czwartek, 29 maja 2008
DO PIWKA

piwne1

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • salami
  • szynka
  • kabanosy
  • żółty ser
  • musztarda
  • ketchup
  • oregano

SAKIEWKI:

Ciasto kroimy w kwadraty. Na środku każdego smarujemy ketchupem, układamy plasterek salami i plasterek sera. Zaginamy po skosie.

ŚLIMACZKI:

Wycinamy prostokąt długi na szerokość ciasta, a szeroki na ok. 15 cm. Smarujemy powierzchnię ciasta musztardą z jednej (dłuższej) strony zostawiając miejsce na sklejenie ciasta. Na musztardzie kładziemy plastry szynki, zioła i plastry sera. Zwijamy i dobrze zaklejamy końce. Powstałą roladę kroimy na półtora centymetrowe ślimaczki.

ROLADKI:

Kabanosy kroimy na pięciocentymetrowe kawałki. Z ciasta wykrawamy prostokąty ok. 4 cm x 7 cm. Prostokąty smarujemy ketchupem (nie do końca, z jednej strony zawsze musi byc suchy pasek do sklejenia ciasta). Kładziemy plasterek sera. Układamy kabanosa i zwijamy ciasto.

Wszystkie sakiewki, ślimaczki i roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 200oC przez ok. 15 - 20 minut.

piwne2
07:53, manajka
Link Dodaj komentarz »
DZIEŃ MATKI
truskawki

  ... i pierwsze truskawki w tym roku.

 

07:33, manajka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 maja 2008
LENIWA BABA

 

 

leniwa baba1

 

 SKłADNIKI:

  • 50g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kg mąki

Przygotowujemy dużą miskę, do której wrzucamy kolejno: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, starte na tarce masło i mocno ciepłe mleko. Nie mieszamy składników! Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny. Po tym czasie dosypujemy przesianą mąkę i chwilkę wyrabiamy. Ciasto bedzie dość luźne. Odstawiamy ciasto do wyrośniecia.  W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

SKŁADNIKI:

  • 50g mąki ( zastąpiłam mielonymi migdałami)
  • 30g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru ( dałam brązowy)

Składniki należy rozkruszyć w dłoniach.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na małą blaszkę ( ja piekłam w kwadratowej). Na wierzch dodajemy owoce (dałam rabarbar) i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut. 

OWSIANE

owsiane1

SKŁADNIKI:

  • 500g płatków owsianych (wybrałam mieszankę płatków z 5 zbóż z rodzynkami)
  • 250g cukru
  • 125g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 10 kropel aromatu kokosowego lub waniliowego
  • ok. 100g bakali (tu nerkowce, sezam i kropelki czekoladowe)
owsiane 2

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą. Formujemy w ręku małe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasto jest dość sypkie więc można układać je łyżką lekko przygniatając. Piec ok. 15 minut w 160oC, aż będą złote na brzegach.

Z tej samej masy można zrobić muesli. Całe ciasto wysypujemy luźno na blaszkę i rozsypujemy po całej powierzchni. Pieczemy jak powyżej, co jakiś czas mieszając by się nie posklejało. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze zanim ostygnie, mieszamy dzieląc na malutkie kawałki. Muesli ma być sypkie i kruche.

owsiane3
CEBULAKI
cebulaki1

SKŁADNIKI:

  • 375g mąki
  • 200ml letniej wody
  • 100ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli (wolę przyprawę typu Vegetta)
  • 1 paczka suchych drożdży lub 15g świeżych
  • 1 duża cebula
  • 1 kopiasta łyżka ziół włoskich (oregano, tymianek)
  • 50g twardego sera np. parmezan

Drożdże rozpuścić w letnim mleku zmieszanym z wodą i miodem. Wlać do miski z mąką i solą. Dobrze wymieszać. Posypać po wierzchu mąką, przykryć folią i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie na maśle poddusić cebulę pokrojoną w cienkie półkrążki i odstawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na małych oczkach.

Blat obsypać mąką i wyłożyć ciasto. Dodać cebulę, zioła oraz większość sera i wmieszać te składniki w ciasto. Ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta, więc wystarczy ugniatać tylko tyle by składniki równomiernie sie rozmieściły. Ciasto dzielimy na ok. 8 części i formujemy bułeczki. Posypujemy serem. Wykładamy na blaszkę wysypaną mąką i pieczemy ok. 15-20 minut w 200oC.

cebulaki2
środa, 21 maja 2008
MUFFINY SNICKERS

muffiny snickers 1

SKŁADNIKI:

  • 2 filiżanki mąki
  • 1/3 filiżanki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/3 filiżanki masła orzechowego
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 100 g snickersów
muffiny snickers 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC.

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy do suchych składników masło orzechowe i ugniatamy widelcem do uzyskania struktury kruszonki. Dolewamy mleko, jajko oraz masło i mieszamy by połączyć suche składniki z mokrymi (nie trzeba tego robić dokładnie). Na koniec dodajemy pokrojone w kostki snickersy.

Natłuszczone foremki lub wyłożone papilotkami wypełniamy cistem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej układamy kawałek snickersa.

Piec ok. 15-20 minut, aż sie ze złocą.

Przepis na 12 muffinek.

muffiny snickers 3
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna