piątek, 27 lutego 2009
SZPINAKOWE WARKOCZE

 

szpinakowe warkocze 1

SKŁADNIKI:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 100g wędzonego łososia
  • 250g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 150g mrożonego szpinaku nie rozdrobnionego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
szpinakowe warkocze 2
 

Szpinak gotujemy w małej ilości wody, by go rozmrozić. Solimy do smaku. Twaróg łączymy z jajkiem i szpinakiem. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 3 prostokąty. Na każdym z nich zaznaczamy 3 równe części wzdłuż krótkiego boku. Zewnętrzne części nacinamy, jak grzebień w centymetrowe paski (patrz 1 zdjęcie). Na środkową część układamy płat wędzonego łososia i 1/3 masy serowo-szpinakowej. Teraz pleciemy z centymetrowych pasków warkocz. Na zmianę raz z lewej raz z prawej strony nakładamy na siebie na zakładkę paski ciasta. Pilnujemy by robić to w miarę szczelnie aby farsz podczas pieczenia nie wypłynął. Wierzch ciasta smarujemy  żółtkiem. Pieczemy w 200oC przez ok. 20 minut.

 

szpinakowe warkocze 3
11:22, manajka
Link Komentarze (5) »
wtorek, 24 lutego 2009
PĄCZKI MARYSI

Do tej pory, podobnie jak Manajka, pączków nie smażyłam. Jednak po tłusto-czwartkowym szaleństwie, kiedy to koleżanka z pracy-Marysia, po raz kolejny uraczyła mnie swoimi niebiańskimi pączkami, postanowiłam spróbować swoich sił. Efekt zniewalający:) Znikały z talerza w kosmicznym tempie.

paczki marysi 1

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 10 żółtek
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • ok. 1/2 szkl. oleju
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • 1 kieliszek spirytusu ew. octu spirytusowego
  • marmolada lub konfitura na nadzienie - polecam marmoladę z róży
  • tłuszcz do smażenia
paczki marysi 2

Mleko z margaryną topimy w rondelku i zagrzewamy. Drożdże, żółtka i cukry ucieramy na puszystą masę (jak na biszkopt). Do utartej masy wlewamy olej, sok z cytryny i spirytus, i delikatnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej szczyptę soli. Na to wlewamy utartą masę drożdżową i na to wszystko wylewamy mleko z roztopionym tłuszczem. Wyrabiamy około pół godziny, aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ręki i od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Po tym czasie formujemy pączki z nadzieniem, uważając, by były dokładnie sklejone, aby marmolada nie wyciekła w trakcie smażenia. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. W celu sprawdzenia, czy pączek jest już wysmażony w środku, nakłuwam go w trakcie smażenia wykałaczką do szaszłyków. Jeśli nie ma śladów ciasta, paczek jest gotów. Usmażone pączki wykładamy na talerze wyłożone bibułką, by wchłonęła ona nadmiar tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy pączki cukrem pudrem, bądź lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową.

paczki marysi 3
czwartek, 19 lutego 2009
DONUT MUFFIN

Dzisiaj jest Tłusty Czwartek - pączkowe szaleństwo. A raczej kaloryczny samobój. Nigdy jeszcze pączków nie smażyłam i nawet nie wyrywam się, by zacząć. U mnie w domu nie było takiej tradycji, więc nie mam czego kultywować. W zupełności wystarczają mi kupne, zwłaszcza, że jadam je tylko w ten jedyny dzień. Dla tych co jak ja nie lubią stać nad gorącym, pryskającym tłuszczem, zdrowsza i prostsza alternatywa. Przepis na dunkim muffin czyli pączkowe mufinki znalazłam już dawno temu, ale dopiero teraz nadarzyła się okazja ku ich upieczeniu. Jeżeli pytacie czy rzeczywiście smakują jak pączki, to musze odpowiedzieć, że nie bardzo. :D Ale i tak są pyszne. Przepis pochodzi z Laura Rebecca's Kitchen.

donut muffin 1

SKŁADNIKI:

  • 2 filiżanki (cups) mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 kubek naturalnego jogurtu 150-200ml
  • 2/3 filiżanki brązowego cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50g masła
  • 1/2 filiżanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub samego cynamonu
donut muffin 2

W mniejszej misce mieszamy suche składniki, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W większej misce dokładnie ubijamy jajka, cukier, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Po trochu dosypujemy suchych składników. Mieszamy by wszystkie składniki były mokre. Ciasto na muffinki nie musi być gładkie. Piekarnik rozgrzewamy do 190oC. Blaszki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto łyżką do lodów. Po jednej "gałce" na papilotkę. Pieczemy ok. 12-15 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. W tym czasie topimy masło, a cukier mieszamy z przyprawą na płaskim talerzyku. Upieczone i jeszcze cieple muffinki zanurzamy w roztopionym maśle i obtaczamy piernikowym cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Przepis na ok. 12 muffinek.

 

donut muffin 3
środa, 18 lutego 2009
FAWORKI

Zachęcona hasłem "faworek - faworyt karnawału" postanowiłam przygotować własne, chrupiące faworki tudzież chruściki.

faworki 1

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 8 żółtek
  • około pół szkl. gęstej śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu lub octu
  • 3/4 kg smalcu lub oleju do smażenia
  • cukier puder do posypywania
faworki 2

 

Na stolnicę wysypujemy mąkę, do dołka wbijamy żółtka, dodajemy resztę składników i tyle śmietany, aby ciasto po zagnieceniu było zwarte i gęste, jak na makaron. Dobrze wyrabiamy rękami, po czym uderzamy w ciasto wałkiem, aż będą sie tworzyć pęcherzyki powietrza na jego powierzchni. Ciasto wałkujemy jak na makaron, tak cienko jak się da. Kroimy rydełkiem lub nożem na paseczi szerokości około 2,5 cm i długości 8-10 cm. Każdy prostokącik nacinamy w środku i jeden koniec paseczka przewiajmy przez nacięcie tworząc coś na kształt kokardki. Na wysokiej patelni, bądż w płaskim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Na bardzo rozgrzany tłuszcz kładziemy faworki. Smażymy z obu stron na słomkowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze z bibułką. Po odsączeniu posypujemy cukrem pudrem.

faworki 3
wtorek, 17 lutego 2009
WYRÓŻNIENIE

 kreativblogger

Całkiem znienacka zostałyśmy wyróżnione. 15 lutego mateusz3980, a raczej jego mama przyznała nam wyróżnienie Kreativ Blogger. Strasznie się cieszymy, bo to nasze pierwsze. I bardzo dziękujemy. Teraz  nasza kolej na przyznanie siedmiu wyróżnień zakręconym bloggowiczom.

oto zasady:

- na swoim blogu umieszczamy logo Kreativ Blogger oraz informujemy, kto przyznał wyróżnienie
- nominujemy 7 blogów lub więcej do nagrody i podajemy link każdego z tych blogów
- informujemy wyróżnionego o nominacji w komentarzach na jego blogu.

A oto wyróżnieni:

  • Notme gotuje - za przepiękne zdjęcia, pasję i pyszne przepisy

  • Smaki imprezy - za proste i szybkie w przygotowaniu dania, piękne fotki i wyszukane składniki

  • Majanowe pieczenie - za tradycyjne, sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko

  • Kuchnia Ireny i Andrzeja - za niestrudzone poszukiwania  smaków z całego świata

  • Szafa sztywniary i Chic & cheap - za blogi pełne inspiracji dla takich szperaczy ciucholandowych jak my

  • Inspiracje, Dekoracje, Wariacje - za ukazanie różnorodnych wnętrz, dekoracji i ozdóbek

21:53, manajka
Link Komentarze (4) »
niedziela, 15 lutego 2009
DESER LODOWY

 

deser lodowy 1

SKLADNIKI:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki nutelli
  • orzechy laskowe
  • ciasteczka amaretti lub bezy

 

deser lodowy 2

 

Ten deser zamrażałam w kokilkach, ale można to zrobić w pucharkach. Orzechy miażdżymy w moździerzu lub rozkruszamy walkiem lub deską do krojenia. Nie należy ich rozdrabniać na proszek. Chodzi tylko o to, by orzechy rozkruszyć. Na dno każdego naczynia sypiemy rozdrobnione orzechy oraz rozkruszone ciasteczka amaretti. Równie dobrze do tego deseru nadają się bezy. Zarówno bezy jak i amaretti nie rozmiękną i będą chrupiące. Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu. Nie musi być na sztywno. Dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką. Połowę ubitej śmietany wykładamy do naczynek na orzechy i ciasteczka. Na wierzch układamy amaretti (bezy). Do drugiej połowy ubitej śmietany dodajemy kakao i nutellę i ubijając wszystko mieszamy. jak składniki się połączą wykładamy masę na wierzch. Posypujemy orzechami i ciasteczkami. Każde naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnik najlepiej na noc. Deser można jeść bezpośrednio z naczyń, w których zostały zamrażane lub włożyć na chwilę do ciepłej wody i wyłożyć do góry nogami na talerzyk.

20:28, manajka , Lody
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna