sobota, 12 marca 2011
SCHAB POD POMARAŃCZOWĄ
PIERZYNKĄ

Witamy po długiej przerwie na sen zimowy :D. Trochę nam się leniło. Ale razem z przyrodą za oknem będziemy sie stopniowo rozkręcać. Na początek miąsko. Ah, ile ja się naszukałam dżemu pomarańczowego. Zakupiłam go w dyskoncie co to ceni jakość i jest tani:) Warto było. Połączenie musztardy i pomarańczy to pozytywne zaskoczenie. Danie to jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego schaboszczaka, ale uwaga - przy okazji oszczędzamy kalorie! Wszak wiosna tuż tuż.

 

 

SKŁADNIKI:

  • schab w całości - na długość naczynia żaroodporngo
  • musztarda sarepska
  • dżem pomarańczowy
  • 2 duże cebule
  • 1-2 pomarańcze
  • sól, pieprz
  • oliwa

Zaczynamy od przygotowania pierzynki. Miksujemy 1 cebulę z dżemem, musztardą i przyprawami. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy ją cebulą pokrojoną w piórka i obraną pomarańczą pokrojoną w cząstki. Na to kładziemy schab w całości, na nim umieszczamy mix musztardowy. Pół drugiej pomarańczy pozostawiamy do dekoracji a drugą połówkę rozmieszczamy po boku schabu. Ewentualnie skarapiamy jeszcze oliwą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez pół godziny. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Gotowy schab kroimy w palstry i dekorujemy świeżą pomarańczą.

 

 

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna