wtorek, 28 kwietnia 2009
BURRITO WEGETARIAŃSKIE

 

burrito wege 1

SKŁADNIKI:

  • pszenne trotille (tu czosnkowe)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 50g ugotowanego pęczaku
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (ja lubię mieszankę prowansalską choć mało meksykańska :D )
  • sól, pieprz, suszona papryczka chili
  • ok. 8 małych kulek mozzarella
burrito wege 2


Do rondelka wrzucamy  pomidory z puszki. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, chili, pieprz i zioła. Dymkę drobno siekamy. Dodajemy do sosu pomidorowego. Chwilę dusimy, by część wody odparowała. Dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i pęczak. Farsz powinien być gęsty. Na sam koniec część kulek mozzarella kroimy na 4 części i wrzucamy do ciepłego sosu. Dokładnie mieszamy. Na tortillę wykładamy farsz. Zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Jeżeli zostało nam się trochę farszu, układamy go na tortillach i okładamy plasterkami mozzarelli. Zapiekamy w 200oC, aż ser się roztopi, a  brzegi burrito się zrumienią.

 

burrito wege 3
piątek, 24 kwietnia 2009
ROCZEK

Dzisiaj Okruszki świętują swoje pierwsze urodziny. A jak urodziny to nie obejdzie się bez tortu. Dzisiaj będziemy świętować przy Torcie Amaretti. Ciasto bardziej przypomina brownie, ale jest znacznie bardziej puszyste. Przepis oryginalnie pochodzi z książki Doris Greenspan "Baking: From My Home to Yours", a został znaloziony pod czas akcji "Wtorki z Dorie" na blogach zagranicznych. Tutaj przepis dla porównania. A tutaj można zobaczyć jak innym się udało to ciasto.

 

torcik amaretti 1

 

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 80g ciasteczek amaretti
  • 3/4 filiżanki migdałów (mogą być płatki lub całe ze skórką)
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 110 g gorzkiej czekolady

polewa:

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietanki 12%

 

torcik amaretti 2

Ruszt w piekarniku ustawiamy na środkowy poziom i nagrzewamy piekarnik do 175oC. Torownicę smarujemy masłem. Dno wykładamy pergaminem i smarujemy masłem. Blaszkę obsypujemy mąką i równomiernie ją rozprowadzamy. Opukujemy z nadmiaru mąki.

Ciasteczka amaretti i migdały drobno mielimy. W misce ucieramy mikserem masło, jajka i cukier (ok. 3 minuty). Gdy wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka dosypujemy zmielone składniki oraz stopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksujemy dopóki składniki się nie połączą. Przekładamy ciasto na blaszkę. Potrząsamy, by ciasto wyrównało poziom i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-25 minut w zależnośći od wielkości formy. Ciasto powinno być niewysokie. Jest gotowe, gdy nóż wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie można zrobić polewę.

Wszystkie składniki na polewę topimy w rondelku. Można bezpośrednio na ogniu lub w kąpieli wodnej. Ciasto przekładamy na talerz i polewamy masą czekoladową. Ozdabiamy płatkami migdałowymi lub pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

 

torcik amaretto 3

 

czwartek, 23 kwietnia 2009
MAZUREK RÓŻANY

 

kuch wielk

Kolejna, ostatnia już propozycja Wielkanocna. Mazurek a raczej mazureczek różany. W szafce już od dawna czekały na tą okazję płatki róży w cukrze. Robiłam ten mazurek po raz pierwszy. U mnie w domu królował głównie mazurek z polewą kakaową, dlatego postanowiłam sięgnąć po inny przepis. Jak dla mnie ten mazurek jest za słodki. Słodycz masy różanej trochę niweluje kwaśna konfitura.

 

mazurek różany 1

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • szczypta soli

masa:

  • konfitura z płatów róży lub płatki róży w cukrze
  • 1 szkl. śmietanki 12%
  • 1 szkl. cukru
  • 50 g masła
  • barwnik czerwony lub sok malinowy
  • 1 łyżka wody różanej

 

mazurek różany 2

Mąkę z solą i cukrem posiekać z masłem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest za suche dodać łyżkę śmietany. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy natłuszczone masłem foremki. Ja użyłam foremek na minitarty. Ciasto nakłuwamy przykrywamy pergaminem i zasypujemy mąką, grochem lub ryżem. Piec w 200oC przez ok. 12 minut. Zdejmujemy obciążenie i odstawiamy kruche spody do ostygnięcia.

W rondelku gotujemy śmietankę, cukier i masło. Należy tak długo gotować na małym ogniu, by masa zmniejszyła swoją objętość o połowę. Na końcu zabarwiamy masę na różowo i dodajemy wody różanej.

Kruche spody smarujemy konfiturą, a na wierzch wylewamy masę różaną. Przybieramy np. płatkami migdałowymi.

Przepis na ok. 5 minitart o średnicy ok. 12 cm.

 

mazurek różany 3
CIASTO BALOWE
kuch wielk

 

Ciasto smakuje wyśmienicie, zwłaszcza po kilkugodzinnym pobycie w lodówce. Jest dość słodkie, ale nie za bardzo. Słone krakresy równoważą słodycz karmelu. Piekę w prostokątnej blaszce, gdyż wtedy najwygodniej rozmieścić herbatniki i krakersy. Polecam na wszelakie okazje, nie tylko bale, wszak u nas w domu nie ma świąt bez ciasta balowego!!!

ciasto balowe 1

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 l śmietany tortowej 36%
  • 2 opakowania "śmietan-fixu"
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 paczki herbatników
  • duża paczka krakersów
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • posypka czekoladowa lub gorzka czekolada do starcia

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru

MASA BUDYNIOWA:

  • 2,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3-4 żółtka
  • 3/4 szkl. mąki
ciasto balowe 2

 

Przygotowanie ciasta zaczynamy od sporządzenia masy kajmakowej. W tym celu puszkę mleka zagęszczonego wkładamy do garnka z wodą i gotujemy około 3 godzin na małym gazie. Karmel można przygotować wcześniej, nawet poprzedniego dnia, ale wtedy trzeba go troszkę ogrzać, by łatwo go było rozsmarować.

Gdy mamy już karmel, to zabieramy się za biszkopt. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy wszystko na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Biszkopt nie wyrasta za wysoki.

Aby przygotować krem, gotujemy budyń: w szkl. mleka rozrabiamy mąkę z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy gotowy płyn. Gdy zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z margaryną.

Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami, dodając pod koniec cukier puder.

Na wystudzony biszkopt wykładamy jeszcze ciepłą masę budyniową, a na niej układamy równiutko herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą lub gotową posypką.

 

 

wtorek, 21 kwietnia 2009
MAZUREK ORZECHOWY

 

kuch wielk

Przepis na ten orzechowy mazurek dostałam od cioci Mirki. Skutecznie uszczupla on nasze zapasy orzechów włoskich. :D W zeszłym roku orzech włoski nam obrodził.

 

mazurek orzechowy 1

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 150g orzechów włoskich
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 100g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 białka

masa:

  • 4 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 1/2 cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka rumu lub kilka kropel olejku rumowego
  • ok. 15 połówek orzechów do przybrania
mazurek orzechowy 2

 Orzechy włoskie wraz ze skórkami drobno mielimy. Cukier z masłem ucieramy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy zmielone orzechy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po trochu dodajemy do masy orzechowej. Z 4 białek z dodatkiem soli ubijamy lekka pianę. Ubite białka stopniowo łączymy z resztą składników. Ciasto wykładamy na blaszkę (duża tortownica). Pieczemy przez ok. 30-45 minut w temperaturze 160-180o.

W tym czasie przygotowujemy masę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rum. Dokładnie wymieszać. Polewę wylać na upieczone ciasto, ponakładać orzechy i wstawić do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Zapiec od góry.

Po wyjęciu z piekarnika póki masa jest jeszcze miękka pozaznaczać nożem cząstki ciasta. Po wystygnięciu masa twardnieje.

mazurek orzechowy 3
czwartek, 16 kwietnia 2009
TALARKI CYTRYNOWE

 

kuch wielk

 

Już dawno planowałam wykonanie wiosennych ciasteczek cytrynowych. Gdy babcia Lubego uraczyła mnie wiejskim masełkiem, już wiedziałam jak je spożytkuję. Niestety nie zakupiłam wiosennych foremek, ale pokusa wykonania ciasteczek była tak silna, że musiał mi wystarczyć kieliszek do jajek. I tak oto powstało kilkadziesiąt cytrynowych talarków.

 

ciasteczka cytrynowe 1

 

 

SKŁADNIKI:

  • 250g masła ( wiejskie osełkowe)
  • 335g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • otarta skórka z całej cytryny
  • 100g cukru pudru
ciasteczka cytrynowe 2



Wszystkie składniki zagniatamy. Przyznaję, że do przepisowych 335g mąki dosypałam jeszcze "na oko", bo ciasto było zbyt tłuste. Może to z powodu swojskiego masełka. Gotowe ciasto w formie kuli umieszczamy na min. pół godzinki do lodówki. Następnie posypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość do 5mm i wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce dosyć ciasno ( ciasteczka zbytnio nie rosną). Pieczemy około 7 minut w temperaturze 190 stopni. Uwaga! Będą raczej blade i takie mają być:) Ciasteczka mają wspaniały maślany smak z delikatną nutką cytrynową.

 

ciasteczka cytrynowa 3

 

 

 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna