piątek, 09 kwietnia 2010
ŻURAWINA DO MIĘS

zurawina do mięs

Przepis wg Macieja Kuronia.

SKŁADNIKI:

  • 500g żurawiny
  • 500g jabłek
  • 250ml wody
  • 200g cukru

zurawina do mięs

Żurawinę płuczemy, przebieramy i przelewamy wrzątkiem. Wodę gotujemy z cukrem , dorzucamy żurawinę i gotujemy 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kosteczkę. Dodajemy jabłka i gotujemy kolejne 15 minut. Przekładamy gorącą żurawinę do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwramy do góry dnem.

W przepisie zamiast żurawiny można użyć borówki oraz gruszek. Ja słoiki wkładam do piekarnika na 15 minut na 100oC, a nakrętki zalewam wrzątkiem.

Przepis na 7 słoików po 200ml.

piątek, 02 kwietnia 2010
FLACZKI ŻOŁĄDKOWE

Przepis na tę zupkę usłyszałam od mojej przemiłej kosmetyczki. Fajnie jest pogadać o gotowaniu, leżąc i piękniejąc ;) Zupa jest naprawdę smaczna i sycąca. Ja nie jestem specjalną amatorką tradycyjnych flaków ani żołądków, ale ta wersja przypadła mi do gustu. Sekretem jest odpowiedni dobór przypraw i ...chwila cierpliwości, bo żołądki potrzebują dłuższej chwili gotowania, by zmiękły. Dodam, że ma niewiele kalorii i jest niedroga.

flaczki żołądkowe

SKŁADNIKI:

  • 1kg drobiowych żołądków
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • uprzednio podpieczona cebulka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta: imbiru, słodkiej papryki, pieprzu czarnego i cayenne
  • majeranek
  • bulion, ew. kostki rosołowe
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

flaczki żołądkowe

Żołądki dokładnie myjemy, ewentualnie moczymy z pół godziny w zimnej wodzie. Następnie wrzucamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i na wolnym ogniu gotujemy. W tym czasie myjemy i obieramy włoszczyznę. Zbieramy z wierzchu zupy tzw. szumowiny, po czym dodajemy włoszczyznę w całości. Zanim żołądki zmiękną, to minie około 1 godziny, warzywa zmiękną wcześniej. Jak są półmiękie, wtedy je wyjmujemy i kroimy w słupki, pora i cebuli pozbywamy się. Jak skończymy krojenie włoszczyzny, żołądki powinny już być dość miękkie. Wyjmujemy je i kroimy w paski. Do wywaru z gotowania dorzucamy kostki rosołowe, chyba że dysponujemy wcześniej ugotowanym rosołem. Do tego wrzucamy posiekane żołądki i włoszczyznę. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę dusimy. Jak ktoś potrafi przygotowuje zasmażkę. W moim wykonaniu to było odlanie w kubek wywaru, wsypanie do tego 2 łyżek mąki, wymieszanie i przelanie do zupy przez sitko. Smacznego:)

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna