czwartek, 29 stycznia 2009
OWOCOWA ZAPIEKANKA

SKŁADNIKI:

  • około kilograma dojrzałych owoców: banany, jabłka, gruszki
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • odrobina rodzynek
  • odrobina płatków migdałowych
  • około 1/3 szkl. miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie cukier waniliowy

Kawę, kakao i cynamon zalewamy filiżanką wrzątku. Następnie dodajemy do tego miód. Owoce obieramy, kroimy w półplasterki i układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy syropem kawowym i posypujemy posiekanymi bakaliami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gdy owoce są bardzo soczyste i puszczą dużo soku, można je wyjąć do miseczek łyżką cedzakową a sos zredukować na małym gazie do uzyskania pożądanej konsystencji. Powstałym syropem polewamy owoce.

piątek, 23 stycznia 2009
FOCACCIA Z ROZMARYNEM
focacciarozmaryn1
 

Przepis znaleziony na blogu Kayotic Kitchen Rosemary & Garlic Foccacia. Tam też można znaleźć instrukcje krok po kroku.

SKŁADNIKI:

  • 3 i 1/2 filiżanki (cup) mąki
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 1 filiżanka wody
  • 3 łyżki oliwy
  • świeży rozmaryn
  • oliwki, cebula, rozmaryn do przybrania
focacciarozmaryn2
 

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i dokładnie mieszamy składniki. Dodajemy olej, miód i ciepłą wodę. Ciasto mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Oprószamy stolnicę i wykładamy ciasto. Wyrabiamy je przez ok. 5 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy mokrą ściereczką (zmoczoną w gorącej wodzie). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny lub aż ciasto podwoi swoja objętość. Wyrośnięte ciasto przyduszamy dłonią by uwolnić powietrze i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy aromatyzowana oliwę. Do moździerza wrzucamy świeży rozmaryn, sól i ząbki czosnku i rozcieramy. Zmiażdżone przyprawy zalewamy 3- 4 łyżkami oliwy i odstawiamy na bok. Gdy ciasto wyrośnie, spłaszczamy i je i przekładamy albo na blachę albo do żaroodpornego naczynia. Ciasto równomiernie spłaszczamy i palcami wygniatamy dołki. Na wierzch wylewamy aromatyzowaną oliwę, która ścieknie do dołków. Solimy i ozdabiamy czym chcemy. Ja użyłam rozmarynu, czarnych oliwek i czerwonej cebuli. Tak przygotowane cisto odstawiamy na 15-30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200oC. Foccacię pieczemy ok. 20 minut, aż się ze złoci.

focaccia 3
07:43, manajka
Link Komentarze (7) »
wtorek, 20 stycznia 2009
SAŁATKA MAKARONOWA
salatka makaronowa 1

 

SKŁADNIKI:

  • pół dużej paczki  makaronu - np. kokardki, kolanka z falbanką, wstążeczki, świderki itp.
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • zielony ogórek
  • 2 pomidory
  • czerwona papryka
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • 25 dag szynki
  • 25 dag żółtego sera
  • majonez
  • sól, pieprz
  • liscie sałaty do dekoracji
sałatka makaronowa 2

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przepłukujemy zimną wodą i odcedzamy. Po wystygnęciu przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojony w cienkie paseczki ser i szynkę. Pomidory, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do miski. Następnie odsączamy kukurydzę i mieszamy z całością. Dodajemy sól, pieprz, drobno posiekaną zieleninę i majonez do smaku.

sałatka makaronowa 3
poniedziałek, 19 stycznia 2009
KAKAOWE BISCOTTI

 

Na biscotti choruję już od jakiegoś czasu. Zawsze nie było okazji lub ochoty, aby się za nie zabrać. Znalazły sie na liście "do upieczenia" zaraz po wpisie Notme na Toskańskie Cantucci maczane w winie. Przepis na którym sie oparłam pochodzi z blogu Adventures in Shaw. Natomiast na blogu Zoe bakes można zobaczyć krok po kroku jak się przygotowuje biscotti.

 

biscotti 1

 

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 filiżanki (cup) mąki
  • 1/2 filiżanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 filiżanki cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki wody różanej
  • 1/2 filiżanki orzechów pekan (migdałów, pistacji, orzechów włoskich)

 

biscoti 2

 

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek i sodę. W drugiej misce ucieramy cukier z masłem na puszystą masę. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy oraz wodę różaną. Do wymieszanych mokrych składników dodajemy suche. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite dość miękkie ciasto. Na koniec dodajemy orzechy. Zamiast orzechów lub oprócz nich, można dodać suszone owoce. Ciasto dzielimy na 2 części. formujemy z nich długie walce i spłaszczamy je na pergaminie.

Pieczemy w temperaturze 175oC przez ok.25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostudzone ciasto kroimy na mniej więcej centymetrowej grubości plasterki. Wszystkie "kromki" układamy na blasze i pieczemy kolejne 20 minut.

 

biscotti 3

 

wtorek, 06 stycznia 2009
BUŁECZKI DROŻDŻOWE
 drozdzowki 1

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 3 łyżki oleju
  • olejek waniliowy
  • dowolna konfitura do nadziania bułeczek - u mnie powidła śliwkowe
drozdzowki 2

 

Mleko podgrzewamy z cukrem, aż się dokładnie rozpuści. Margarynę topimy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odrobinką mleka. Do dużej miski wbijamy całe jajka, wlewamy rozpuszczoną margarynę oraz mleko z cukrem i dodajemy drożdże. Mieszamy składniki przez około 10 minut, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej i olejek waniliowy i całość wyrabiamy energicznie mieszając. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać mąki, do uzyskania pożądanej konstystencji. Z tak przygotowanego ciasta formujemy bułeczki, dodając do każdej małą łyżeczkę nadzionka i dokładnie sklejając, by nie wypłynęło. Można posmarować je roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub kruszonką i od razu włożyć do piekarnika. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni.

drozdzowki 3
Durszlak.pl



Nasze e-Książki PustaMiska - akcja charytatywna