poniedziałek, 29 grudnia 2008
WIEWIÓRKA

 

kuchnia świąteczna i noworoczna

 

Wiewiórka, zwana czasem plackiem amerykańskim, to ciasto dla wielbicieli aromatów korzennych, orzechów i nuty jabłkowej. Długo zachowuje wilgoć, szybkie w wykonaniu i pyszne. Ciasto piekłam na kwadratowej blaszce, ale chyba lepiej wyglądałoby na keksówce. Polecam:)

 

wiewiorka 1

 

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki oleju
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 4-5 jabłek

wiewiorka 2

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i olej i ucieramy razem. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą i przesiewamy do masy jajecznej. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki jarzynowej. Jeśli są bardzo soczyste, odciskamy nadmiar soku. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno. Tak przygotowane jabłka i orzechy wrzucamy do ciasta i mieszamy. Wlewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 45-55 minut w temperaturze 165 stopni do "suchego patyczka".

Smacznego:)

 

wiewiorka 3

 

niedziela, 28 grudnia 2008
ŚLEDŹ W SOSIE
MUSZTARDOWYM

kuchnia świąteczna i noworoczna

Kolejny śledzik do kompletu. Był już w jogurcie ala w śmietanie oraz chrzanowy. Teraz coś z musztardą, na ostro.

 

śledzik w musztardzie 1

 

SKŁADNIKI:

  • 400g solonych filetów śledziowych (ok. 6-8 płatów)
  • 1 średnia czerwona cebulka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarenkami)
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego (ok. 200g)
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • sól, biały pieprz do smaku
śledź w musztardzie 2


Filety moczymy w wodzie lub mleku przez całą noc. Rano sprawdzamy czy filety nie są jeszcze za słone. Jeżeli tak, to zmieniamy płyny na świeże i moczymy jeszcze 6h. Gdy śledzie są już odmoczone, kroimy je na kawałki. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Mieszamy śledź z jajkiem i cebulą. W oddzielnym naczyniu mieszamy musztardę, jogurt, śmietanę i przyprawy. Sosem zalewamy śledzia. Dokładnie mieszamy i "sałatka" gotowa. Można też śledzia podać tak jak na zdjęciach.

 

śledz w musztardzie 3

 

14:41, manajka , Ryby
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 grudnia 2008
ŚLEDŹ W SOSIE CHRZANOWYM

 

kuchnia świąteczna i noworocna

 

 

SKŁADNIKI:

  • 6 - 8 matiasów
  • 2 jajka na twardo
  • garść rodzynek
  • mały pęczek natki pietruszki
  •  mały kubek gęstej śmietany
  • mały kubek jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz, sok z cytryny, cukier - do smaku

 

śledź chrzanowy 1

 

Filety zalewamy zimną wodą i moczymy tak długo, aż będą odpowiednio słone. Czas zalezy od tego, jak mocno słone śledzie kupimy i od tego jakie lubimy. Dla mnie śledź musi być słony, nie lubię zbytnio wymoczonych, bo uważam, ze tracą cały swój śledziowy urok. Następnie kroimy je na małe kawałki i układamy na półmisku. Siekamy w kostkę jajka i drobniutko kroimy natkę pietruszki. Układamy je na śledzikach. Rodzynki sparzamy wrzącą wodą, po chwili odsączamy. Mieszamy śmietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Powstałyym sosem zalewamy matiasy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

śledź chrzanowy 2

 

ŚLEDŹ NA BIAŁO

 

kuchnia świąteczna i noworoczna

 

Kolejna propozycja zarówno wigilijna jak i sylwestrowa. Śledzik na biało. Alternatywa dla śledzika w śmietanie. Zainspirowały mnie kupne śledzie w śmietanie i na ich modłę przygotowałam własną wersję ze świeżymi warzywami i jogurtem greckim.

 

śledź na biało 1

 

SKŁADNIKI:

  • 400g solonych filetów śledzia (ok. 6-8 płatów)
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, biały pieprz do smaku
śledź na biało 2



Filety moczymy w wodzie lub mleku przez całą noc. Jeżeli nadal są słone, zmieniamy płyn na świeży i moczymy jeszcze z 6h. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. Jeżeli ogórki puszczają sok, to należy go zachować. Kwas z ogórków sprawi, że jabłka nam nie ściemnieją. Jabłko i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z ogórkami. W razie potrzeby zalewamy 1 łyżką kwasu z ogórków. Jogurt grecki łączymy z majonezem i przyprawami. Wszystkie składniki (śledź, warzywa, owoce i sos) dokładnie ze sobą łączymy.

 

śledz na biało 3

 

10:04, manajka , Ryby
Link Komentarze (1) »
środa, 24 grudnia 2008
RYBA PO JAPOŃSKU
kuchnia świąteczna i noworoczna

 

Dlaczego po japońsku? Nie wiem, przepis pod taką nazwą otrzymałam od koleżanki Danusi i w tej formie przekazuje dalej:) To druga propozycja w ramach Tygodnia Świąteczno-Noworocznego.

ryba po japońsku 1

SKŁADNIKI:

  • 1kg filetów najlepiej z dorsza
  • 1 jajko
  • odrobina mąki  krupczatki

ZALEWA:

  • 2 szkl. zimnej wody
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyzki keczupu
  • 2 małe koncentraty pomidorowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu

FARSZ:

  • 4 duże ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula

 

ryba po japońsku 2

Składniki zalewy mieszamy ze sobą w rondelku i pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania. Odstawiamy do ostudzenia. Rybę obtaczamy w jajku i mące i smażymy. Gdy ryba wystygnie, układamy ją w naczyniu, przekladając warstwami farszem ogórkowo-cebulowym. Na końcu zalewamy całość zalewą. Robimy to delikatnie, aby farsz sie nie zsunął. Tak przygotowana rybę wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki.

ryba po japońsku 3
Tagi: ryba
14:27, jo.na , Ryby
Link Komentarze (4) »
wtorek, 23 grudnia 2008
PIERNICZKI
kuchnia świąteczna i noworoczna

  "Krok po kroczku, krok po kroczku najpiękniejsze w całym roczku idą ŚWIĘTA !!!"

 A jak święta to i pierniczki, kolorowe, pachnące, o korzennym aromacie. Przygotowane wcześniej wspaniale wprowadzają w magiczny nastrój zbliżającego się czasu. Dekorowanie, choć pracochłonne i czasochłonne , zostaje potem zrekompensowane uśmiechem na twarzach i uznaniem naszych najbliższych. To świetny prezent, taki od serca i własnoręcznie przygotowany. Polecam :)

 

pierniczki 1

SKŁADNIKI:

  • 55 dag mąki
  • 30 dag miodu - może być sztuczny
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika - około 30 g
  • szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu
  • 2 łyżeczki kakao

pierniczki 2
 

Wysypujemy na stolnicę wszystkie sypkie składniki, zaś masło rozpuszczamy na wolnym ogniu razem z miodem, po czym lekko je schładzamy. Mieszamy składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkujemy podsypując mąką (ja na grubość około 3 mm) i wykrawamy pierniczki najlepiej światecznymi foremkami. W części pierniczków słomką zrobiłam otworki, wykorzystam je potem jako ozdoby choinkowe. Pieczemy około 7- 10 minut w temperaturze 180ºC. Tak przygotowane pierniczki dobrze się przechowują. Nalezy sie nie zrażać jeśli są twardawe, bo na pewno skruszeją. Piekłam je 3 tygodnie przed Świętami i przechowywałam w zamkniętym pudełku a dziś, tzn. w poniedziałek dopadło mnie szaleństwo lukrowania i dekorowania.

pierniczki 3

 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna