poniedziałek, 08 listopada 2010
TAHINI CAKE

Dość długo zalegała u mnie w lodówce pasta tahini. Jest to "masło orzechowe" z sezamu. Czysta chałwa w kremie. Przepyszna sama w sobie, ale w małych ilościach. Ciasto wyszło rewelacyjne i na pewno jeszcze nie raz będę takowe piekła. Przepis znaleziony tu. Troszkę zmodyfikowany. Z braku bananów w sklepie wykpiłam się jogurtem bananowym, który świetnie się wkomponował. Następnym razem spróbuję zastąpić tahini masłem z orzeszków ziemnych. Już jestem ciekawa efektów takiej podmiany.

tahini cake

SKŁADNIKI:

posypka:

  • 1 filiżanka (cup) kropelek czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
  • 2/3 filiżanki cukru trzcinowego
  • 1/2 filiżanki migdałów
  • 1 łyżka cynamonu

ciasto:

  • 1 i 1/2 filiżanki maki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 3/4 filiżanki tahini
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
  • 2 jogurty bananowe (razem 300g) lub 2 dojrzałe banany

tahini cake

W małej misce mieszamy składniki na posypkę. W kolejnej łączymy produkty sypkie czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W największej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Najpierw łączymy pastę tahini z cukrem. Dodajemy kolejno jajko, jogurty lub rozgniecione widelcem banany i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanych na jednolitą masę składników wsypujemy stopniowo suche składniki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy połowę ciasta. Rozprowadzamy szpatułką równomiernie i posypujemy połową posypki. Przykrywamy resztą cista, również równomiernie je rozprowadzając i posypujemy resztą osypki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175oC na 30-45 minut. Należy co chwila sprawdzać czy posypka się za bardzo nie przyrumienia. Ja musiałam po 20 minutach przykryć ciasto folią aluminiową.

tahini cake

Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna