wtorek, 29 kwietnia 2008
MUFFINY RABARBAROWE

 muffiny rabarbarowe1

Przepis na te muffinki pochodzi z amerykanskiej książki "MUFFINS - sixty sweet and savory recipes...from old favorites to new" Elizabeth Alston. Wszytskie składniki są w miarach amerykańskich, czyli cup (filiżanka), tablespoon (łyżka stołowa) i teaspoon (łyżeczka). Ponieważ 1 filiżanka mąki ma inną masę niż 1 filiżanka cukru, najlepiej jest znaleźć w kuchni jakiś kubek lub filiżankę o pojemności 225ml i nią odmierzać wszytskie składniki. Dla ułatwienia podam również składniki w gramach.

muffiny rabarbarowe2

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 filiżanki (ok. 3 łodygi) pokrojonego w kostkę świeżego rabarbaru lub 2 filiżanki mrożonego
  • 2 filiżanki (ok. 260g) mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 1/2 filiżanki (ok. 115g)  jasnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu (w oryginale występuje galaretka (dżem) z czerwonej porzeczki)
  • 1 filiżanka (225ml) mleka
  • 4 łyżki (ok. 56g) roztopionego masła
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jeżeli używamy mrożonego rabarbaru, należy wyjąc go z zamrażalnika na jakieś 5 minut, by łatwiej było go pokroić w kostkę.

Rozgrzewamy piekarnik do 190oC, natłuszczamy foremki lub wykładamy papilotkami.

W dużym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

W mniejszej misce mieszamy jajko, cukier i miód do uzyskania gładkiej masy. Dolewamy mleko, masło i wanilię (ekstrakt lub ziarenka wanilii).

Łączymy suche i mokre składniki. Na końcu dodajemy rabarabar.

Ciasto wykładamy do foremek.

Piec 20-30 minut lub do momentu kiedy brzegi muffinek będa przyrumienione, a środki sprężyste w dotyku.

 

piątek, 25 kwietnia 2008
AMERICAN COOKIES 1

american1

SKŁADNIKI:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 aromat waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła
  • 100 g mlecznych kropelek czekoladowych
  • 50 g orzechów macadamia
  • kilkanaście m&m'sów

american2

Masło rozpuścić (choć wystarczy tylko, aby było miękkie).

Do miski wkładamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy.

Kolejno dodajemy mokre składniki: jajko, masło i aromat waniliowy (ja dodałam aromat advocat) i mieszamy, by składniki sie połączyły. Dodajemy kropelki czekoladowe i pokrojone orzechy.

Na blaszce rozkładamy pergamin i formujemy na nim okrągłe ciasteczka (rosną w górę, więc warto zrobić płaskie). W zależności od konsystencji ciasta nakładamy łyżką lub rękoma. Na wierzch każdego ciasteczka układamy m&m'sy.

Piec w 180oC przez ok. 8 minut.

Smacznego!!!

american3

 

MUFFINY CYTRUSOWO-JOGURTOWE

muffiny cytrynowo jogurtowe1 

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 175 g cukru pudru
  • opakowanie kandyzowanych skórek cytrynowych lub limetkowych
  • 250 ml jogurtu
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • skórki z 1 cytryny i 1 limonki
muffiny cytrynowo jogurtowe 2

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, w drugim same mokre. Łączymy je ze sobą.

Foremki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 2/3 lub 3/4 wysokości. Na wierz można posypać cukrem, by się utworzyła słodka skorupka lub po upieczeniu posmarować lukrem cytrynowym.

Piec ok.20 minut w 200oC.

muffinki cytrynowo jogurtowe 3
czwartek, 24 kwietnia 2008
MUFFINY MOCNO CZEKOLADOWE

Przepis pierwotnie pochodzi z programu "Nigella ucztuje", a znalazłam go na blogu "moje wypieki". Ale nie byłabym sobą, gdybym nie namieszała trochę w składnikach. :D

muffiny czekoladowe 1

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 175 g jasnego cukru muscavado (u Nigelli cukru pudru)
  • 100 g drobinek czekoladowych gorzkich i mlecznych
  • 50 g orzechów macadamia
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Do jednego naczynia wrzucamy wszystkie suche składniki, w drugim zaś łączymy ze sobą mokre. Do suchych składników należy przelać mokre i szybko połączyć.

Foremkę do mufinek wyłożyć papilotkami, wlać ciasto do 2/3 lub 3/4 wysokości. Na wierzch posypać drobinkami czekoladowymi lub brązowym cukrem.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200oC.

Same znikają :D.

muffinek czekoladowy 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna