czwartek, 29 maja 2008
DO PIWKA
SAKIEWKI: Ciasto kroimy w kwadraty. Na środku każdego smarujemy ketchupem, układamy plasterek salami i plasterek sera. Zaginamy po skosie. ŚLIMACZKI: Wycinamy prostokąt długi na szerokość ciasta, a szeroki na ok. 15 cm. Smarujemy powierzchnię ciasta musztardą z jednej (dłuższej) strony zostawiając miejsce na sklejenie ciasta. Na musztardzie kładziemy plastry szynki, zioła i plastry sera. Zwijamy i dobrze zaklejamy końce. Powstałą roladę kroimy na półtora centymetrowe ślimaczki. ROLADKI: Kabanosy kroimy na pięciocentymetrowe kawałki. Z ciasta wykrawamy prostokąty ok. 4 cm x 7 cm. Prostokąty smarujemy ketchupem (nie do końca, z jednej strony zawsze musi byc suchy pasek do sklejenia ciasta). Kładziemy plasterek sera. Układamy kabanosa i zwijamy ciasto. Wszystkie sakiewki, ślimaczki i roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 200oC przez ok. 15 - 20 minut. ![]()
piątek, 23 maja 2008
LENIWA BABA
![]()
SKłADNIKI:
Przygotowujemy dużą miskę, do której wrzucamy kolejno: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, starte na tarce masło i mocno ciepłe mleko. Nie mieszamy składników! Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny. Po tym czasie dosypujemy przesianą mąkę i chwilkę wyrabiamy. Ciasto bedzie dość luźne. Odstawiamy ciasto do wyrośniecia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. SKŁADNIKI:
Składniki należy rozkruszyć w dłoniach. Wyrośnięte ciasto przekładamy na małą blaszkę ( ja piekłam w kwadratowej). Na wierzch dodajemy owoce (dałam rabarbar) i posypujemy kruszonką. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut. OWSIANE
SKŁADNIKI:
![]() Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą. Formujemy w ręku małe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasto jest dość sypkie więc można układać je łyżką lekko przygniatając. Piec ok. 15 minut w 160oC, aż będą złote na brzegach. Z tej samej masy można zrobić muesli. Całe ciasto wysypujemy luźno na blaszkę i rozsypujemy po całej powierzchni. Pieczemy jak powyżej, co jakiś czas mieszając by się nie posklejało. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze zanim ostygnie, mieszamy dzieląc na malutkie kawałki. Muesli ma być sypkie i kruche. ![]() CEBULAKI
![]() SKŁADNIKI:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku zmieszanym z wodą i miodem. Wlać do miski z mąką i solą. Dobrze wymieszać. Posypać po wierzchu mąką, przykryć folią i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie na maśle poddusić cebulę pokrojoną w cienkie półkrążki i odstawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na małych oczkach. Blat obsypać mąką i wyłożyć ciasto. Dodać cebulę, zioła oraz większość sera i wmieszać te składniki w ciasto. Ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta, więc wystarczy ugniatać tylko tyle by składniki równomiernie sie rozmieściły. Ciasto dzielimy na ok. 8 części i formujemy bułeczki. Posypujemy serem. Wykładamy na blaszkę wysypaną mąką i pieczemy ok. 15-20 minut w 200oC. ![]()
środa, 21 maja 2008
MUFFINY SNICKERS
SKŁADNIKI:
Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy do suchych składników masło orzechowe i ugniatamy widelcem do uzyskania struktury kruszonki. Dolewamy mleko, jajko oraz masło i mieszamy by połączyć suche składniki z mokrymi (nie trzeba tego robić dokładnie). Na koniec dodajemy pokrojone w kostki snickersy. Natłuszczone foremki lub wyłożone papilotkami wypełniamy cistem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej układamy kawałek snickersa. Piec ok. 15-20 minut, aż sie ze złocą. Przepis na 12 muffinek. |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kopalnia przepisów
Obcojęzyczne strony kulinarne:
Pozakuchenne inspiracje
![]() ![]() ![]() ![]() |