mozzarella
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki oregano (lub bazylii)
  • szczypta pieprzu
placuszki z mniszka 2

Cebulę drobno siekamy w kosteczkę. Kulki mozzarela dzielimy an 8 części. Ząbki czosnku miażdżymy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta najlepiej gałką do lodów.  Smażymy z obu stron na złoty kolor. Z tych proporcji wychodzi ok. 12 placuszków.

placuszki z mniszka 3
środa, 13 maja 2009
MUFFINY Z MNISZKIEM

 

kwitnący talerz

Pierwsza propozycja Okruszów na zabawę kulinarną "Kwitnący talerz". Przepis pochodzi z blogu Fat of the Land.

muffiny z mniszkiem

SKŁADNIKI:

  • 2 filiżanki (cup) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka płatków mniszka lekarskiego
  • 1/4 filiżanki oleju rzepakowego (ja użyłam red pal & canola oil)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 filiżanki mleka
muffiny z miniszka 2

W dużej misce dokładnie mieszamy suche składniki wraz z płatkami mniszka. W oddzielnej misce łączymy mleko, miód, olej i ubite jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Nie trzeba dokładnie mieszać. Wystarczy, żeby wszystkie składniki były mokre. Blaszkę na muffinki wypełniamy papilotkami i wlewamy do nich ciasto do 2/3 - 3/4 wysokości. Pieczemy w 200oC przez ok. 20-25 minut. Ciasto można również przelać do foremki prostokątnej (keksowej), wtedy czas pieczenia należy wydłużyć o 5-10 minut. Muffinki są gotowe jak tylko się ze złocą, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

muffiny z mniszka 3
czwartek, 07 maja 2009
ZUPA KREM Z POMIDORÓW

 

krem pomidorowy 1

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2-3 cebule
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • miód
  • 1l bulionu - u mnie bulion warzywny z kostki
  • sól, świeżo mielony pieprz, bazylia
  • pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy
krem pomidorowy 2


Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy uprzednio posiekane pomidory, solimy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. W międzyczasie przygotowujemy bulion. Lekko przestudzoną cebulę z pomidorami miksujemy blenderem na gładki mus. Następnie łączymy go z bulionem, doprawiamy koncentratem pomidorowym i wszystko gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, bazylią i miodem, by nie była zbyt kwaśna. Podajemy udekorowaną świeżą bazylią, z kawałkami sera pleśniowego a do tego chrupiące czosnkowe grzaneczki.

 

krem pomidorowy 3

 

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna