piątek, 27 marca 2009
BAKLAVA MUFFINS

Przepis na muffinki a la baklava pochodzi z książki Nigelli Lawson "How to be a domestic goddess"

 

baklava muffins 1

 

SKŁADNIKI:

Nadzienie:

  • 1/2 filiżanki (cup) posiekanych pistacji
  • 1/3 filiżanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki stopionego masła

Ciasto:

  • 1 filiżanka i 7 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1 filiżanka i 2 łyżki maślanki (lub 3/4 filiżanki jogurtu i 1/3 filiżanki mleka)
  • miód

 

baklava muffins 2

 

W małej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na nadzienie i odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W mniejszej misce łączymy ze sobą składniki mokre czyli jajka, maślankę i masło. Do sypkich składników dolewamy mokre i mieszamy, by wszystkie składniki były mokre. Nie należy mieszać do gładkości ciasta. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Posypujemy 1 łyżką nadzienia i uzupełniamy ciastem do 2/3 lub 3/4 wysokości formy. Wierzch również posypujemy nadzieniem. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200oC przez ok. 15 minut.

Przepis na 12 muffinek.

Muffinki podajemy polane miodem.

 

baklava muffins 3

 

piątek, 20 marca 2009
MATCHA SHORTBREAD

Przepis pochodzi z TEA SPOT.

matcha shortbread 1

SKŁADNIKI:

  • 150 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka sproszkowanej herbaty matcha
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 filiżanki mąki
matcha shortbread 2
 

Masło należy stopić. W misce wymieszać herbatę, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy z ciepłym masłem. Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Blaszkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i równo rozprowadzić na niej ciasto. Piec w temperaturze 150oC ok. 40-45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem i odstawic do wystygnięcia.

czwartek, 12 marca 2009
CAMPANELLLE + 3 SERY
campanelle3sery1

SKŁADNIKI:

  • makaron campanelle ( lub jakikolwiek inny ulubiony)
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pomidorów z puszki (całych bez skóry lub krojonych)
  • 1 czubata łyżka kremowego serka lazur (lub pokruszonego gorgonzola)
  • 1 czubata łyżka startego parmezanu
  • 1 czubata łyżka startego zółtego sera (gouda, podlaski, morski)
  • sól, pieprz, oliwa
campanelle3sery2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojona w drobna kostkę cebulę. Jeżeli używamy całych pomidorów z puszki to usuwamu pestki (jak kto woli) i siekamy. Dodajemy do zeszklonej cebuli. Jak tylko woda z pomidorów wyparuje dodajem kolejno sery. Jak tylko się rozpuszczą dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Danie trochę kaloryczne :D

Przepis na 1 porcję.

campanella3sery3
poniedziałek, 09 marca 2009
GNIAZDKA FRANCUSKIE

Gniazdka francuskie to bardzo szybkie "drożdżówki". Wystarczy 30 minut i są gotowe. Zawsze w lodówce mam gotowe ciasto francuskie, a reszta składników na pewno znajduje się w każdej kuchni. Te mają korzenny aromat. Zrobiłam je pod wpływem chwili na pożegnanie zimy.

francuskie gniazdka 1

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki ciemnego cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (lub sam cynamon)
  • orzechy pekan lub włoskie
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier puder
francuskie gniazdka 2

W miseczce łączymy miód, cukier i przyprawy. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 2 równe części w poprzek dłuższego boku. Połowę ciasta smarujemy słodką masą. Posypujemy posiekanymi grubo orzechami i przykrywamy druga połową ciasta. Dociskamy by obie połówki cista się skleiły. Tniemy na 2 centymetrowe paski. Każdy pasek skręcamy i formujemy z niego gniazdko. Uformowane "drożdżówki" układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200oC piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko ostygną robimy lukier z alkoholowego ekstraktu waniliowego i cukru pudru. Polewamy gniazdka i posypujemy orzechami.

francuskie gniazdka 3
czwartek, 05 marca 2009
LINGUINE + BOCZNIAKI

To była premiera boczniaków w mojej kuchni. Zamiast standardowego przepisu na boczniaki smażone a la schabowe, spróbowałam czegoś innego. Oczywiście te tradycyjne też zrobiłam, ale ta wersja boczniaków o wiele bardziej mi smakuje.

linguine boczniaki 1

SKŁADNIKI:

  • makaron linguine (mogą być też gniazdka z cienkich wstążek lub spagetti)
  • 5 dużych boczniaków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • ser pleśniowy ( tu lazur z perłową pleśnią)
  • sól, pieprz
  • pól łyżeczki mąki
  • masło, oliwa
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy (tu rosyjska na miodzie)
linguine boczniaki 2
 

Makron gotujemy al dente.

Na patelni topimy masło i dodajemy oliwę. Boczniaki myjemy, suszymy i kroimy na paski w poprzek blaszek. Cebulę kroimy na piórka. Na gorący tłuszcz wrzucamy najpierw cebulę, a gdy się zeszkli - boczniaki. Gdy grzyby się podduszą i zmiękną, oprószamy  mąką. Dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos nam zgęstnieje. Jeżeli będzie za gęsty dodajemy wodę z gotowania makaronu. Ser pleśniowy kruszymy do sosu. Gdy się stopi przyprawiamy do smaku solą, piprzem i musztardą. Na koniec łączymy z makaronem i wykładamy na talerz.

linguine boczniaki 3
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna