wtorek, 15 grudnia 2009
MUFFINY Z PAPRYKĄ I FETĄ

muffiny feta 1

Przepis na te muffiny już dawno wyszperałam gdzieś w sieci. Wykorzystałam go teraz, gdyż szukałam ciekawego pomysłu na drugie śniadanie do pracy zamiast nudnych kanapek;)

SKŁADNIKI SUCHE:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 czerwona papryka - ja dałam 3 malutkie
  • kilka listków świeżej bazylii
  • około 150g sera typu feta

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 125g masła - roztopić i ostudzić

muffiny feta 2

Przygotowanie muffinek zaczynamy od upieczenia papryki. W tym celu przekrawamy paprykę wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy oliwą, owijamy w folię aluminiową i wrzucamy do piekarnika na około 20 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy paprykę, odwijamy i zamykamy na chwilę w szczelnym pojemniku lub przykrywamy folią spożywczą. Chodzi o to, że wówczas łatwo zdejmiemy z niej skórkę. Ja piekłam paprykę krócej i nie zdejmowałam skórki z braku czasu. Dodam, że taka upieczona papryka jest zdecydowanie lepsza do muffinek niż surowa. Wracając do muffinek: tradycyjnie mieszamy suche składniki w jednej misce, dodając na koniec pokrojoną w kostkę fetę, paprykę i posiekaną bazylię. Mieszamy szybko i niekoniecznie dokładnie. Mają byc widoczne grudki fety, nie należy za bardzo rozcierać sera. W drugiej miseczce mieszamy składniki mokre. Następnie mieszamy mokre z suchymi. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Ja napełniałam ciastem całe papilotki i otrzymałam 12 sztuk. Pieczemy około 20 minut w temp. 180-200 stopni. Ładnie wyrastają i są naprawdę smaczne.

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna