piątek, 08 kwietnia 2011
KUKUŁKÓWKA

Już nawet nie pamiętam jak i gdzie słyszałam o tym likierze, ale zakochałam się w nim od pierwszego kieliszka. :D Kto uwielbia kukułki pokocha też ten trunek. Kto tak jak ja nie gustuje w tego typu słodyczach, również się nie zawiedzie. Przepis jest przeprosty a spożywać można praktycznie od razu po przyrządzeniu.

kukulka

SKŁADNIKI:

  • 250ml wódki 40%
  • 200g kukułek (waga bez papierków)
  • 1 tubka słodzonego mleka skondensowanego

kukulka

Proporcje można zmieniać wedle własnego smaku. Kukułki mogą być jakie kto lubi. Najlepiej by były w środku miękkie. Do półlitrowej butelki wlewamy wódkę. Kukułki rozbijamy w moździerzu lub tłuczkiem na mniejsze kawałki, tak by przeszły przez szyjkę butelki. Im mniejsze kawałki tym szybciej kukułki się rozpuszczą. Butelkę zakręcamy i potrząsamy nią, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Część przepisów jakie znalazłam w sieci tu się kończą. Dla mnie likier był za mocny dlatego na sam koniec dodałam skondensowane mleko. W tubkach spotkałam się jedynie ze słodzonym, ale można też użyć np. mleka zagęszczonego niesłodzonego light. Już po przyrządzeniu jest gotowe do picia, ale radzę schować na noc do lodówki.

poniedziałek, 04 kwietnia 2011
DIGESTIVE

Szukałam przepisu na zdrową, ale słodką przekąskę. I przypomniały mi się ciastka digestive. Digestive czyli ciasteczka owsiane. W smaku podobne do kupnych, ale lepsze. :D W trakcie netowych poszukiwań natknęłam się na Homemade digestive biscuits.

digestive

SKŁADNIKI:

  • 100g pełnoziarnistej mąki
  • 100g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g brązowego cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól

digestive

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Płatki owsiane drobno miksujemy. Najlepiej, aż osiągniemy konsystencję grubszej mąki. Do zmiksowanych płatków dodajemy resztę suchych składników. Jako mąki użyłam mąki orkiszowej (mieszanka do chleba orkiszowego). Dodajemy masło i mieszamy, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy mleko i wyrabiamy ciasto, które wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zrumienią.

PS. Te piękne literki na ciastkach to pierwsze wykorzystanie zestawu do odznaczania napisów firmy Tchibo.

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna