niedziela, 30 listopada 2008
MASALA CHAI

  

weekend korzenny

Płynna propozycja korzenna. Nie chciałam umieszczać kolejnego przepisu na wino lub piwo grzane. Stąd przepis na Chai.

 

masala chai 1

SKŁADNIKI:

  • 4 całe goździki
  • 2 strąki kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 filiżanki wody
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 filiżanka mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki czarnej herbaty (lub 4 torebki czarnej herbaty ekspresowej)

 

masala chai 2

W moździerzu kruszymy przyprawy (cynamon można jedynie połamać na mniejsze kawałki). Przyprawy przekładamy do rondelka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Dodać mleko i cukier i zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić herbatę. Odstawić na 3 minuty. Odcedzić jeżeli nie użyliśmy herbaty w torebkach.

CHOCOLATE CHAI
SNICKERDOODLES
weekend korzenny

Pierwszy raz zobaczyłam przepis na snickerdoodles na blogu dorotus76 Moje Wypieki. A jakiś czas temu znalazłam przepis na wariację świąteczną.

 

snickerdoodles 1

SKŁADNIKI:

  • 1/4 filiżanki cukru
  • 1/4 filiżanki ciemnego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/16 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 filiżanki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 filiżanki mąki
  • 3/8 łyżeczki proszku do pieczenia

 

snickerdoodles 2

Nagrzewamy piekarnik do 175oC. Mieszamy cukier z przyprawami. Odmierzamy 2 łyżki tej mieszanki i odkładamy na później do obtaczania ciastek. Do pozostałego cukru dodajemy kakao i masło. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Z trochę lepkiego ciasta formujemy kule i obtaczamy je we wcześniej odłożonym cukrze z przyprawami. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.  Pieczemy ok. 13 minut. Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 12 ciastek.

snickerdoodles 3
 

 

snickerdoodles 4
piątek, 28 listopada 2008
CIASTO MARCHEWKOWE

weekend korzenny

 

Pierwsza korzenna propozycja. Ciasto marchewkowe z dodatkiem przypraw kojarzących się ze świętami. Chciałyśmy, aby było korzennie, ale nie piernikowo, gdyż zaraz po Weekendzie Korzennym jest Festiwal Pierniczków. Więc dopiero po 1 grudnia wszystkie nasze asy pierniczkowe wyłożymy na stół. :D

marchewkowe1

 

SKŁADNIKI:

  • 5 całych jajek
  • 1 szkl. cukru + cukier waniliowy
  • 1 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wody gazowanej lub oranżady
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyzeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki kakao
  • 5dag rodzynek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych - ja dałam dżem dyniowo-pomarańczowy
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 400g marchewki startej na grubych oczkach tarki jarzynowej (3 szkl.)
marchewkowe2


Całe jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, potem dodajemy olej i gazowaną wodę. Przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Dodajemy to do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, lekko mieszamy i wylewamy na dużą blachę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy w nim ciasto przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy nadal około 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto, studzimy i polewamy polewą czekoladową.

 

marchewkowe 3

 

 

poniedziałek, 17 listopada 2008
PRALINKI ORZECHOWE 01

tydzien orzechowy 

01 bo pierwsze pralinki, ale i dlatego, że mam nadzieję na 02,03 a nawet pralinki 04. :D 

pralinki orzechowe1

SKŁADNIKI:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50ml niesłodzonego skondensowanego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75g herbatników petit beurre
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 łyżka wódki (może być więcej)
pralinki orzechowe 2

Czekoladę ostrożnie topimy w kąpieli wodnej dodajemy skondensowanego mleka i chwilę mieszamy na małym ogniu. Dodajemy cukier puder i łączymy go z czekoladą. Zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie i drobno pokruszone herbatniki. Na końcu dolewamy łyżkę wódki (można oczywiście więcej :D). Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Z twardej masy wytaczamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach.

pralinki orzechowe 3
niedziela, 16 listopada 2008
ORZECHOWIEC

tydzien orzechowy

 Kolejną propozycją na ORZECHOWY TYDZIEŃ jest pyszne ciasto z orzechami. Idealne dla wielbicieli mieszanki miodu i orzechów włoskich.

orzechowiec 1

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • papier do pieczenia - łatwiej wydostać z blachy

KREM:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła śmietankowego
  • 2/3 szkl. cukru pudru

ORZECHOWA POLEWA:

  • 30 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyzki miodu
  • 1/2 szkl. cukru
orzechowiec 2

          Orzechowiec to ciasto czterowarstwowe. Ja zaczynam od przygotowania budyniu na krem. W tym celu w części mleka mieszam mąkę i proszek budyniowy i gotuję to w pozostałym mleku, aż powstanie klasyczny "budyń". Pozostawiam go na dłuższą chwilę do ostygnięcia. W tym czasie zagniatam ciasto ze wszystkich wskazanych produktów i dzielę je na 2 części. Jedną częścią wygniatam prostkokątną blachę i piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. W celu przygotowania polewy orzechowej rozpuszczam na małym ogniu na patelni margarynę, dodaję miód i cukier i mieszam. Dosypuje orzechy i prażę około 3 minut, uważając, by nie przypalić orzechów. Wyklejam blachę drugą połową ciasta i na to wylewam jeszcze gorącą polewę orzechową i piekę jak poprzednio, przez 10 - 15 minut. Za długo pieczone ciasto bedzie brązowe a nie złociste i twarde. Czas na dokończenie kremu: do wystudzonego budyniu dodaję cukier puder i stopniowo ucieram z masłem, aż krem stanie sie lekki i puszysty.  Na wystudzone ciasto nakładam cały krem i przykrywam ciastem z zapieczonymi orzechami (orzechami do góry).

                 Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce pod przykryciem, gdy krem sie schłodzi a orzechy skruszeją.       

                                                                   

orzechowiec 3
piątek, 14 listopada 2008
SPAGHETTI + ORZECHOWE
PESTO

tydzien orzechowy

Znów makaron z orzechami włoskimi, ale tym razem w pesto. Proste, smaczne  i orzechowe!!

pesto orzechowe 1

SKŁADNIKI:

  • makaron spaghetti
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego sera parmezan
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa, sól
pesto ozrechowe 2

Miksujemy ze sobą natkę, ser, orzechy, czosnek z 2 łyżkami oliwy. Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy oliwy i ponownie miksujemy. Doprawiamy sola do smaku. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy go i łączymy z pesto. Szybko mieszamy, aby pesto ładnie oblepiło całe spaghetti, a ser pod wpływam ciepła zaczął sie topić. Przekładamy na talerze i voila.

Przepis an 2 porcje.

pesto orzechowe 3
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna